Чому так сильно виросли ціни на ліки?

Чому так сильно виросли ціни на ліки?
Вінничани не могли не помітити, що "зайти в аптеку за ліками" стало дорогим задоволенням. Препаратів імпортного виробника у наших аптеках майже 70% від усієї фармпродукції. Деякі з цих ліків подорожчали на 50-60%. Ціни на них "скачуть" відповідно до того, як "росте" чи "падає" долар.

Вінничанка Інна Вдовиченка розповідає, що зайшла вчора в аптеку мережі "Бажаємо здоров'я" за ліками від алергії для шестирічної доньки.
- Пластинка пігулок "Зілола" раніше коштувала біля 20 гривень. І я так впевнено протягую фармацевту цих 20 гривень, а вона каже - вже 39,50! Я ледь не впала. Жіночка відповідає: "А Ви що думали? Ми ж ввели 7-відсотковий ПДВ", - розповідає Інна.
Нагадаємо, що 7-відсотковий ПДВ на всі препарати, як вітчизняні, так і імпортні, ввели ще першого квітня. Ліки подорожчали не на 7% від колишньої вартості, а приблизно на 8,5% - ще 1,5% "з'їла" роздрібна ціна.
"Медикаментозну" інфляцію визнає і Міністр Охорони Здоров'я Олег Мусій. Він це пояснює, насамперед, ростом курсу долара і послабленням гривні. Впливати на постачальників Міністерство не може.
Але Міністр розраховує, що найближчим часом ліки подешевшають. Пояснює, що це відбудеться, як тільки знизиться курс долару. Щодо 7-відсоткового ПДВ, то його вважають гарним засобом від можливих спекуляцій на цінах: чим вища заявлена ціна, тим більше виробники заплатять податків. Тому прогнозують зниження цін на ліки на 10%. Враховуючи те, що більшість препаратів подорожчали на 50%, таке зниження наврядчи буде суттєвим.
В Міністерстві Охорони Здоров'я також пояснюють, що нічого не можуть вдіяти з продавцями. Хоча й намагаються домовитися з виробниками, щоб ліки по основним програмам (СНІД, туберкульоз) придбати за минулорічними цінами. Деякі компанії готові йти назустріч.
Якщо ви вже стикалися з подорожчанням ліків у аптеках, напишіть нам, будь ласка, яких саме препаратів і на скільки вони виросли у ціні.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Anonymous

    простим українцям немає місця у цій державі,шкода
  • Anonymous

    залишаться олігофреди і заживуть в "європі"...
  • Anonymous

    це знищення нації, ми не зможемо купити ліки- велика частина вимре...
  • Anonymous

    Конечно если вести здоровый образ жизни не курить, не бухать и не пережирать, закаляться и быть пофигистом и не брать дурного в голову то вероятность болезней уменьшается, правда есть еще много разных болезней которые возникают не зависимо от этого...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up