Три велосипеди за два дні. Така статистика крадіжок у Вінниці

Три велосипеди за два дні. Така статистика крадіжок у Вінниці
фото взято з інтернету
Найбільша проблема велосипедистів – крадіжки. Як уберегти свого «залізного коня» та куди звертатися, якщо він зник?

“От і у мене вкрали велосипед. Цієї ночі з під'їзду, район Тяжилова. Раптом хтось впізнає – подзвоніть, будь ласка”, – таке повідомлення залишила 29-річна вінничанка Людмила Мазуренко у групі “Веломісто, Вело Вінниця” у Вконтакті. У неї викрали ровер, який коштує близько 3 000 гривень.

Велосипед Людмили – один із 260, які поцупили у Вінниці з початку року. Принаймні стільки заяв написали у міліцію.

Історія одного викрадення

Відео дня

Так, 20 серпня вкрали Велосипед “Pride S-300”  у вінничанина Віталія Твердохліба. Хлопець каже, що купив його б/у-шним, але сильно проапгрейдив. Називаючи приблизну вартість, каже про 15-17 000 гривень.

- О 15.30  виглянув і велосипед стояв, а о 15.45  – його вже не було, – каже Віталій Твердохліб.

Його велосипед був прикріплений звичайним велотросом до вентиляційної труби біля “Чорнобильської лікарні”, так в народі називають диспансер радіаційного захисту населення. Там Віталій працює зубним техніком. Побачивши, що ровера поцупили, чоловік викликав міліцію. Троса на місці не було, але власник переконаний, що його перекусили.

Фото велосипеда розіслав по групах Вконтакті, друзі приєдналися до пошуків і поширюють ці повідомлення. Але результат наразі нульовий.

– Та це вже не перший велосипед, який  у мене вкрали, – каже Віталій. – Така ж ситуація і в моїх друзів. Поки жодного не знайшли.

 

Знайшли тільки 30%

”З початку цього року у Вінниці викрали 260 велосипедів і тільки 30% з них були знайдені. Для порівняння, за увесь минулий рік було викрадено 332 ровери. Найбільше крадуть весною і літом.

– На сьогоднішній день у нас є 260 заяв про викрадення, – каже начальник сектору зв’язків з громадськістю міської міліції Яна Шкляр. – У період з січня по березень ми отримали 38 заяв, а все інше – за весну і літо.

За її словами, викрадають різні велосипеди, один із найдорожчих коштував 15 000 гривень. У міліції кажуть, що зазвичай крадуть велосипеди, залишені без нагляду.

– Найбільше викрадають у під’їздах та біля магазинів, - каже Яна Шкляр.

Економлять на захисті

Журналісти видання «20 хвилин» зробили опитування у соціальній мережі «Вконтакті», щоб дізнатися, як вінничани захищають свої велосипеди. 42% опитуваних використовують тросовий замок.

Але продавець магазину “ВелоХаус” Павло Броварник каже, що це найменш надійний спосіб захисту. 
– Найзручніший і найміцніший захист – це ланцюг, сегментний замок чи дуга, – каже продавець. – Їх не так просто розкусити чи взломати. Найкращий виробник – ABUS, німецька фірма. Але є і інші. 


Види замків. Змусьте злодіїв принаймні помучитися

Звичайний велотрос майже гарантоване викрадення

Найслабший захист. Його зручно возити, можна просто повісити на раму. Але такий трос легко перекушується навіть невеликим болторізом (а такий пристрій можна купити в інтернеті, починаючи від 250 гривень). Або навіть невеликими кусачками. Замки в таких тросах також не дуже надійні - деякі можна зламати руками. Якщо вже використовуєте - то краще зразу два. Одним прикріпляєте раму, іншим - колесо. Ціна – від 120 грн.

Ланцюг - середній рівень захисту

Чим товстіше і важче - тим краще. Щоб перекусити такий, потрібен великий болторіз. Тобто у випадку, якщо ваш велосипед просто припаркований біля магазину - вірогідність, що його вкрадуть, дуже мала, зробити це непомітно неможливо. Але залишати надовго ровер на ланцюгу не варто. Крім того, слабким місцем ланцюгів може бути замок. Ціна - від 620 грн.Сегментний замок - надійний захист

Він виготовлений зі сталі. Замок розкладається, дозволяє охопити не тільки раму, а й колесо. Щоб розкусити такий болторізом - доведеться помучитися. Але в інтернеті можна знайти відеоролики, де умільці ламають і такий захист. Втім простий, не просунутий велокрадій до ровера з сегментним замком скоріш за все не підійде. Хіба що ви його залишите у малолюдному місці. Ціна – від 1200 грн.U-подібний замок - найкращий захист

Або його ще називають «дуга» - найкращий захист. Він зроблений зі сталі, тому його буде найважче перекусити. Є дуги із тросами - ними можна захопити раму та колеса. Зняти таку дугу можна за допомогою болгарки. На ютубі також є ролики, де дуги відкривають за допомогою саморобних відмичок. Тобто це також не панацея. Але крадію з U-подібним замком від гарного виробника доведеться помучитися. Ціна - від 700 грн.


Кілька корисних порад

  • Для безпечності використовуйте два замки
  • Встановіть сигналізацію – це може добре налякати злодія. Зазвичай її ставлять на ротор або колеса. Продавець веломагазину «Велохаус» радить, якщо вже й купувати сигналізацію, то використовувати ще й замок
  • Встановіть ексцентрик – це алюмінієвий зажим, який чіпляють до колеса і він блокує рух. Але варто перевернути велосипед, і на ньому знову можна їхати. Це обманка для недосвідчених злодіїв
  • Залишайте велосипед у приміщенні, яке зачиняється (квартира, тамбур)
  • Не залишайте велосипед без нагляду у під’їздах та на сходових клітках
  • Йдучи в магазин, попросіть когось приглянути за велосипедом
  • Залишайте велосипеди у місцях, поруч з камерами відеоспостереження
  • Залишайте велосипед  зі встановленими низькими передачами
  • Пристібайте велосипед в людному місці
  • Зберігайте документи на велосипед
  • Зробіть фото велосипеда та його серійного номера (це допоможе у пошуках) Нікому не кажіть реальну ціну велосипеда, якщо він дуже дорогий
  • Можете встановити GPS трекер – це пристрій, який дозволить дистанційно стежити за ровером через сигнал GPS

Якщо вже вкрали

Якщо ж сталося так, що ваш велосипед викрали, потрібно повідомити про це у міліцію та вказати особливі прикмети велосипеда. Також можна розмістити ваше оголошення в Інтернеті. У соціальній мережі «Вконтакті» вінницькі веломани створюють цілі об’єднання, такі як «Веломісто, Вело Вінниця» та «Вело Вінниця». Вінничани публікують фото викрадених велосипедів і вказують їхні прикмети. Учасники читають та поширюють ці повідомлення і вже спільно стежать, чи не продають такого велосипеда, і чи не їздить хтось на ньому вулицями міста.


Велосипед, який ніколи не вкрадуть

Чилійські студенти знайшли  шлях вирішити одвічну проблему крадіжок велосипедів. Троє молодиків створили велосипед, який неможливо вкрасти. У ровера спеціальна будова: його рама має механізм роздвоєння, що дозволяє обернути її навколо будь-якого дерева або стовпа. Скласти раму можна за 10 секунд, але злодіям, щоб вкрасти велосипед, доведеться його розпиляти, а це – зробить велосипед непридатним для їзди. Хлопці продали вже 197 велосипедів і мають замовлення ще на 300 роверів. Приблизно половину замовили клієнти у Сполучених Штатах, третину відправили у Європу, і лише 15% велосипедів було продано у Чилі. Ціна такого велосипеда для місцевих жителів - 400 доларів, а для покупців з інших країн – 500-600. Задля такої розробки хлопці навіть залишили навчання в університеті.

Читайте також "Як вберегти велосипед від крадіжки".

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Велосипеды продают волонтерам, а те отправляют в зону АТО. Там они нужны. И поэтому их никто не ищет. Я правильно говорю уважаемая госпожа Гайда?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up