Як громадські активісти «тягнуть» вінницький спорт

Як громадські активісти «тягнуть» вінницький спорт
В зв’язку з непростою економічною ситуацією в державі коштів на розвиток спорту на Вінниччині постійно бракує. Основне фінансування виділяється на пріоритетні, олімпійські види спорту. На неолімпійські та вуличні види залишаються «крихти». Але на допомогу спортсменам приходять зацікавлені представники громадських організацій.

Стратегія розвитку спортивної галузі 
– Зважаючи на ситуацію в країні, питання виховання молоді та юнацтва має стояти на першому місці. Тому благодійний фонд “Здорова нація” продовжує активно займатися розвитком молодіжної політики, фізкультури та спорту в регіоні, – сказав кандидат в майстри спорту з важкої атлетики, заступник голови громадської Ради при Вінницькій ОДА, президент БФ «Здорова нація» Вадим Кудіяров. – Розвиток фізкультури та спорту є не тільки профілактикою від куріння, алкоголю, наркотиків, життя в віртуальному просторі. Але й дає надію на появу здорової і патріотичної молоді, яка в майбутньому стане рушієм позитивних змін в нашій країні. В часи неоголошеної війни Україна потребує рішучих кроків щодо виховання нового покоління сильних духом та тілом. 
Нині на Вінниччині намагаються об`єднати обласні управління у справах сім`ї та молоді та управління з питань фізкультури та спорту в одну структуру. 
– Така реорганізація призведе до звільнення багатьох кваліфікованих працівників цих управлінь. І відобразиться на спортивній сфері, забезпеченні соціального та правового захисту сімей та молоді. Об’єднання  може негативно вплинути на розвиток фізичної культури та спорту, яка знаходиться в не найкращому стані. Тому для нашого регіону вкрай необхідно чітко спланувати стратегію розвитку галузі! Як ми бачимо, більшість обласних програм, направлених на розвиток фізкультури та спорту є не ефективними. Тому для вирішення основних проблем має відбутися об`єднання громадських організацій, влади та бізнесу, – наголошує Вадим Кудіяров. 
БФ “Здорова нація” входить в склад громадської ради при Вінницькій ОДА та є в складі громадської ради при Вінницькій обласній Раді. За словами пана Кудіярова, в рамках цього було проведено ряд громадських експертиз та моніторингів. Були направлені запити до керівництва області з пропозиціями щодо покращення ситуації в галузі спорту. 
Водночас за перших два квартали 2014 року «Здорова нація” реалізувала чимало проектів та програм. Сьогодні пріоритетом фонду є підтримка громадських організацій та спортивних об`єднань, які розвивають локальні напрямки і види спорту: стрітворкаут, паркур, стрітбол, армреслінг, фрі-файт, діабетичний рух та інші. 

Стрітворкаут (вуличне тренування)
В середині 2013 року за допомогою БФ “Здорова нація” було зареєстровано Вінницьке відділення Всеукраїнської федерації стрітворкауту. 
– Організацію взяв на себе рекордсмен світу вінничанин Євген Кульчицький. З того часу було проведено низку офіційних змагань та просвітницьких заходів. Системна робота дала можливість створити умови для занять стрітворкаутом та залучити велику кількість юнаків та молоді. З`явилася велика кількість талановитих спортсменів, які представляють Вінниччину на Всеукраїнській та міжнародній арені. Але для кращого результату необхідна підтримка бізнесу та влади, – зазначив Вадим Кудіяров. 
Фрі-файт (Free-fight – «вільний бій»)
Рік тому була зареєстрована і Вінницька обласна федерація фрі-файту.  
 – До нас звернулася ініціативна молодь, яка представляла Вінниччину на Всеукраїнських змаганнях. Ми допомогли їй створити організацію. Президентом федерації став Володимир Смірнов. Він зумів провести у Вінниці ряд офіційних змагань, в яких взяли участь більше 500 молодих бійців з різних куточків України. Створюються спортивні бази для фрі-файту. Підписано угоду з управлінням з питань фізкультури та спорту Вінницької ОДА, що допоможе підвищити статус фрі-файту в регіоні та отримати розряди спортсменам. Найближчим часом плануються чергові змагання, присвячені пам`яті загиблих за свободу України. Заняття фрі-файтом є дуже корисними в у нинішні часи становлення молодої нації.
Стрітбол (вуличний баскетбол) 
Цікавим для молоді є новий рух для Вінниччини – стрітбол. У місті над Бугом з`явилася команда ентузіастів, яка ним опікується. 
– Виділю майстра спорту з баскетболу Єгора Лебідіва, який взяв на себе відповідальність за розвиток стрітболу на Вінниччині. Ініціатива молодих людей потребує підтримки, яку надає БФ “Здорова Нація” . Необхідно офіційно зареєструвати федерацію стрітболу. Це дасть змогу офіційно розвивати стрітбольний рух та сформувати склад обласної команди на Всеукраїнські та міжнародні змагання. Розвиток стрітболу є актуальним для Вінниці, тому що він не потребує ніяких додаткових витрат, крім створення майданчиків. Але для проведення змагань має бути  залучена достатня кількість юнаків та молоді.
Армреслінг (боротьба на руках)
– Плідно працює  Вінницька міська федерація армспорту, яку очолює Дмитро Коленко. За останній рік ми спільно займалися створенням умов для тренувань та популяризації цього виду спорту. В різних районах Вінниці з`явилися більше десятка столів для армспорту. На кожному наклеєна інструкція з порадами, як правильно боротися на руках та не отримати травми. Започатковано ряд заходів: Кубки перемоги, Кубки вулиць тощо. За невеликий термін існування федерація виховала низку чудових спортсменів, які займали призові місця на Всеукраїнських та міжнародних змаганнях.
Годзюрю карате-до (окінавський стиль карате)
Цей вид спорту розвиває  Федерація рукопашного бою та східних видів двобою Вінницької області. Її президент Сергій Заєць і головний тренер збірної області з годзюрю-карате-до Олександр Камінський виховали не одного призера та чемпіона України, чемпіонів та призерів світу, Кубків світу. 
– БФ “Здорова нація” вважає за честь надавати допомогу людям, які без підтримки держави та місцевого самоврядування піднімають цей вид спорту на найвищий щабель та захищають честь Вінниччини на світовому рівні. 
Важка атлетика
Разом з обласним спортуправлінням БФ “Здорова нація” системно підтримує розвиток важкої атлетики в регіоні, організовує змагання. Наприклад, в січні 2014 року у Вінниці був проведений чемпіонат України з важкої атлетики, в якому прийняли участь найкращі штангісти. За його підсумками атлети здобували путівки на чемпіонат світу. 
– Фактично всі змагання з важкої атлетики у Вінниці проходять за підтримки БФ “Здорова Нація”. Ми підтримуємо членів збірної області та їхніх наставників.
ДіаЄвро
Разом з діабетичною федерацією України БФ щорічно реалізовує проект ДіаЄвро. Це європейський чемпіонат з футзалу серед хворих на цукровий діабет. 
– Ідея проведення в Києві європейського чемпіонату з фут залу серед хворих на діабет народилася під час проведення Євро-2012. Проект мав великий успіх, його підтримала Міжнародна діабетична федерація. Сьогодні в ДіаЄвро беруть участь команди з десятка країн світу. Національна збірна України,  бронзовий призер чемпіонату Європи, складається переважно з гравців Вінницької області. А наша обласна діабетична команда знаходиться на балансі БФ “Здорова нація”. Вона приймає участь у чемпіонаті Вінниці з футзалу, де демонструє непогані результати.
Сьогодні збірна України проходить низку тренувальних зборів перед ДіаЄвро- 2014, який пройде в Угорщині з 1 по 6 вересня. Вже сформований склад національної збірної, в складі якої 60 % відсотків вінничан! 
– На жаль, сьогодні держава не опікується питаннями розвитку діабетичного спортивного руху. На жаль, для діабетиків ніде немає відділень в ДЮСШ. Хоча фізична активність слугує психологічною реабілітацією та профілактикою від ускладнень. Тому проект ДіаЄвро в основному підтримують громадські організації. 
Футбол
БФ “Здорова Нація” не міг залишити без уваги і найпопулярніший вид спорту – футбол. 
–   У березні 2014 року була створена футбольна команда “Здорова нація”, яка взяла участь у відкритому чемпіонаті Вінниці у вищій лізі. Завдяки зусиллям Фонду, гравців і головного тренера команди Артура Меда, колектив став одним із фаворитів змагань. Він бореться за призові місця з відомими командами – ФК “Вінниця” і ДЮСШ ім.Блохіна-Бєланова. Дякуємо за підтримку керівництву спорткомплексу “Нива”, яке надає нашій команді можливість тренуватися та грати матчі.

 

Відео дня

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:58 На фронті відбулося понад сотню зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up