«Нива» воскресла! Воістину воскресла???

«Нива» воскресла! Воістину воскресла???
Вінницькі ультрас, які активно і агресивно вимагили повернення "Ниви" схоже добилися свого. Справа зрушила з мертвої точки. ФК «Нива» з'явилася і уже грає в чемпіонаті міста. Які перспективи в команди?

Вболівальники Вінниці осиротіли з літа 2012 року, після зняття ФК «Нива» з чемпіонату України в першій лізі. А історія команди писалася з 1958 року, з часу створення команди майстрів «Локомотив». Його правонаступниця «Нива» грала у вищій лізі незалежного чемпіонату України (нині це Прем’єр-ліга), доходила до фіналу національного Кубку, брала участь в єврокубках. 

Підтримувати, а не утримувати
Традиції не втрачено, адже любов до футболу вболівальники зі стажем передають з покоління в покоління. У вінницьких спортшколах готують чудових футболістів, які нині грають навіть в елітних вітчизняних клубах на кшталт київського «Динамо» (згадайте Віталія Буяльського і Євгена Чумака).   
Певний час великі сподівання покладалися на клуб ФК «Вінниця», який було створено в 2010 році (перша його назва - «Держслужбовець». Ця команда вигравала чемпіонат області, виступала в аматорських чемпіонатах України, але там медалей не здобула. Також ФК «Вінниця» не вдалося отримати прихильність значної частини найпалкіших фанів і ультрас, які на трибунах нерідко ностальгічно скандували «Нива, Нива!». Вони неодноразово проводили марші протесту, вимагали сприяння від місцевої влади щодо реанімування команди майстрів. 
Екс-мер Володимир Гройсман постійно наголошував, що місто готово лише «підтримувати, а не утримувати» професійні спортивні команди. Мовляв, шукайте спонсорів. Аналогічна позиція була і у обласної влади. На ФК виділяли в середньому 300 тисяч гривень бюджетних коштів на рік. А для виступів в другій професійній лізі необхідно, як мінімум, на порядок більше.      
Вінничани, обізнані зі спортом, очікували допомоги від нового голови облдержадміністрації Валерія Коровія, який грає в футбол в змаганнях ветеранів. Нещодавно переобраний голова обласної федерації футболу (і одночасно голова профспілки «Футбол України») Ігор Гатауллін також обіцяв зробити все можливе, щоб повернути до Вінниці професійний футбол. Все одно ситуація здавалася патовою, зважаючи на трагічні події в України останнього року і економічний занепад.  
Але останнім часом справа, схоже, зрушила з «мертвої точки». Причому необхідне прискорення їй дали активні і численні вінницькі ультрас. Інший важливий фактор – нещодавнє відновлення ФК «Нива», який заявився в чемпіонат міста.   

Відео дня

На останньому матчі «Ниви» з «Будівельником» (5:1) ультрас влаштували файєр-шоу 

«Нива» вийшла в лідери 
Поки що «Нива» виправдовує сподівання на рівні чемпіонату міста. В чотирьох іграх здобуто чотири перемоги, що дало можливість одноосібно очолити турнірну таблицю групи «А». 
– Статус команди не залишає нам вибору: перед колективом поставлено завдання перемогти в чемпіонаті Вінниці. Для цього протягом сезону будемо підсилюватися, – сказав головний тренер ФК «Нива» Артур Мед. – Новостворений колектив існує завдяки людям, які хочуть відродити клуб у Вінниці. Це меценат Володимир Продивус, голова благодійного фонду і президент «Ниви» Вадим Кудіяров, директор СК «Нива» Олег Терлецький. 
Сьомого травня на стадіоні СК «Нива» однойменна команда приймала «Будівельник», який посідав четверту сходинку в групі. В першому таймі суперники обмінялися голами. А в другій половині за шаленої підтримки приблизно двохсот галасливих фанатів «нивівці» дотисли суперника – 5:1. На радощах ультрас навіть запалили файєри, що взагалі-то заборонено на офіційних змаганнях. До речі, стільки вболівальників нечасто побачиш на аматорських баталіях. 
– Така кількість галасливих фанів на чемпіонаті міста дуже заважає нашій команді. Ми звикли грати в більш спокійній атмосфері. В першому таймі «Будівельник» мав територіальну та ігрову перевагу. А після перерви не витримав тиску суперників і трибун, – прокоментував гру головний тренер ФК «Будівельник» Олег Шаповалов.
В чемпіонаті Вінниці з футболу 2015 року виступають 18 команд, поділених на дві групи. В плей-офф виходять по три кращі клуби з груп, які розіграють в одноколовому турнірі призові місця. За словами Артура Меда, головні конкуренти «Ниви» на чемпіонство – ЕМС «Поділля», ЯСКО, ФК «Вінниця»-2, «СВ-Авто» і «Екодім».          
За «нивівців» виступає і талановита молодь, і екс-гравці команд майстрів Петро Анісім і Володимир Яремко. Але підсилення – не за горами. 
– Ми починаємо відбирати кращих гравців області та навіть з інших регіонів, щоб формувати боєздатний колектив, який з часом виступатиме на професійному рівні, – сказав президент ФК «Нива» Вадим Кудіяров.  


Пікетування Вінницької ОДА

Думки вболівальників
Сьомого травня близько сотні ультрас пікетували Вінницьку облдержадміністрацію. Вони тримали великі плакати «Допоможіть повернути «Ниву», «Чому краще місто країни без професійного футболу», вигукували відповідні гасла і били в барабани. Фани наголошували, що Вінниччина – один з небагатьох регіонів, де немає професійного ФК.
– У Вінниці має бути сильна футбольна команда. Сподіваємося, що влада дослухається до нас, – сказала 16-річна школярка Валерія Булавенко.
– У професійного клубу повинні бути потужні спонсори, яких має допомогти відшукати влада, – вважає 20-річний студент Артем Правий.
– Я мрію, щоб наш ФК грав у Прем’єр-лізі. Відвідую кожен матч «Ниви», яка грає в чемпіонаті міста. За цю команду, яка колись виступала на професійному рівні, вболівала в дитинстві (починаючи з семи років) разом з батьком, і вона припала мені до душі. Люблю атмосферу, яка панує в фанатському секторі на матчах, – каже 17-річна школярка Лілія Березовська.
– Я вболівальник з 1958 року – з моменту створення вінницького «Локомотива». До речі, моїм сусідом є перший футболіст тієї команди Михайло Петров. Конче необхідно якнайшвидше відродити клуб майстрів. Яка в нього буде  назва – неважливо. Головне, щоб спонсори виділяли достатні кошти, – вважає 62-річний Валерій Олександрович. 

Опитування

Ви вірите в перспективи оновленої вінницької "Ниви"?

Вболівальники "Ниви" 

Звідки кошти?
Незабаром представників двох представників ультрас, президента ФК «Нива» і одного із засновників фонду відродження вінницького футболу Вадима Кудіярова та журналістів запросили до приймальні. Там їх зустріли заступник голови Вінницької ОДА – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк, начальник управління з питань сім’ї, молоді та спорту Сергій Чернявський і його заступник Олександр Олійник. Діалог відбувався в конструктивному руслі. 
– Разом з вболівальниками в 2014 році ми відкрили благодійний фонд відродження вінницького футболу, створили відповідну програму. Щоб привернути увагу, «Нива» заявилася в чемпіонат міста. Сприяють цій команді керівництво ДЮСШ Блохіна-Бєланова і «Нива-Світанок», спорткомплексу «Нива», – повідомив Вадим Кудіяров.  
Вадим Кудіяров оприлюднив орієнтовний бюджет ФК у другій лізі – п’ять  мільйонів гривень. Він визнав, що таку суму влада не потягне. Але запропонував вихід:
– У багатьох підприємств Вінниччини є інвестиційні зобов’язання. Ці кошти вони мають витрачати на інженерні споруди тощо. Але нерідко місцева влада домовляється про переорієнтування їх, приміром, на будівництво дитсадків, ремонти в школах та лікарнях. Частину з цих коштів можна спрямувати й на футбол.

Президент ФК «Нива» Вадим Кудіяров (ліворуч) і представники ультрас на прийомі у заступника голови облдержадміністрації Ігоря Івасюка 

Чим допоможе влада
Ігор Івасюк схвалив ідею відродження професійного клубу під історичним брендом «Нива». Але наголосив, що в Україні і на Вінниччині зокрема – складна економічна ситуація. Тому, безумовно, питання фінансування професійного ФК має вирішуватися у позабюджетній площині. Можлива лише разова допомога з обласного фонду підтримки спорту. 
– Громадськість не зрозуміє, якщо ми витрачатимемо бюджетні кошти на футбол тоді, коли під загрозою незалежність країни. Водночас органи державної влади можуть максимально посприяти щодо пошуку спонсорів. Ми не будемо робити за вас вашу роботу, до того ж збір коштів представниками влади забороняється законодавством. Але посприяємо в налагодженні контактів між благодійним фондом підтримки вінницького футболу і потенційними спонсорами. Зокрема, організуємо «круглий стіл», де ви зможете презентувати програму перед бізнесменами. Також влада може виступити в якості інформаційного партнера, організувавши трансляції на каналах ВДТ-6 і ВІТА, що дасть можливість спонсорам прорекламувати себе, – запропонував Ігор Івасюк. 
Ігор Івасюк відповів на пропозицію пана Кудіярова щодо включення представника обласної влади до наглядової ради фонду відродження вінницького футболу – щоб контролювати прозорість витрачання зібраних коштів. За його словами, на це є законодавчі обмеження, проте такий контроль могла б здійснювати громадська рала при ОДА. 

Вболівальники вважають, що влада зобов'язана посприяти поверненню команди

Умови для другої ліги
Сергій Чернявський підтримав ідею організацію «круглого столу» для бізнесменів і директорів великих підприємств. Але наголосив, що перед цим необхідно провести ретельну підготовчу роботу, підготувати відповідні звернення, які по закону можуть розглядатися протягом місяця.    
Олександр Олійник висловив кілька зауважень. Він наголосив на необхідності займатися відродженням профі-команди спільно з обласною федерацією футболу, якій делеговані виключені повноваженні щодо розвитку гри № 1 на теренах Вінниччини, а координувати цю роботу має управління з питань сім’ї, молоді та спорту. Також пан Олійник оголосив обов’язкову умову подання заявки до другої ліги: виступ в чемпіонаті області, в той час як ФК «Нива» грає лише на першість міста.    
– В чемпіонаті області зараз приймає участь ФК «Вінниця», яка також претендує на участь в другій лізі. Тому вона знаходиться ближче до професійного рівня, ніж «Нива». Спортивна громадськість разом з обласною федерацією футболу мають визначатися, якою має бути наша команда майстрів, – вважає Олександр Олійник. 
Ігор Івасюк висловив дещо іншу думку: чим більше у Вінниці спортивних команд високого рівня, тим краще. А пан Кудіяров відповів на закиди пана Олійника:  
– В отриманому нами листі від обласної федерації футболу йдеться, що вона займається виключно розвитком аматорського, а не професійного футболу. Щоб пройти атестацію в Професійній футбольній лізі, не обов’язково виступати в чемпіонаті області – це необхідно лише для участі в аматорському чемпіонаті України. Для подачі заявки до другої професійної ліги необхідно: створена команда, власні ДЮСШ і спортивна база, а також наявність достатніх коштів на рахунку. 
Як повідомив президент «Ниви», атестація професійних клубів проходить з листопада по грудень, а заявки починають приймати з липня. 
– На найближчий сезон ми не встигнемо, а плануємо заявити «Ниву» до другої ліги сезону 2016/2017 років. Хоча, не виключено, спочатку відіграємо в чемпіонаті області, а через два роки заявлятимемося до ПФЛ, – завершив Вадим Кудіяров. 

Інші проекти: ФК «Вінниця», «Зоря» і … жіночий клуб
Все ж значній кількості вболівальників все одно, як буде зватися команда: головне бачити «вживу» Великий футбол. Недарма такий ажіотаж у нашому місті торік викликав можливий переїзд до Вінниці луганської «Зорі». Луганчани в Запоріжжі не завоювали велику армію шанувальників. Тому «Зоря» влітку може змінити місце своєї дислокації. Але президент цього клубу Євген Геллер остаточно спростував вінницький варіант.  
 – У Вінницю ми не переїдемо точно, адже там немає стадіону, який відповідав би рівню Прем'єр-ліги. Не кажучи вже про єврокубки. Ми розглядаємо кілька інших варіантів.
Тим часом  ФК «Вінниця» також має шанси перейти на рівень майстрів. Поки він знову грає в чемпіонаті України серед аматорів. В двох матчах у гостях «містяни» здобули три очки. Шостого травня вони провели другий тур першої частини групового етапу. Грали на Рівненщині проти місцевого клубу ОДЕК (Оржів), чемпіона України серед аматорів 2013 року.  Наша команда забила на 18-й хвилині. Як і в першому поєдинку чемпіонату (поразка від винниківського «Руху» – 1:2), відзначився Ярослав Браславський. Але, на відміну від того матчу, зараз вінничанам вдалося втримати перевагу і перемогти з рахунком 1:0. Отже, після другого туру ФК «Вінниця» ділить друге-третє місця серед чотирьох команд групи. До речі, наступний матч команда Дмитра і Сергія Руденків має провести вдома. 13 травня, в середу, вінничани прийматимуть аутсайдера групи – «Опір» (Львів). 
І, нарешті, ще один несподіваний варіант – жіноча футбольна команда майстрів. Її фінансування потребує на порядок менше коштів, ніж чоловіча. Хоча й вболівальників у жіночого футболу поменше. Але база для створення жіночого професійного клубу є. Це «Колос» (с.Комсомольське Козятинського району), який фактично є збірною області. В цьому місяці, вперше в історії вінницького жіночого футболу, він дебютував у аматорському чемпіонат України серед жіночих команд, де приймають участь десять колективів. Першу зустріч наші дівчата проводили в Хмельницькому проти місцевого «Поділля» та здобули перемогу з рахунком 2:0. Наступна зустріч відбудеться 24 травня в с. Комсомольське. Суперниками наших дівчат буде «Янтарочка» (Новояворівськ Львівської області). 

ФК «Вінниця» грає в чемпіонаті України серед аматорів. В другому турі переміг в гостях ОДЕК (1:0) 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Анонім

    ФК НИВА  должен существовать и дальше!
  • Анонім

    Брат играет в команде. Рад за него и желаю успехов команде!
  • Анонім

    ФК "Нива" виходить у лідери чемпіонату міста!
  • Анонім

    Вперед "НИВА"!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up