На Калинівському аеродромі «літали» автівки

На Калинівському аеродромі «літали» автівки
Колись найбільше глядачів на Вінниччині збирали футбольні баталії. В 90-х роках на найважливіші матчі ФК «Нива», яка виступала у вищій лізі чемпіонату України, приходили понад 25 тисяч уболівальників – повний стадіон. Але, починаючи з 2009 року, коли в місті над Бугом започаткували відкриті всеукраїнські автоперегони, саме вони стали найвідвідуванішими змаганнями в нашій області.

 

26 – 27 липня на Калиновському аеродромі пройшли Гран-Прі Вінниці з дрифту (контрольований заніс авто) і II етап чемпіонату України з дрег-рейсінгу (перегони на 402 метри). За оцінками організаторів, їх загалом відвідали понад вісім тисяч глядачів.

Трибуни в чистому полі

Відео дня

Змагання, як завжди, були добре організовании. Про це подбала обласна федерація дрег-рейсінгу і дрифту, яку підтримали місцева влада і спонсори. Недарма на перегони завітали на лише вінницькі любителі автоспорту, але й уболівальники з Києва, Тернополя, Хмельницького, Донецька й інших регіонів.

Для VIP-персон і просто заможних глядачів навіть встановили в чистому полі трибуни з тентами від сонця. А ось пересічні глядачі наглядали за перегонами стоячи. До речі, в кількасот метрах на цьому ж полі пасли корів, які цілком байдуже ставилися до ревіння потужних моторів.   

Про безпеку учасників і глядачів дбали правоохоронці, а поруч чергувала машина швидкої допомоги. В численних наметах можна було перекусити й втамувати спрагу.

В полі з місцями для паркування, зрозуміло, проблем не виникало. Певні складності були лише в «безлошадних» вболівальників, яким подекуди більше години доводилися чекати обіцяної організаторами безкоштовної маршрутки.

Призер побудував своє авто

В перший день розігрували Кубок Вінниці з дрифту, який зібрав близько 20 учасників. На старт вийшли титуловані спортсмени, серед яких були чемпіони України різних років.

Тут непогано проявив себе вінницький гонщик Сергій Гребенюк. На жаль, він так і не завершив перегони через технічні проблеми автомобіля. Володарем Кубка Вінниці став дрифтер з Києва, чемпіон України Денис Лісічонок. Друге місце посів Денис Шамін (Одеса), а бронзовим призером став ще один киянин Андрій Говоров. Він створив своє гоночне авто самотужки, за що отримав спеціальний приз.

Серед вболівальників провели розіграш численних призів і сертифікатів від спонсорів. Також їх розважив матч з американського футболу між командою вищої ліги чемпіонату України «Вінницькі Вовки» і збірною обласної федерації дрег-рейсінгу і дрифту. Як, і планувалося, він перетворився в шоу і завершився дружньою нічиєю.

«Копійки» давали бій крутим «тачкам»

На другий день на Калиновському аеродромі можна було побачити авіамодельне шоу. Пілоти керованих авіамоделей демонстрували фігури вищого пілотажу, а міні-гелікоптери зависали в повітрі та вражали уяву оригінальними конструкціями. Всі бажаючі неподалік від арени перегонів мали можливість спробувати свої сили в грі «Лазертаг» – тактичному симуляторі вогневого контакту, який був розроблений Міноборони США спеціально для бійців спецпідрозділів.

Під час урочистого відкриття нагородили кубками найкращих дрег-рейсерів України за підсумками 2013 року. Спеціально для цього всі вони завітали на вінницький етап чемпіонату, яких загалом передбачається п’ять.

Окрасою автошоу, зрозуміло, стали змагання дрегрейсерів. Під час них деякі автівки-«копійки» потужністю 500 кінських сил (наприклад, марки «ВАЗ») давали справжній бій і навіть подекуди випереджали потужні іномарки вартістю в кількасот тисяч доларів. Це, зокрема, можна було побачити під час тренувань і кваліфікаційних заїздів, коли разом стартували автомобілі дев’яти різних класів (в залежності від приводу й двигуна). Як наголосив голова Вінницької федерації дрег-рейсінгу і дріфиту Андрій Гальчинський, на фінальному етапі найкращі визначалися окремо в кожному з класів.

 – Не рідкість, коли за рахунок кращої реакції, швидкого переключення передач перемагає технічно слабша машина. Тобто перемога залежіть і від гарної роботи механіків, і від пілотів, – підкреслив голова комітету дрег-рейсінгу автомобільної Федерації України Вадим Лисий (Суми). – З кожним роком результати в українському дрег-рейсінгу покращуються. Ще кілька років тому найкращі автівки з переднім приводом проходили дистанцію за 13 секунд, а зараз з таким часом не потрапити навіть до фінальної сітки. Провідні гонщики, чемпіони СНД, долають 402 метри за вісім секунд.      

Серйозних аварій під час стартів не було, адже перед цим пілоти отримували допуск від технічного комісара. 

Екс-вінничанин став чотириразовим чемпіоном України

На старт вийшли 24 дрег-рейсери, серед яких не виявилося жодного вінничанина. Брали участь не лише представники Центру і Заходу України, але й Півдня та Сходу – з Донецьку, Харкова, Одеси, Херсону, Миколаєва. Кожен пілот змагався на унікальній допрацьованій машині, повних аналогів яким немає в світі.

Наприклад, столицю буремного Донбасу представляв чемпіон СНД Андрій Кравченко на автівці GTR Skyline R32. Чемпіон України 2013 року Юрій Кравченко з Харкова змагався на BMW М-3 з допрацьованим двигуном потужністю 400 кінських сил. Він розповів, що є підприємцем, а автоспорт – це хобі, яким захоплюється четвертий рік.    

– Минулого року мені вдалося стати чемпіоном України за підсумками п’яти етапів, незважаючи на те, що моя машина не була найшвидшою. На фініші перегонів зазвичай демонструю швидкість 190 км/год., хоча автівка вижимає й 300. Вважаю, що 250 км/год. – це максимум для дрегу, –  каже Юрій Кравченко.      

Чотириразовий чемпіон України, майстер спорту Сергій Білик народився у Вінниці, але на перегонах представляв Київ. Зараз він ганяв на Subaru Impreza.

– У Вінниці, на жаль, немає технічної бази і фахівців для створення автомобілів для дрег-рейсінгу високого класу. А ось організація і особливо траса – чудові. Тут можна непогано стартувати з місця, колеса рідко буксують. Тому до Калинівки гонщики приїздять за рекордами, – повідомив Сергій Білик. – Займаюся дрег-рейсінгом з 2008 року. Це – недешеве захоплення. Чим більше вкладаєш – тим швидше їдеш. Моя автівка коштує десятки тисяч доларів. Я її сам комплектував, а механіки лише збирали.        

Сергій Татусяк був автогонщиком

Серед вболівальників, зрозуміло, переважали молоді чоловіки. Але не бракувало жінок і дівчат.

– Я вже вдруге відвідую автоперегони, що вважаю чудовим відпочинком. Під час них відчуваю справжній адреналін. До речі, люблю кататися на автомобілі з друзями, – поділилася 14-річна Олександра Мисак.

18-річного Ярослава Самоловського запросили на перегони два рідні дядьки.

– Мені набагато більше подобається дивитися гонки вживу, аніж по телевізору. Цікавлюся різними стилями водіння, різновидами автівок, – каже юнак.

Серед відомих гостей автошоу був екс-голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк, керівник Міжнародного товариства «Україна-Польща-Німеччина».

– Для мене автоспорт є дуже близьким. Адже в юності займався автоперегонами. Пам’ятаю, навіть під час них отримав серйозну травму, – згадав Сергій Татусяк.

– Ці змагання вкотре підтверджують, що Вінниця є спортивним регіоном. Особливо вражає велика кількість глядачів. До речі, я не лише люблю спостерігати за автоперегонами, але й … швидко їздити, – визнав заступник голови обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Колос» Олександр Білінський.

Previous Next

 

           

    

                      

 

 

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • znayu.pravdu.pervyi

    чего так фоток мало?..
  • Steve Osko

    Но уровень соревнований супер!!"
  • Петруччо

    Только сидущки на трибунах - не удобные..)

    И лозунги Смерть ворогам и слава нации - были не уместны.

    Хунтовий Правосектан reply Петруччо

    Чому? Встидаєшся свого народу? Чи боїшся ворогів? ;)

    znayu.pravdu.pervyi reply Хунтовий Правосектан

    Хуюнтовый правосек - едь на Восток, раз умный такой!

    Нефиг смешивать политику и автоспорт!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up