Інший баскетбол. Що заважає розвиватися стрітболу у Вінниці

Інший баскетбол. Що заважає розвиватися стрітболу у Вінниці
Брудні, «вбиті» майданчики, старі, зношені до дірок кросівки, графіті на стінах та хіп-хоп з колонок – все це елементи справжнього вуличного баскетболу. Ваша уява змалювала перед вами кадри з якогось фільму про «чорні квартали» Брукліну після того, як ви прочитали це? Але стрітбол насправді набагато ближче. Він зовсім поруч – у Вінниці.

Перший вінницький турнір зі стрітболу відбувся у 2013 року на майданчику Медколеджу, який називають Кароліною. В ньому взяли участь вісім команд – з них шість вінницьких, а інші дві з Липовця та Жмеринки. Організував подію 24-річний Єгор Лебедєв – вінничанин, який працює фінансовим аналітиком. Дізнавшись про існування Української Стрітбольної Ліги, він вирішив провести змагання у своєму місті.

У цьому році, 10 травня стрітбольний турнір відбувся у Вінниці третій раз. В ньому взяло участь уже 16 комманд і не тільки з нашої області. Крім власне Вінниці, Жмеринки, Калинівки і Могилів-Подільського приїхали хлопці з Хмельницкього.  Перемогла команда “Сплеш”, до складу якої входили гравці вінницького баскетбольного клубу “Зубри” під назвою “Сплеш”. Друге місце зайняла команда з педуніверу. А третє місце здобули хлопці з Київської. А в конкурсі триочкових кидків перемогла дівчина - екс-гравчиня БК “Блискавки” Марта Вдовиченко.

Марта не єдина дівчина серед вінницьких стрітболістів. В стрітболі іноді навіть виступають змішаною командою - хлопець з дівчиною. Захоплюється цією грою люди різного віку. Найстаршему вуличному баскетболісту - 43 роки.

Відео дня

Ось що каже вінницький гравець у стрітбол Сергій Гомон з району "Чорнобиль":

- Я люблю агресивну манеру гри, адже в спорті без агресії не обійтись. Найбільша перевага стрітболу полягає в тому, що це вільна гра. Тут немає особливо прискіпливих правил і набагато менше біганини. За рахунок того, що гра відбувається на одній половині майданчика – це дає змогу показати свою витривалість. У кожної команди свій власний стиль. Грати в спортивній залі – це, звичайно, здорово, але на вулиці я відчуваю себе дійсно вільним.

Американська мрія вінницьких стрітболістів

Ми зустрілися з Єгором Лебедєвим, який живе стрітболом останні кілька років, щоб дізнатися більше про цей вид спорту.

Єгор зустрів нас на баскетбольному майданчику разом зі своїм другом. Саме в цей час вони приводили цей майданчик до ладу – фарбували щит і наносили на асфальт розмітку.

- Основною проблемою вуличного баскетболу – є нестача уваги місцевої влади, - каже Єгор. - Стрітбол вважають меншим братом звичайного баскетболу, незважаючи на те, що він вже став олімпійською дисципліною.

Єгор каже, що в Україні загалом проблема із баскетболом.

- На відміну від футболу, для якого будується купа майданчиків, для баскетболу не робиться практично нічого. Я бачив фільм, в якому чувак їде по Бронксу і щось розповідає протягом двох хвилин. І весь цей час на задньому плані видніються баскетбольні корти. Що уже казати про Нью Йорк, який неофіційно охрестили суцільним баскетбольним майданчиком. Проведемо паралель із Сполученими Штатами – там баскетбол є одним з найпопулярніших видів спорту не тому що його популяризують, а тому що у підростаючого покоління є якісний простір для гри. Збудуйте велику кількість баскетбольних майданчиків на вулицях і побачите, що не мине і 10-ти років, як ситуація кардинально зміниться і в Україні.

Але особливого фінансування чи покровительства стрітболісти не потребують.

- Все, що нам потрібно – хороші корти, - каже Лебєдев. -  Вони будуються, але це будівництво робиться чисто «для галочки», на таких майданчиках неможливо показувати високий результат і проводити змагання всеукраїнських масштабів.

Є лише три нормальних майданчика

Тренуватися в таких місцях навіть не виникає бажання, як зазначають спортсмени.

- У Вінниці є лише 3 майданчика, де можна грати. Це Медичний Коледж, 18 і 13 школи,  – каже Єгор – Але навіть адміністрація цих навчальних закладів з неохотою йде назустріч. Доводиться тиснути через якісь спортивні комітети і так далі. Наприклад, минулого разу ми ледь домовилися про проведення турніру на території школи №18.

Далі Єгор каже:

- Призовий фонд наших перших змагань формувався за рахунок вступних внесків. Вже потім нам вдалося привернути увагу спонсорів. Ними стали благодійний фонд «Здорова Нація» та спортивна організація «За спорт і націю» на чолі з Ксенчіним Сергієм – ця людина дуже сприяє розвитку вуличного баскетболу. Сьогодні ми готуємо майданчик Кароліну до наступних змагань. Точна дата проведення поки що невідома, тому що хочеться зробити все на належному рівні.

Цікавим фактом є те, що у вінницьких стрітболістів виник конфлікт з іншими вуличними спортсменами – турнікменами. Єгор розповів нам про те, як вони займались «треш-токінгом» – словесно принижували один одного на майданчику. Єгор пояснив, що дотримуючись правила «те, що відбулося в межах майданчика, залишається на майданчику», треш-токінг є ідеальним способом вирішення сутичок такого типу.

Влад Линник,

(063)1606288

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    в першу чергу потрібно відреставрувати існуючий майданчик, який розташований в ЦПКіВ ім. Горького, біля тенісних кортів. Для міської влади це копійки.
  • Анонім

    А ещё мало гандбольных площадок... И волейбольных.... И бейсбольных совсем нет((( Поля для квиддича тоже нет...

    Анонім reply Анонім

    Щодо волейбольних, ситуація дещо краща. Так наприклад в ЦМП ім.Горького є волейбольний майданчик, на відміну від баскетбольного. Бейсбол, доволі специфічна диципліна і навіть близько не може порівнюватьсь з баскетболом по масовості та популярності, тимпаче в нашому регіоні. А практикуватись у квідичі Ви можете у себе в дворі...

    А от проблема відсутності баскетбольних кортів є дуже гострою та потребує негайного вирішення

    Анонім reply Анонім

    правильно пора прекращать воевать и начинать строить мирную жизнь с нормальными условиями для молодежи Украины!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up