Втрата двох лідерів під час вирішального матчу завадила вінничанам виграти меморіал Бориса Когана

Втрата двох лідерів під час вирішального матчу завадила вінничанам виграти меморіал Бориса Когана
Всеукраїнський турнір з баскетболу серед чоловічих команд присвятили пам’яті Бориса Когана, який працював викладачем Вінницького медінституту і тренував збірну цього вишу. Під керівництвом Бориса Когана вона стала триразовим чемпіоном Спартакіади СРСР. Професор підготував понад 20 кандидатів наук і декілька докторів медичних наук.

З найкращим  стрітболістом Вінниці

На старт змагань, що пройшли в залі нашого медуніверситету, вийшли чотири команди: збірна Вінниці, «ОНМУ» (Одеса), «ДЮСШ № 12-БАМГ» (Київ) і «ДЮСШ» (Дніпропетровськ). Потужно виглядав одеський колектив, в складі якого грали баскетболісти суперліги. Але й і у вінницькій команді були екс-гравці вищолігових «Зубрів»: Микола Здирка, Денис Яцик, Августин Козанчук, Олег Сарапулов і Владислав Чорний. Перед турніром з 20 кандидатів до неї відібрали 12 найсильніших. Тому граючий тренер вінничан Микола Здирка небезпідставно розраховував на вдалий виступ. Він також мріє про відновлення команди у вищій або хоча б у першій лізі. Мовляв, сильних виконавців у нас не бракує.    

Августин Козанчук розповів, що він успішно поєднує баскетбол зі стрітболом. З вуличної гри він став чемпіоном Вінниці в особистому заліку, а з баскетболу – чемпіоном України в складі столичного «Авангарду».

Відео дня

– Для мене все ж є пріоритетним великий баскетбол. В цій грі на майданчику більше гравців, ніж в стрітболі. Тому й більше тактики, комбінацій. Поки я тренуюся у Вінниці, але планую укласти контракт з професійним клубом, можливо навіть закордонним, – поділився Августин Козанчук.

Згадали про «Зубрів» і «Баско»

Наставники розповіли про свої команди ті оцінили рівень вінницького баскетболу.  

– В нашому колективі виступають гравці 1998 –1999 р. н. Деякі з них –випускники Київського спортінтернату, інші – мої вихованці. Наша задача – готувати їх для клубів суперліги, – поінформував тренер київської команди, випускник Вінницького педуніверситету Артур Будагьян. – Багато чув про успіхи «Вінницьких Зубрів» і «Баско-Динамо» у вищій лізі. Тому шкода, що у Вінниці немає команди майстрів. Хоча гравців високого класу у вас продовжують виховувати – вони, приміром, грають за збірну київського спортінтернату.

– В нашому клубі є три члени і два кандидати до параолімпійської збірної України (серед спортсменів з вадами слуху). Минулого року ми посіли п'яте місце у першій лізі України. А взагалі баскетбол в нашому місті розвивається непогано – маємо клуб суперліги «Дніпро» і три команди першої ліги, – нагадав тренер ДЮСШ для дітей-інвалідів Дніпропетровська, другий тренер параолімпійської збірної України Юрій Метьора.

Тренер команди з «перлини у моря», старший викладач кафедри фізвиховання і спорту Одеського національного морського університету Леонід Парвадов розповів, що він родом з Вінниці і є братом нашого депутата міськради Олександра Парвадова. Тому переживає за вінницький баскетбол, рівень якого називає посереднім.

– У Вінниці багато цікавих гравців, але їм треба підвищувати свій рівень. Для цього необхідно реанімовувати команду майстрів, – наголошує Леонід Парвадов. – За наш клуб виступають чотири баскетболісти, які грали в суперлізі за БК «Одеса», серед них і мій син Денис. Команда є частиною оновленого клубу БК «Одеса», який має базуватися в ОНМУ. До нього ми залучатимемо в основному місцевих гравців. Залежно від фінансів, гратимемо в суперлізі або «вишці», а другий склад заявимо до студентської ліги України.

Одесити розгромили всіх

В перший день турніру одесити розгромили дніпрян – 93:38, а вінничани – гостей зі столиці – 95:63. На старті лідирували кияни, а вінничани кілька хвилин навіть не могли набрати жодного очка. Але за шаленої підтримки трибун збірній міста над Бугом доволі швидко вдалося взяти хід гри під контроль.

В дебютній зустрічі другого ігрового дня зустрілися команди Києва та Дніпропетровська. Впродовж всього матчу зберігалася інтрига. Розв’язка наступила лише в останній чверті, яку столичні баскетболісти виграли, а разом з тим і весь матч – 74:63. Найцікавішим на турнірі виявилося протистояння господарів і одеситів. З перших хвилин одеські баскетболісти заграли, неначе злагоджений механізм, раз за разом вражаючи кошик. Вінничан, навпаки, переслідували неприємності. Один з лідерів нашої команди Августин Козанчук отримав ще у другій чверті 5-й фол і до кінця гри був змушений спостерігати за грою з лавки. В цій же чверті граючий тренер Микола Здирка травмувався і вже не зміг допомагати хлопцям на майданчику. Після цього вінничани «посипалися». В третій чверті одесити почали збільшувати розрив у рахунку і довели гру до перемоги – 97:68.

Є над чим працювати

Останні матчі завершилися прогнозовано.  Команда з Одеси впевнено здобула перемогу на киянами – 107:41 і очолила турнір. Друге місце посіла збірна міста над Бугом, якій команда з Дніпропетровська не змогла довго чинити опір – 85:61.

Спортивні керівники оцінили підсумки меморіалу.  

– Турнір став гарною підготовкою до нового сезону. Він показав, що тренеру Миколі Здирці є над чим працювати і усувати недоліки  під час навчально-тренувального процесу. Наша команда сподівалася на перемогу в турнірі, але одесити виявилися сильнішими, – прокоментував директор Вінницької СДЮСШОР з баскетболу Олександр Аносов.

– Приємно, що в меморіалі Бориса Когана брали участь команди з різних міст України. Такі змагання допомагають розвиватися вінницькому баскетболу. Хоча в місті зараз немає чоловічої команди майстрів, «Вінницькі блискавки» вперше вийшли до фіналу вищої ліги чемпіонату України серед жінок, де посіли четверте місце, – нагадав заступник голови міського спорткомітету Роман Семчук.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up