Цілий день біжить і жонглює

Цілий день біжить і жонглює
52-річний киянин Костянтин Чорноморченко поєднує участь в багатогодинних забігах з жонглюванням. Цим вмінням він порадував учасників і глядачів під час ультрамарафону «Самоперевершення», який проходив 27 – 29 червня у вінницькому Парку дружби народів.

Шість кілометрів спиною вперед 

Кілька років тому на Костянтина Чорноморченка звернули увагу представники «Книги рекордів Гіннесса». Зокрема, на його досягнення з бігу спиною вперед і одночасним жонглюванням.

– Таким чином я пробіг шість кілометрів по колу стадіону. Досі це досягнення ніхто не повторив, – розповів Костянтин Чорноморченко. – Для мене бігти тривалий час і водночас жонглювати – зовсім не важко. У світі є кілька бігунів-ультрамарафонців, які це вміють. А ось в Україні – напевно, я єдиний. 

Відео дня

Під час 24-годинного забігу у Вінниці Костянтин Чорноморченко жонглював з 12-ї години ранку і аж поки не стемніло. Він розповів, що таким чином підтримує колег-марафонців, допомагає їм отримати натхнення і підняти настрій.

– Костянтин Чорноморченко, який жонглює під час бігу, в підсумку випереджає багатьох учасників. Це він засвідчив і під час виступу на нашому одеському марафоні. Хоча, зрозуміло, жонглеру складно розраховувати на призові місця. Адже для бігу з одночасним жонглюванням потрібна неабияка концентрація. В будь-якому випадку це просто унікально, – прокоментував учасник добового забігу Василь Мамотенко (Одеса).  

До речі, Костянтин Чорноморченко до останнього часу професійно працював клоуном. Тобто приносити радість людям – для нього це цілком природно.    

Цілу добу не спить

В рамках сьомого ультрамарафону «Самоперевершення» проходили забіги на 12, 24 і 48 годин. Всі долали великі кола в парку – довжиною кілометр 120 метрів. Боролися лише за медалі, кубки і залікові очки, жодного призового фонду не було.   

Для зручності учасників організатори підготували душ, санвузол і намети – відпочивати в них можна було скільки завгодно. Але чим більше будеш спати, тим гірше виявиться результат. Також  спортсмени під час бігу мали можливість харчуватися, звертатися до лікаря і масажиста. Кількість пройдених кіл підраховували судді.

На старт виходили 54 спортсмени – з України, Росії, Білорусі і Казахстану. Серед титулованих учасників дводобового марафону був дворазовий переможець найдовшого в світі забігу – на п’ять  тисяч кілометрів – Михайло Український (Бердянськ).

Вісім спортсменів представляли Вінниччину. 51-річний Віктор Козак з с. Пагурці (Хмільницький район) розповів, що поки не пропустив жодного з семи ультрамарафонів у Вінниці. Пробував свої сили на різних дистанціях, був призером.

– До ультрамарафонів спеціально готуюся – регулярно бігаю протягом чотирьох годин. Від добових забігів отримую радість – навіть незважаючи на те, що взагалі під час них не сплю. Лише інколи відвідую масажиста або при втомі переходжу на ходьбу, – каже Віктор Козак.    

38-річна Руслана Купінець (Львів) займається ультрамарафоном вже десять років, хоча в юності бігати не любила. Але з часом їй сподобалася філософія ультрамарафонців – змагатися лише з самим собою. З того часу жінка не має проблем зі здоров’ям, перестала хронічно простуджуватися.

– Якщо під час багатогодинного бігу не ставити за мету когось обігнати, все буде гаразд, – наголошує Руслана Купінець.   

Найстаршим учасником добового забігу виявився 73-річний Степан Шалаєв (Білорусь), який подолав цю дистанцію в 71-й раз! На вінницький ультрамарафон він приїхав вже вшосте. Щоб підтримувати гарну форму, Степан Шалаєв регулярно виконує фізичні вправи і дотримується дієти: каша, часник, цибуля, зелень, фрукти і овочі. 

Після багатогодинного бігу тиск у нормі

Сергій Куцулима (Вінниця) вперше працює лікарем ультрамарафонських змагань. Це йому дуже до вподоби, адже тут на старт виходять люди, загартовані і духовно, і фізично, з гарним настроєм. Сергій Куцулима каже, що ультрамарафонці під час пробігу до нього майже не звертаються:  

– Частіше всього просять виміряти тиск. Причому, як правило, він у нормі – після багатогодинного бігу. Іноді можуть бути харчові розлади, пов’язані з спеціальними дієтами, але ці питання ми швидко вирішуємо. Взагалі учасники чудово відчувають свій організм – коли потрібно, вони переходять з бігу на ходьбу чи відпочивають в наметах.  

– Серйозних проблем на дистанції не виникає. Адже всі ультрамарафонці отримують перед змаганнями допуск лікаря. Інколи під час пробігу можуть виникнути біль, судоми чи мозолі. Але спортсмени, які хочуть чого досягнути, мають пройти ці випробування,  – наголошує директор ультрамарафону «Самоперевершення», переможниця Всесвітнього 6-денного пробігу в Нью-Йорку 2015 року Наталя Глущук (Вінниця).

– Ці спортсмени, незалежно від віку, добре підготовлені, адже новачки на старт ультрамарафонів не виходять. Водночас приблизно кожен другий учасник змагань має пройти тривалий період реабілітації. Взагалі професійний спорт, пов'язаний з надвеликими навантаженнями, може певним чином нашкодити людині. А ось заняття фізичною культурою приносять людям тільки користь, – прокоментувала завідуюча відділом спортивної медицини Вінницького фізкультурно-спортивного диспансеру Ірина Ткаченко.

– В таких забігах беруть участь цілеспрямовані люди, які хочуть чогось досягти в житті. Проблем зі здоров’ям у них не повинно виникати, адже ультрамарафонці планомірно готуються. В основному це спортсмени віком понад 30 років, а наші вихованці значно молодші. Вони беруть участь лише в звичайних марафонах. До речі, регулярні тренування і участь в змаганнях продовжує життя ультрамафонцям похилого віку, – сказала заступник директор Вінницької обласної СДЮШОр з легкої атлетики Алла Гарніцька. 

Previous Next

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up