Де у Вінниці можна взяти велосипед напрокат і скільки це коштує?

Де у Вінниці можна взяти велосипед напрокат і скільки це коштує?
Дмитро Іващенко з магазину “Велохаус” показує велосипеди, які дають в оренду. Зазвичай, на вихідні розбирають усі.
  • Прокат допоможе обрати собі “байк” до душі
  • Зробить дорогу на роботу набагато приємнішою
  • Де і за яку суму можна взяти велосипед покататися - читайте у матеріалі

Ми вже писали про те, як обрати собі гарного двоколісного, але не кожен може дозволити собі таку покупку. Адже ціни на них “кусаються”: велосипед коштує щонайменше п’ять тисяч гривень. Якщо ви не збираєтеся повністю пересідати на велосипед, а полюбляєте іноді проїхатися “з вітерцем”, то для вас якнайкраще підійде велопрокат.

- Розвинений велопрокат означає туристичну привабливість, використання міської інфраструктури. У нашому місті є приблизно 80 велосипедів, які можна орендувати, - каже велоактивіст Олександр Царевський. - А взагалі у Вінниці можна побудувати європейську систему прокатів, але є деякі нюанси.  По-перше, потрібна закінчена мережа велодоріжок. По-друге, місця для станцій, тобто де ці велосипеди будуть стояти. По-третє, має бути спеціальний транспорт, який буде розвозити ці байки на точки. Ще у місті не вистачає паркувальних вело-місць. Але ця проблема вирішиться з часом сама собою - власники, наприклад, магазинів, мають час від часу облагороджувати ділянку, зокрема, поставити вело-парковку. Міська влада їх зобов’язує це робити.

На Nextbike немає грошей

Відео дня

У Вінниці хотіли реалізувати європейський проект з велопрокату, але зараз його заморозили, бо немає інвесторів. Ініціатором впровадження ідеї став керівник розвитку велосипедної інфраструктури у Вінниці Олег Крупський у рамках Бюджету на проекти Громадських ініціатив.

- Потрібно попередньо зареєструватися на сайті Nextbike та покласти на акаунт якусь суму грошей, - каже Олег. - Ваш акаунт буде прив’язаний до номера телефону. Якщо хочете взяти велосипед, відправляєте смс з указаним номером двоколісного. Перші півгодини безкоштовні, а далі - дві гривні за 30 хвилин. Зараз цей проект “заморожено”, бо немає грошей. У нашому місті впровадити таку чи схожу схему прокатів можна, але Вінниця до цього ще не готова.

Як у Європі

Наприклад, Копенгаген. Згідно правил, брати і залишати міські велосипеди можна тільки на станціях прокату. В цьому випадку повертається заставна монетка. Але часто копенгагенські велосипеди можна зустріти в випадкових місцях. Крадіжки велосипедів рідкісні: у кожного мешканця Копенгагена є власний велосипед, а туристам вивезти копенбайк з собою вкрай важко. Велопрокат виручає городян, якщо вони раптом опинилися в місті без транспорту, а також туристів, охочих познайомитися з датською столицею ближче.
А у Барселоні кожен мешканець може підійти до будь-якої станції, піднести свою картку до спеціального екрану, який покаже інформацію про вільні велосипедах на даній парковці і на найближчих станціях. Система знаходить вільний справний екземпляр. Апарат розпізнає картку, після чого знімає блокування для одного велосипеда на стоянці. Безкоштовного півгодинного ліміту вистачає для більшості поїздок по місту, але якщо людині потрібно більше часу, а доплатити немає можливості, можна повернути транспорт на проміжну станцію і, почекавши 10 хвилин, взяти інший.

Де можна орендувати байк?

Журналіст пройшовся велопрокатами і дізнався, де і на яких умовах можна орендувати двоколісного. Поки що бажаючим взяти велосипед напрокат потрібно викласти від 150 до 200 гривень за добу або до 40 гривень на годину. Зазвичай, щоб взяти велосипед напрокат, потрібно надати продавцю як заставу паспорт (можна закордонний) або водійське посвідчення у вигляді пластикової карти. Ці документи залишаються у магазині на час прокату. Ще буває просять грошову заставу (наприклад, 6000 гривень за один велосипед), або паспорт та 500 гривень.

На карті можете подивитися пункти велопрокату у Вінниці та ціни на ці послуги.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    паспорт забороняється давати в заставу

    Анонім reply Анонім

    в парке дружбы и на лесопарке паспорт нужен только для регистрации, там его в залог не берут, а если ты уже зарегистрирован, его можно и не приносить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up