Міський турнір зі спортивного рибальства виграв 21-річний дебютант Андрій Марчук

Міський турнір зі спортивного рибальства виграв 21-річний дебютант Андрій Марчук
Андрій Марчук за чотири години змагань наловив риби загальною вагою 744 грами
Далеко не всі знають, що, окрім звичайної риболовлі, існує і рибальський спорт. Його прихильники переважно ловлять рибу не для власного столу чи продажу, а заради спортивного інтересу. Адже всю спійману здобич згодом випускають.

– Улов спортсмени складають в садочки, які тримають у воді. І після зважування суддями випускають рибу назад. Частина з неї, зрозуміло, залишається травмованою – її з’їдають чайки, крижні або раки, – пояснив відповідальний за поплавковий напрямок у Вінницькому обласному осередку Федерації риболовного спорту України Едуард Букін.

Спортсмени-професіонали все ж інколи приносять улов додому. Зрозуміло, не після змагань, а після аматорської риболовлі. Наприклад, коли  хочеться пригостити гостей чи близьку людину.

– В цьому випадку ми ловимо на замовлення, вибірково. Наприклад, витягаємо з води велику щуку (для фарширування), а решту риби випускаємо, – додав Едуард Букін.   

Відео дня

Лише третина щось спіймала  

Відкриті змагання з лову риби фідером (це вудіння з самого дна) та поплавковою оснасткою пройшли 30 серпня на набережній «Рошен», позаду кондитерської фабрики. Місце було обрано невипадково, адже тут всі рибалки знаходяться в приблизно однакових умовах. За словами організаторів, цей чемпіонат був свого роду дуеллю поплавочників проти фідерістів. Він допоміг зрозуміти, яка оснастка краща. 

Стартував 31 спортсмен, всі – вінничани. Згідно з правилами, кожен використовував лише одну вудку з одним гачком. Змагалися протягом чотирьох годин.

Риба цього разу клювала не дуже активно. Тому 20 спортсменів взагалі нічого не спіймали, а деякі наловили лише по 20 – 30 грам. Лише  один учасник – 21-річний Андрій Марчук, співробітник цегляного заводу, швидко витягав рибку за рибкою. В основному це була уклейка (верховодка), а також підлящики і плотва. В підсумку Андрій Марчук показав найкращий результат (744 грами).

Як розповів переможець, він спочатку намагався ловити плотву, але не досяг успіху. Тому швидко перелаштувався і зробив ставку не на велику рибу, а на значну кількість маленьких. Адже при підрахунку результатів до уваги приймають лише загальну вагу улову.     

– Це змагання – перше для мене. Сьогодні я використав поплавкову вудочку і снасті для уклейки. Але головне, що мені допомогло перемогти – гарні тренування. Практикувався в селі Шкуринці (на Південному Бузі) та на Вишенському озері. Також заздалегідь пробував свої сили на набережній «Рошен», щоб бути якомога краще підготовленим. Займаюся рибальством не лише по вихідних, але й у вільний час після роботи, – поділився переможець.

Як розповів Андрій  Марчук, його приваблює не лише процес рибальства, але й атмосфера змагань. Після дебютної перемоги молодий спортсмен збирається спробувати свої сили й на чемпіонатах країни. До речі, за останні два роки вінницькі рибалки не мали особливих досягнень на всеукраїнському рівні. Останній раз це було в 2012 році. Тоді чемпіоном країни в особистому заліку з підльодного лову на мормишку (це  гачок, упаяний в свинцеву або олов'яну дробинку) став наш земляк Андрій Балабанов.

«Бронза» найстаршого учасника

Всі призери, окрім медалей і грамот, отримували ще  й цінні призи від спонсорів. Друге місце посів Валерій Стаднічук (457 грам). Він же виборов і приз за найбільшу рибину – вагою 412 грам.

Бронзовим медалістом виявився найстарший учасник фестивалю – 61-річний Володимир Михайленко (352 грами). Він розповів, що полюбляє рибалити саме на Південному Бугу. Каже, що на вінницькій ділянці річки непогано клює велика риба: сом, судак, окунь, щука. 

– Захоплююся рибальством з дитинства. А останніми роками став займатися спортивною риболовлею. Тому майже завжди рибу випускаю. Рідні вже звикли, що додому повертаюся без улову. Якщо вже щось приношу, то виключно великих карасів, окунів, щук. Причому ніколи не продаю, –  каже Володимир Михайленко.

Серед рибалок виділявся семирічний Віталій Мальцев, учень другого класу школи № 8.  Він прийшов на турнір разом з батьком. Причому хлопчик був не в якості глядача чи вболівальника, а повноцінного учасника.

–  Ловлю рибу два роки, причому вже рік беру участь в турнірах. До цього заняття мене залучив батько, – розповідає Віталій Мальцев. – Сьогодні щось не дуже клює, але я не засмучуюся. Подобається сам процес. Хоча, зрозуміло, ціную похвали матусі, коли ми приносимо додому щедрий улов. Наприклад, не так давно я спіймав кілограмову щуку.  

Поради чемпіонів

За словами досвідчених рибалок, в Південному Бугу нині гарно ловиться не лише маленька рибка, але й велика.

– Наприклад, мій особистий рекорд – сом вагою 6,3 кг. Щоб мати вагомий улов, треба постійно вдосконалюватися. Риба хоча і не мудрішає, але теж поступово пристосовується. Тому рибалкам  треба шукати кращі місця для рибальства і використовувати різноманітні прикорми, наживки. Але головне – постійно змінювати оснастку і методи. Наприклад, колись при донній ловлі наживка була нерухомою. Тепер всі же фідерісти її трохи рухають, завдяки чому клює краще, – поділився секретами екс-чемпіон України з ловлі спінінгом Едуард Букін.  

Призер турніру Володимир Михайленко радить рибалкам-початківцям спершу спробувати використовувати спінінг або звичайну вудочку з поплавковою оснасткою. Для кращого клювання треба знайти гарне місце.      

– Якщо маєте човна, підпливіть до заростів очерету і водоростей, закріпіться за допомогою якоря і закидайте вудочку. Зрозуміло, з берега ловити дещо гірше, – наголосив Володимир Михайленко.                  

– Початківцям варто спочатку уважно поспостерігати за досвідченими рибалками, вислухати їхні поради і відповіді на запитання. Без досвідченого наставника навчитися дуже складно, – додав переможець змагання Андрій Марчук.

Довідка

До регулярних змагань зі спортивного рибальства в місті над Бугом і в районах Вінниччини допускаються всі бажаючі, які заздалегідь подадуть заявки. Турніри в основному проходять на водоймищах з непоганим клюванням. Наприклад, на Ладижинському водосховищі, озері «Поділля» (Вишенському) тощо.

До речі, найближче змагання пройде у Вінниці вже цими вихідними, і знову на набережній «Рошен». Це буде відкритий турнір з ловлі хижої риби (окуня, щуки, судака, сома, жереха) – з берега спінінгом на штучну приманку.  

Щоб взяти участь в турнірах всеукраїнського рівня, вже необхідно бути членом обласного осередку Федерації риболовного спорту України, сплачувати внески. Нині в ньому нараховується близько 70 активних членів, чимало також вболівальників. Обласна федерація спортивного рибальства базується в турклубі «Меркурій» (вул. Пушкіна, 42). Збір – по вівторкам, з 18.30 до 19.30. Довідки за телефоном: 093-160-25-99 (Едуард Букін).

Previous Next

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстримала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up