Чи є різниця між дорогими та дешевими препаратами: як заощадити на ліках, не заощаджуючи на здоров’ї

Чи є різниця між дорогими та дешевими препаратами: як заощадити на ліках, не заощаджуючи на здоров’ї
Одні ліки коштують копійки, інші - в кілька разів дорожчі. А діюча речовина в них однакова. Яка різниця між дорожчими і дешевшими ліками і чи варто платити більше?

А ви знаєте, що звичайний Ібупрофен не гірше за розрекламований Нурофен позбавить вас від болю? А боротись із кашлем можна не тільки за допомогою Лазолвану, а й звичайного Амброксолу, який, до речі, ледь не вдесятеро дешевший.

Коли мова йде про оригінальні препарати та генерики, то стоїть питання не стільки якості, скільки власної кишені.
Є оригінальний препарат, а є генерик. Генерик - це аналог початкового, брендового та оригінального препарату. Звісно, оригінал в кілька разів дорожчий за аналог. Тому що на його створення та реєстрацію потрібно більше коштів та часу.
Немає ніякої різниці?
Діюча речовина в генериках та оригінальних препаратах однакова. Тому терапевтичний ефект від використання дешевших ліків такий самий, як і від оригінального препарату. За умови, звісно, використання еквівалентних доз.
Тому генерики та оригінальні препарати є взаємозамінними, або їх ще називають біоеквівалентними.
На фармацевтичному ринку такі медикаменти можуть з'явитися тільки після закінчення терміну дії патенту на оригінальні препарати. І ціни на генеричні препарати зазвичай на 20-90% нижчі за ціни на препарат оригінальний.
Використання генеричних медикаментів дозволяє істотно заощадити витрати не тільки пацієнтів, а й держави та страхових компаній. Водночас, пацієнт отримує таке ж якісне та ефективне лікування, як і при застосуванні дорожчих оригінальних препаратів.



Діюча речовина “в законі”
З нового року в Україні діє закон, який забороняє лікарям на рецептурних бланках писати назву препарату. Відтепер вони повинні вказувати тільки діючу речовину, до того ж - латинню.
Навіщо це зробили? Тому що пацієнти часто нарікали на те, що аптеки та лікарі тісно співпрацюють і “проштовхують” вигідні їм препарати. Згадували і про особисту зацікавленість фармацевтів у продажі пацієнтам дорожчих ліків. Мовляв, хворого, який не розуміється на тих препаратах і прагне тільки одного - якнайшвидше одужати - дуже легко переконати, що допомогти йому можуть тільки ці чудо-пігулки. Дорогенькі, звісно… Але що тут вдієш?
Закон хороший і потрібний. Але, на жаль, не враховує одного суттєвого нюансу: практикуючий лікар має багатий досвід застосування у пацієнтів препаратів з однаковою діючою речовиною, проте різних виробників. Якщо лікар напише тільки діючу речовину, то можна передбачити, що хворий все одно звертатиметься за порадою до фармацевта в аптеці. А там уже, як то кажуть, “як карта ляже”.
“Пацієнт може обирати ліки по кишені”
Олександр Самойлов, терапевт, лікар-гастроентеролог медичного центру “Альтамедика”

- Діюча речовина у оригінального препарату та генерика, звісно, однакова. А от технологія виготовлення лікарської форми може бути різна. Тому ефективність та безпечність лікування оригіналом та генериком не завжди ідентична. До того ж, не завжди відома інформація про дослідження еквівалентності генеричних препаратів оригінальним.
В Україні виробляється немало якісних фармацевтичних препаратів, і такі зміни дадуть можливість підтримати вітчизняного виробника. Суттєвою перевагою є і те, що тепер пацієнт зможе обрати ліки відповідно до своїх матеріальних можливостей.
Проте замість лікаря, який володіє інформацією про результати клінічних випробовувань лікарського засобу та власним досвідом його застосування, на вибір торгової марки лікарського засобу буде впливати фармацевтичний працівник, який такими знаннями володіти не може через специфіку своїх обов‘язків.
   
 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Діюча речовина - це лише одна сторона медалі. Технологію виготовлення ніхто не відміняв. І, якщо виробнику генерика відомий склад оригіналу, то про технологію можна лише здогадуватись. Виходячи з цього, генерик і оригінал часто бувають дуже різними по ефективності.
  • Anonymous

    Оксана, вам следовало поинтересоваться что такое биоэквивалентность. А то вводите читателей в заблуждение.
  • Anonymous

    Відтепер лікарі повинні вказувати тільки діючу речовину, до того ж - латинню. А аптекарі будуть пропонувати вам відповідні препарати, вгадайте які за ціною дешевші чи дорожчі. Експерименти, експерименти...
  • Anonymous

    В принципе нормально. Но есть несколько НО. Тот же мезим - стоит около 20 грн. Генерик - панкреатин. Стоит около 10 грн. Но есть небольшое НО - в наш панкреатин иногда производитель "забывает" положить действующее вещество. Вот так - пьешь его - а толку ноль.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up