Анафілактичний шок - убивця, про якого мало хто чув - найчастіше буває від ліків та укусів комах

Анафілактичний шок - убивця, про якого мало хто чув - найчастіше буває від ліків та укусів комах
Про смерть від анафілактичного шоку в Україні майже не говорять. Найчастіше це буває від ліків. Випив - і за кілька хвилин помер. Причина - в гострій алергічній реакції. У багатьох випадках люди і не підозрюють, що звичайний лікарський препарат їм не те що небажаний, а категорично заборонений

Щорічно у Вінницькій області від укусу комах помирає одна-дві людини. А від анафілактичного шоку на ліки в масштабах всієї країни помирає близько тридцяти українців. Кожний десятий випадок анафілаксії закінчується смертю.
Не так давно молодий вінничанин помер за лічені хвилини, тому що скористався… спреєм для горла. Про те, що виникне анафілактична реакція на знеболювальне, яке входить до складу препарату, хлопець не знав. Як не знав і той, хто порадив йому цей “чудо-спрей”, який допоможе зняти біль у горлі…
Смертельна алергія на ліки
Борис Пухлик, професор та президент Асоціації Алергологів України, розповідає, наскільки актуальним для Вінниці та всієї країни є питання анафілактичного шоку:
- До анафілаксії дуже уважно ставляться в країнах Європи та США. У нас же в більшості випадків ця інформація замовчуєтья, - каже професор Пухлик. - Між тим, найстрашнішою є анафілактична реакція саме на ліки - вона сягає майже 90%. На другому місці - анафілаксія внаслідок укусів комах (бджіл, ос і навіть червоних мурах) і на останньому - від їжі. Кожний десятий випадок анафілактичної реакції закінчується смертю.
Беручи до уваги таку поширеність проблеми, у Вінниці цього року вперше проводитиметься тиждень Міжнародної боротьби з анафілаксією. З сьомого по чотирнадцяте квітня в медичних закладах міста фахівці-алергологи будуть розповідати пацієнтам про наслідки страшної реакції та можливості від них вберегтися.
Вітаміни та антибіотики можуть бути небезпечні
За словами професора Пухлика, людям, схильним до алергії, варто остерігатися трьох груп лікувальних препаратів:
- Алергикам треба з особливою увагою ставитися до антибіотиків, анестетків (знеболювальних) та вітамінів. Останні є синтетичним продуктом, в них міститься багато домішок та барвників. Така “гримуча суміш” замість поповнити ваш організм вітамінами та мікроелементами може викликати навіть анафілактичний шок.


Стосовно анестетиків: ніхто не скаже, скільки людей щороку помирає на кріслах стоматологів. Від того, що мали алергію на знеболювальне. І не знали про це ні вони, ні лікарі. Те ж стосується і будь-яких спреїв, мазей та гелів з лідокаїном.
Що стосується їжі, то, за словами професора Пухлика, в першу чергу небезпеку несуть екзотична риба, ракоподібні (креветки, приміром), шоколад з горіхами чи арахісом і  незвичні для нашого регіону продукти:


- Іноді людині, яка має алергію на рибу, вистачить подихати паром, коли риба вариться, щоб виникла анафілаксія. Це реальні випадки, не вигадки з телесеріалу “Доктор Хаус”. Анафілактична реакція не залежить від дози алергену. Їй байдуже, з’їли ви малесенький шматочок рибки чи цілий кілограм. А от що має значення - це спосіб, яким алерген потрапив до вашого організму. Якщо це ін’єкція чи укус комахи, то анафілактична реакція настане швидко, за лічені хвилини. Якщо їжа - протягом тридцяти хвилин.

Відео дня
>
Кому загрожує анафілаксія?
Ставлення до алергічних захворювань самих хворих у нашій країні досить спокійне: більшість вважає, що “висипало, почешеться, і якось мине”. Між тим, у групі ризику в першу чергу люди, в чиїй сім’ї є серйозні алергіки.
- Ми проводили дослідження у Вінницькій області. І виявилося, що 87% хворих і не здогадуються, що страждають на алергічні захворювання. А про анафілактичний шок багато людей взагалі не чули, - каже професор Пухлик. - Виявити алерген не так то й просто, незважаючи на різномаїття алергопроб. Вилікувати алергію повністю теж неможливо. Тому зараз у всьому світі говорять про альтернативне лікування: вироблення толерантності до алергену шляхом призначення специфічної імунотерапії.
То ж кому загрожує анафілактичний шок? Адже багато хворих і не здогадуються, чого може коштувати саме їм поласувати шоколадом з арахісом чи знеболити хворий зуб ін’єкцією лідокаїну:
- Якщо мати схильна до алергії, то існує тридцять відсотків ймовірності, що дитина теж матиме це захворювання. Якщо на алергію страждають обоє батьків, то така ймовірність для дитини зростає в два з половиною рази.
Сприяє розвитку алергії і відсутність грудного вигодовування дитини. Вживання продуктів незадовільної якості, з домішками та барвниками, напівфабрикатів - все це також призводить до розвитку алергії. А є алергічне захворювання, то існує і ймовірність виникнення анафілактичного шоку.
Адреналін має бути в кишені   
Люди, схильні до виникнення сильних алергічних реакцій, мають носити з собою одноразовий шприц із адреналіном (це може бути і ампула). Саме миттєве введення адреналіну і може врятувати життя людині, у якої виник анафілактичний шок.
- Ми пропонуємо розробити для алергіків спеціальний браслет, щоб їх можна було впізнати. А то ж як часто буває: у людини анафілактичний шок, а ніхто і не гляне, бо думає, що це п’яний чи наркоман. А у випадку анафілаксії смерть може наступити за лічені хвилини.


Ще одна практична порада: перед ін’єкцією антибіотика чи анестетика обов’язково попросіть лікаря зробити вам пробу на алергію. Це не займає багато часу, зате може врятувати вам життя. Не займайтесь самолікуванням, не приймайте невідомі вам ліки тільки за порадою сусіда чи “в аптеці сказали, що допоможе”. Наслідки можуть бути страшні. Не полінуйтеся і на прийомі у сімейного лікаря поцікавитися складом призначеного вам препарату, розповідайте про наявні алергічні реакції на продукти, ліки - будь-що.
“Виявити алерген можна шкірними пробами чи спеціальним аналізом крові”
Людмила Коцур, кандидат медичних наук, лікар-алерголог медичного центру “Альтамедика”
- Алергічні захворювання особливо люблять маленьких дітей. Тому батьків мають насторожити не тільки висипи, почервоніння чи свербіж, а й тривалий кашель чи нежить у дитини. Особливо на фоні нормальної температури і з сезонними загостреннями.
Щоб виявити алерген, можна застосувати метод шкірних прік-тестів (алергопроби) чи ж імунологічний аналіз крові на специфічний імуноглобулін Е. Але батькам варто знати, що кількість проб, приміром, обмежуються віком дитини: з розрахунку одна проба на один рік життя. Аналіз крові в цьому плані розширює можливості: один аналіз включає дослідження на приблизно двадцять алергенів.
Як шкірні прік-тести, так і аналіз крові на імуноглобулін Е виявляють харчові, побутові та пилкові алергени.
Багато людей припускаються однакової помилки: якщо є прояви алергії, вони назначають собі антигістамінний препарат і радіють, що все минуло. Проте будь-яке алергічне захворювання вимагає комплексної та тривалої терапії. Антигістамін допоможе позбутися симптомів. Та, власне, алергія нікуди не зникне.
Окрім протиалергічних ліків можуть призначати і стероїди (спреї, мазі, препарати місцевої дії), і індивідуальну медикаментозну терапію.
Дуже ефективною, проте тривалою в часі сьогодні є АСІТ - специфічна імунологічна терапія. Це ніби вакцина від алергії, яка працює на вироблення специфічних антигенів. Процес такого лікування розтягнутий в часі - два-три роки, проте є дуже і дуже ефективним.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up