На чемпіонат України з прапор-футболу до Вінниці завітали навіть молдовани

На чемпіонат України з прапор-футболу до Вінниці завітали навіть молдовани
У Вінниці 19 – 20 вересня відбувається чемпіонат України з прапор-футболу 2015 року. Це полегшена, безконтактна версія американського футболу. Основною її особливістю є те, що суперника не можна зупиняти силовим прийомом, а лише зриваючи прапорець на його поясі. Тому цей варіант заокеанської гри добре підходить юнакам і жінкам. Але цього разу своїми силами міряються чоловічі клуби. На стадіоні Центрального парку. Грають одночасно два матчі, поперек поля.

В Молдові немає суперників

На старт вийшли навіть гості з Кишинева, адже чемпіонат мав відкритий характер. Сім українських клубів представляють Львів, Хмельницький, Кам’янець-Подільський (Хмельницька область), Київ, Маріуполь, Южне (Одеська область) і Вінницю.

Капітан команди «Сентінелс» (Кишинів) Марк Перлов розповів, що  на турнірі у Вінниці його клуб вперше.

Відео дня

– Ми знали, що в Україні триває АТО. Але без вагань приїхали на змагання, адже віримо в те, що спорт – поза політики і військових конфліктів. З жодною із команд, які приймають участь в чемпіонаті України, ми раніше не змагалися, – каже Марк Перлов. 

До речі, окрім «Сентінелс» (з англ. «Охоронці) в Молдові немає жодної іншої команди з американського футболу.

– В Молдові цей вид спорту не такий популярний, як в Україні. Тому, зрозуміло, національна першості у нас не проводиться. Ми просто тренуємося та проводимо товариські матчі з румунськими та українськими командами. А в будь-якому чемпіонаті взагалі беремо участь вперше, – інформує Марк Перлов

Частина «Дельфінів» виїхала з Маріуполя

Гравець команди «Азовські дельфіни» Сергій Зєкунов розповів, що його клуб, як і раніше, базується в Маріуполі. Хоча спортом в приморському місті стало займатися стало набагато складніше.

– Спорту менше уваги стали приділяти спонсори. Зменшилася масовість, адже багато молоді виїхали з Маріуполя. Зокрема, «Азовські дельфіни» втратили 6 – 7 провідних гравців. Також деякі наші футболісти в розпал сезону травмувалися, і нам навіть бракувало виконавців для повної заявки. Тому ми були змушені знятися з другого кола чемпіонату України з американського футболу, – пояснив Сергій Зєкунов. – Але наш команда в будь-якому випадку продовжить подальші виступи у всеукраїнських змаганнях. Маріуполь – це Україна, і ніхто здавати його не збирається.

Ентузіасти дають фору держструктурам

На сьогодні основним центром розвитку американського футболу в Україні є столиця. Адже в Києві наразі чотири команди з цього виду спорту, а столичні «Бандити» протягом останніх років є незмінним чемпіонами країни. Але навіть кияни вже починають  побоюватися «Вінницьких вовків». Гравець «Київських витязів» Антон Авраімов також назвав рівень проведення чемпіонату у Вінниці дуже високим. Недарма географія команд-учасниць покращилася в порівнянні з минулим роком.

– Організація вінницьких змагань з американського футболу, якою опікуються молоді ентузіасти, настільки гарна, що можна повчитися багатьом державним структурам, – відзначив голова спорткомітету Вінницької ради Сергій Краєвський

– До Вінниці завітали сильні клуби. Молдовська команда – «темна конячка», адже ми про неї нічого не знаємо. Зі львів’янами, киянами і маріупольцями раніше грали з перемінним успіхом у американський футбол. Але прапор-футбол суттєво відрізняється від нього. В цій грі на полі знаходиться менша кількість футболістів, і тому в першу чергу задіюють швидких виконавців, – прокоментував віце-президент “Вінницьких вовків” Євген Хомин.

Команди були розбиті на дві групи, де змагаються по колу. По два сильніші клуби з кожної групи виходять до плей-офф. Призовий фонд турніру забезпечили спонсори і клуб “Вінницькі вовки”. Змагання відбуваються за підтримки міського спорткомітету.   

Американський тренер «Вовків»     

З середини вересня головним тренером “Вінницьких Вовків” став американець Дейл Хеффрон. Це фахівець з понад 25-річним досвідом роботи, який останні 4 роки тренує команди в Європі. До речі, в Україні зараз працюють лише два тренери американського футболу зі Штатів (другий – у Львові), а гравця-американця немає жодного.  

Протягом вересня триває набір до команди “Вінницьких вовки”, яким опікується Дейл Хеффрон.

– Після цьогорічного першого набору новачків з 50 бажаючих було відібрано 20 кращих. Залишився й попередній кістяк клубу, який складається з близько 25 гравців. Але для успішних виступів нам потрібно мінімум 60 футболістів, – розповів Євген Хомин. – Водночас збільшилася й кількість тренувань – тепер їх п’ять на тиждень замість трьох. Дейл Хеффрон також тренуватиме дівчат, а з весни ми вперше почнемо набирати на заняття дітей.

Зі 150 заокеанських фахівців погодився один

Як розповів Євген Хомин, запросити заокеанського фахівця було дуже складно. Він протягом чотирьох місяців через спеціалізовані сайти писав листи-запрошення близько 150 тренерам зі США. Серед них на умови вінничан пристав тільки один.

– Дейл Хеффрон – відмінний фахівець. За рейтингом він входить до десятки кращих тренерів з американського футболу в Європі. Про це, серед іншого, свідчить наступний факт. Команда «Бульдоги», яку Дейл Хеффрон останнім часом успішно тренував у Німеччині, збанкрутувала, після чого за тиждень до тренера поступило аж 22 пропозиції з різних європейських клубів. Ми раді, що віг обрав наше місто, – наголосив Євген Хомин.       

Дейл Хеффрон під час чемпіонату України з прапор-футболу не лише давав поради гравцям, але й сам грав. Заокеанський фахівець заявив, що у Вінниці він ставить перед собою високу мету – разом з «Вовками» виграти національний чемпіонат з американського футболу, який почнеться в квітні. Для ретельної підготовки до нього залишається півроку. В місті над Бугом Дейл Хеффрон налаштований залишитися надовго – як мінімум, на кілька років.   

Previous Next
  

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Антонюк Віталій

    Це певне перша стаття на 20хвилин про амерфутбол, автору якої можна сказати дякую.

    Дарья reply Антонюк Віталій

    Великий шанувальник футболу чи у команді граєш?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up