Благодійне донорство крові у Вінниці. Проект ФРІ "Допомогти може кожен"

Благодійне донорство крові у Вінниці. Проект ФРІ "Допомогти може кожен"
Вінниця долучилася до Всеукраїнського благодійного проекту зі збору крові «Допомогти може кожен». З 5 по 10 жовтня вінничани після проходження безкоштовного медобстеження можуть стати донорами-волонтерами.

Організатор Валерія Варані з Фундації Регіональних ініціатив (ФРІ) каже, що акція спрямована на розвінчання міфів щодо процесу донорства та зменшення кількості смертей від нестачі крові чи плазми.

– Ми плануємо продовжити проект ще на деякий час. Зараз до нього активно почали долучатись студенти. Тож хочемо дати вінничанам можливість зробити корисну справу. Можливо, багато хто хотів би стати донором, але не знає, що проводиться така акція, що можна здавати кров не лише в межах проекту безболісно, швидко і просто, – говорить Валерія.

Щоб взяти участь у проекті, треба лише заповнити форму на сторінці проекту  і підтвердити, що вам є 18 років. Організатори зв’язуються з усіма бажаючими, після чого можна приходити на станцію переливання крові для проведення процедури. Але варто зважати на те, що здача крові – відповідальний процес, із яким пов’язано безліч нюансів.

Відео дня

Донор здає 450 мл крові за раз, плюс 20 мл – для аналізів. До цього треба ґрунтовно підготуватися. Перед кроводачею варто легко поснідати, а у вечір, що передує процедурі, не їсти нічого жирного, смаженого і молочного. За дві доби до здачі не можна вживати алкоголь, а за два тижні – виключити аспірин та антибіотики. Годину перед процедурою і дві години після неї варто утриматися від куріння. Ще однією обов’язковою умовою є попередній здоровий сон.

В цілому, це всі умови. Тож будь-яка людина у віці від 18 до 60 років, зростом не менше 150 см і вагою не менше 55 кг може бути допущена до донорства після прийому лікаря-трансфузіолога. З документів при собі треба мати лише паспорт.

Завідуючий відділом комплектації донорських кадрів Вінницької обласної станції переливання крові Сергій Придатченко каже, що зараз катастрофічно не вистачає немотивованих донорів. Адже, якщо мова йде про порятунок життя рідної чи близької людини, зголошуються здавати, незважаючи ні на що. А от кількість донорів-волонтерів – 20-25% від усіх, хто здає кров.

 – Коли відбувалися активні бойові дії на сході України, потреба в препаратах крові була величезною. Зараз запит менший, але все одно, люди бояться, що це негативно вплине на їх здоров’я, і не поспішають до нас. Насправді ж, регулярне донорство навпаки сприяє поліпшенню фізичного здоров’я і загального стану людини. У нас є жінка – постійний донор, їй 59 років, а виглядає максимум на 35. Все завдяки здоровому способу життя і регулярним кровоздачам,  – розповідає Сергій.

На станції переливання крові дотримуються трьох основних принципів: це добровільність, відсутність шкоди для донора і максимум користі для реципієнта. Придатченко вважає, що добровільним донорам немає сенсу приховувати чи спотворювати інформацію про стан здоров’я. Адже в людини, яка прийшла на станцію з такою метою, присутня самосвідомість, відповідальність і бажання відчути себе рятівником. Але навіть якщо хтось захоче ввести лікарів в оману, Сергій та його колеги мають «хитрі методи» розпізнавання недоброзичливих донорів, суть яких не підлягає розголошенню.

Щоб «відійти» від процедури забору крові, треба повноцінно і регулярно харчуватись, пити багато рідини (не алкоголю). У день здачі не варто фізично перенавантажуватись, а от обмежень з водіння автомобіля немає жодних. Лікарі не рекомендують здавати кров перед важливими подіями (іспитами, змаганнями тощо), а безпосередньо в день кроводачі донор звільняється від навчання та роботи. Про інші критерії, яким повинен відповідати донор, а також про всі протипоказання можна прочитати тут.

Придатченко каже, що і поза межами акції люди здають кров безкоштовно. Є й ті, хто робить це за гроші, але «гонорар» настільки маленький, що Сергій його навіть не називає. Найбільше не вистачає на станції крові першої, другої та четвертої групи з резус-фактором «мінус». Але перебігом акції «Допомогти може кожен» у відділі комплектації донорських кадрів дуже задоволені.

Валерій Неживенко пояснює, що донори "відмічаються" обведенням долонь на плакаті

– Ми вдячні організації ФРІ за таку ініціативу. В перший день кров прийшли здати семеро сміливців, в другий – п’ятеро. На даний момент донорами в рамках проекту стали близько 25 вінничан, – розповідає організатор донорства Валерій Неживенко.

Найактивнішими молодими донорами поки що є студенти ДонНУ, медуніверситету та торгово-економічного інституту. Не відстають і представники педагогічного. Один чи два студенти прийшли з аграрного, а технарі поки що кров не здавали. Але у всіх вінничан є шанс стати донором-волонтером – акція ще триватиме протягом наступного тижня.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Vladimir Molotov

    чего же такие сроки маленькие? раньше 25 числа сдать не смогу.

    Нахайчук Виктория reply Vladimir Molotov

    Владимир, Вы можете стать донором и вне рамок акции :)

    Vladimir Molotov reply Нахайчук Виктория

    регулярно сдаю, прост думал вот в проект вписаться.

    Дарья reply Нахайчук Виктория

    Хороша відповідь.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up