У Могилеві-Подільському відбудеться міжнародний турнір за участі володарів найвищих шахових звань

У Могилеві-Подільському відбудеться міжнародний турнір за участі володарів найвищих шахових звань

На міжнародному шаховому турнірі у Могилеві-Подільському вперше змагатиметься гросмейстер. Невеликий райцентр робить серйозну заявку на міжнародний рівень. 

У ці вихідні, 30-31 липня, у Могилеві-Подільському пройде міжнародний турнір, у якому візьмуть участь представники трьох областей - Вінницької, Чернівецької та Хмельницької, а також Республіки Молдова.

– Цей турнір - представницький, беруть участь команди, де всі - майстри спорту. З міста Хмельницького приїде гросмейстер FIDE (Міжнародна шахова федерація - Авт.), який у 1998 році став чемпіоном України в абсолютному заліку - Любомир Михайлець. Буде грати за команду свого міста, - розповів організатор турніру, голова Могилів – Подільської міської федерації шахів Андрій Горобець.

Очікується участь до 10 команд: з міста Могилева-Подільського і Могилів-Подільського району, обласний центр - Вінниця - буде представлений ​​двома командами, райцентри Жмеринка і Козятин, а також Козятинський район відправлять своїх спортсменів. Традиційно бере участь місто Єдинці (Республіка Молдова), приїдуть шахісти з інших обласних центрів України - Хмельницького та Чернівців. У кожній команді - по 4 людини, «плюс» представники, тренери - всього понад півсотні людей. На партію, за правилами «швидких шахів», відводиться близько 25 хвилин, 9 турів планується провести за два дні. Захід відбудеться у Могилів-Подільській середній загальноосвітній школі-ліцеї №4.

Відео дня

За словами А. Горобця, це вже дев'ятий за рахунком щорічний турнір. Починався, як обласне змагання, а потім бажання взяти участь виявили спортсмени з Молдови. Далі вдалося розширитися до міжобласного рівня. Поки що він не має статусу першості або чемпіонату, але організатори, заручившись підтримкою місцевої влади і мецената, впевнені - вийдуть на новий щабель.

- Будуть грошові призи: фонд забезпечив депутат Вінницької обласної Ради, власник кондитерського дому «Вацак» Геннадій Вацак. З 10 команд – чотири нагородять командним призом. І ще будуть призи за зайняті перші місця на дошках (1-4-та дошки). Обласна Федерація шахів надає для нагородження кубки, медалі та грамоти, - зазначає організатор.

Для райцентру - це подія, тому глядачів турнір збирає чимало: є і «старожили» шахових партій, і молодь. Багато городян йдуть підтримати своїх, приїжджають і з сусідніх районів - Ямполя, Чернівців.

- Як правило, все культурно-спортивне життя зосереджене в обласному центрі. Це несправедливо, адже в районах багато хороших ініціатив, талановитих людей, дітей, яким потрібно допомагати розвиватися. Шахи - інтелектуальний вид спорту і йому «все возрасты покорны», на відміну від інших видів, де важлива молодість і фізична сила. Я сам - шахіст, в юності - першорозрядник і докладу всіх зусиль, щоб моє рідне місто знали на Вінниччині та за її межами, як «столицю» інтелектуального виду спорту. Цей турнір для нас особливий - дійсно подія, коли до провінції приїжджають в такій кількості майстри спорту з шахів. Я, як і всі могилівчани, сподіваюся на можливість позмагатися з гросмейстером, - зазначив Г. Вацак і додав, що вдячний за підтримку міській владі та обласній Федерації шахів.

У турнірі планує взяти участь і команда бізнесменів на чолі з Вацаком. Вони гратимуть поза конкурсом, але надії, що імениті шахісти «піддадуться» - немає - все буде по-чесному, інакше пропаде дух змагальності. Для учасників передбачена також культурна програма з оглядовою екскурсією по історичним куточкам міста і відвідування «вінницького дива» - Лядівського скельного монастиря.

- Упевнений, що після цього турніру, відчувши атмосферу міста і сприятливе ставлення, наступного року ми зможемо організувати більш грандіозне змагання. Будемо розширювати географію заходу. До речі, вже це виходить - мала приїхати житомирська команда, але капітан відбуває на Чемпіонат Європи, так що чекаємо їх у 2017-му, - підсумував А. Горобець.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up