На домашньому юніорському чемпіонаті України з бадмінтону вінничани залишилися без медалей

На домашньому юніорському чемпіонаті України з бадмінтону вінничани залишилися без медалей
Напевно, кожен пробував свої сили в бадмінтоні – у дворі, на пікніку в лісі або на пляжі. Але переважній більшості гравців бракує терпіння, адже «вередливий» швидкий волан не хоче довго триматися в повітрі. У спортсменів задача як раз зворотна: перекинути його через сітку таким чином, щоб суперник не міг його дістати. Тобто сенс гри схожий на завдання у великому або настільному тенісі.

Щоденні тренування

Якщо сказати десяти незнайомим людям, що бадмінтон – олімпійський вид, то половина з них щиро здивується. А інша половина здивується тому, що це взагалі спорт. Але гра з ракеткою – не лише гарний спосіб побавитися, а й напружена праця. Провідні вінницькі бадмінтоністи, щоб бути в формі, тренуються щодня.

– Я відвідую тренування шість разів на тиждень. Приходжу на заняття на годину раніше терміну, щоб якомога більше виконати вправ. Тому моє тренування сягає 3,5 години. Під час нього бігаю кроси, відпрацьовую різні види ударів і фінтів, займаюся «човниковим бігом» тощо, –  каже 15-річна майстер спорту з Вінниці Ліза Ніколаєва.

Відео дня

"Справжній" бадмінтон настільки динамічний, що може витрусити з вас пару кілограмів за годину-півтори. Змагання проводяться виключно в залі, щоб на легенький волан не було жодного впливу вітру.

– В професійному бадмінтоні швидкості набагато вищі, ніж у аматорів. При цьому спортсмен потрібує цілого набору якостей – це витривалість, висока техніка ударів, тактична підготовка і психологічна стійкість, – пояснює 17-річна кандидат у майстри спорту з Вінниці Олександра Гуйван. – Окрім того, справжні майстри бадмінтону розраховують не лише на точність і силу удару, але й на свою хитрість. Можна вдарити легенько, але поцілити в недоступну для суперника зону. 

Найбільш цікавий і складний різновид бадмінтону – парні змагання.  

– В парному категорії необхідно добре розуміти свого партнера – відчувати, де він знаходиться на майданчику, а де необхідно в наступну мить перебувати тобі. Це не лише для того, щоб не зіштовхуватися під час гри, а для обопільного страхування, – додає Олександра Гуйван.

Лишилися без нагород

Минулого тижня у вінницькому СК «Здоров’я», що на Старому місті, пройшов чемпіонат України з бадмінтону серед юніорів (1998 р.н. і молодших). В ньому взяли участь близько 80 спортсмени з восьми областей. Командного заліку не було. В особистому заліку найкращі результати показали традиційні лідери – з Дніпропетровської, Харківської, Миколаївської, Одеської і Львівської областей. Вінничани, на жаль, цього разу не спромоглися увійти до числа призерів. Найкращі результати серед наших земляків показали жіноча пара (Олександра Гуйван – Єлизавета Ніколаєва) і Владислав Агафонов (в парі з дніпропетровцем Антоном Цейтліним), які посіли п’яті місця.

 – Суперниці виявилися сильніше. Можливо, ми психологічно виявилися слабкішими. Сподіваюся на наступному чемпіонаті показати значно кращий результат. Адже раніше я вдало виступала в першій та вищій лігах всеукраїнських командних змагань серед дорослих, де виконала майстерський норматив, – наголошує Ліза Ніколаєва. 

Олександра Гуйван каже, що тягатися з суперницями з Дніпропетровська і Харкова складно, хоча час від часу вдається їх перемагати.

– Я мрію насамперед виграти чемпіонат України у своїй віковій категорії. А далі – потрапити на чемпіонат Європи, – планує Саша Гуйван. 

Як кажуть тренери, вінницькі юніори поки що не досягли бажаного рівня.

– В основному наші спортсмени мають здобутки на рівні молоді. Наприклад, чемпіонами України були Артем Іордатій і Артем Ткачук, який увійшов до складу молодіжної збірної країни. А Владислав Гуркало і Максим Косован брали участь в чемпіонаті світу серед молоді в Японії. Вінницька збірна виграла першу лігу дорослого командного чемпіонату України і посіла друге місце у вищій лізі. Наші також були п’ятими в складі збірної на чемпіонаті Європи серед спортсменів з вадами слуху, – зазначила тренер з бадмінтону Вінницької ОДЮСШ «Колос» Людмила Гуркало.  

Коментар експерта

Президент Федерації бадмінтону України Віктор Швачко:  

– Бадмінтоністи Вінниці постійно прогресують, серед них чимало спортсменів високої кваліфікації. Це, наприклад, Артем Ткачук, який зараз в складі збірної України змагається на особисто-командному чемпіонаті Європи серед молоді.

У ДЮСШ Вінниччини є шість відділень бадмінтону, де працюють чимало сильних тренерів. Причому тренувати починають і молоді вихованці вінницької школи. Враховуючи все це, ми довірили місту над Бугом право проведення чемпіонату України міста над Бугом. Мало того, виконком Федерації бадмінтону України планує проводити у вас 2 – 3 загальнонаціональні змагання на рік.

Український бадмінтон має певні результати на міжнародному рівні. Торік наші спортсмени здобули три срібні нагороди на чемпіонаті Європи серед юнаків. Одразу сім українських гравців потрапили на I Європейські ігри, які пройдуть в червні цього року в Баку (Азербайджан). Це представники національної збірної, до якої поки що вінничани не входять. Вінницькі бадмінтоністи є у складі молодіжної збірної країни, але через пару років вони мають дорости й до національної команди.     

З часів Древньої Греції 

Гра у волан відома ще із часів Древньої Греції. Сучасна версія гри, і назва "бадмінтон" з'явилися наприкінці 50-х років 19-го століття, в маєтку Бадмінтон під Лондоном.

Завдання гравців - "заганяти" суперника. Тобто зіграти так, щоб він не зміг відбити волан. Баталії відбуваються на майданчиках (розмірами 6 на 13,5 метрів), розділених сіткою 1,55 метри висотою, і розмічених на сектори. "Поле бою " – приблизно у два рази менше волейбольного. Партія триває до 21 очка. За рахунку 20:20 необхідно здобути перевагу в два очки. Матч триває до двох перемог у партіях. 

У Вінниці тренування з бадмінтону проходять в СК «Здоров’я», школах № 10, № 34 і спортзалі національного технічного університету. Під керівництвом чотирьох тренерів займаються школярі, студенти і дорослі.   

Previous Next

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    У них великі перспективи і ще все попереду.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up