Чому всі п’ять вінничан залишилися без медалей Олімпіади?

Чому всі п’ять вінничан залишилися без медалей Олімпіади?
Радість четвірки байдарочниць після виходу у фінал. Світлана Ахадова – друга

На жаль, жоден з п’ятірки вінницьких олімпійців не спромігся здобути медалі. Боксери Микола Буценко і Денис Солоненко не без «допомоги» рефері вилетіли вже в першому колі. Легкоатлетка Олена Яновська не змогла подолати попередній раунд, інша бар’єристка Олена Колесниченко – півфінал. Найближче всіх до медалі, як і передбачалося, була дворазова переможниця Кубків світу з веслування Світлана Ахадова. На жаль, разом з партнерками по байдарці-четвірці вона залишилася четвертою. 

Зміна Балабановій і Череватовій  

Українська команда байдарочниць (у складі Марії Повх, вінничанки Світлани Ахадової, Анастасії Тодорової, Інни Грищун) вийшла в півфінал з другого місця. Світлана в байдарці сиділа другою. Хоча це зовсім не значить про її рівень. В минулому і позаминулому роках чемпіонат України в одиночці виграла саме вінничанка. А цього року на там не було рівних Анастасії Тодоровій, яка в Ріо була № 3 в човні.

На старті фінального заїзду на 500 метрів українки дещо загальмували, а потім почали впевнено доганяти конкуренток і фінішували четвертими. Чемпіонками стали угорки, срібними призерками  – німкені. Білоруски пройшли дистанцію за 1.33, 90 сек., а наші дівчата – за 1.34,21. Тобто від медалі їх відділяла лише третина секунди.

Відео дня

Наставник Світлани Ахадової, старший тренер обласної спортшколи олімпійського резерву з веслування Сергій Бутенко пояснив, чому українки стартували не дуже спритно. За його словами, це був тактичний хід. Нерідко лідери під час заїздів згодом відстають, щоб було помітно і в нашому заїзді.   

За оцінкою фахівців, для байдарочниць четверте місце на Іграх – високий результат. Адже в останні роки  жіноча четвірка з України не підіймалася так високо на чемпіонатах світу, а на Олімпіадах взагалі участі не брала. Останній раз ми успішно виступали на Олімпіаді-2004 – тоді здобули бронзу в четвірці Анна Балабанова, Олена Череватова і майбутня вінничанка Інна Осипенко.    

Медаль екс-вінничанки

Наших веслувальниць випередили олімпійські чемпіонки різних років з Німеччини і Угорщини, чемпіонки світу і призерки Олімпіад з Білорусі. Хоча результат міг бути й кращим. На жаль, у четвірки наших байдарочниць в Ріо не було жодного тренера. На ньому зекономило профільне Міністерство.

– В Бразилії наші веслувальниці 19 днів перебували без тренера. До цього вони без наставника 18 днів знаходились на зборах в Португалії. Тобто цілий місяць до головного старту в житті дівчата готувалися самотужки, – каже Сергій Бутенко.   

Як повідомив Сергій Бутенко, всі напарниці Світлани Ахадової отримали запрошення виступати за Азербайджан. Якщо це станеться, вони приєднаються до екс-вінничанки – 33-річної Інни Осипенко-Радомської.             

В Ріо Інна здобула бронзу на дистанції 200 метрів на байдарці-одиночці. З 2014 року вона виступає за Азербайджан. Рішення змінити громадянство пояснювала браком фінансування її підготовки.

Завадили технічні помилки

Вінничанка Олена Яновська бігла 100 м з перешкодами. На жаль, вона залишила Олімпіаду вже після попереднього раунду, адже показала в забігу лише сьомий час.

Поруч з Оленою Яновською дистанцію долала майбутня олімпійська чемпіонка Бріанна Роллінс (США). Це було непогано для вінничанки, адже американка задавала темп. Спортсменка з Вінниці стартувала чудово, але деякі технічні помилки завадили їй продемонструвати кращий час і вийти в півфінал. А там через велику психологічну напругу були можливі сюрпризи: приміром, срібна призерка Європи Аліна Талай (Білорусь) не спромоглася вийти до фіналу.   

– Олена показала зовсім не той результат, до якого була готова. Вона мала потрапити, як мінімум, до півфіналу. І це було реально. Адже до наступного раунду в Ріо виходили спортсменки з результатом 13.04 сек. – часу, який вінничанка раніше демонструвала, – каже тренер Олени Яновської Сергій Черненков.  

На виступ Олени вплинула відсутність в складі збірної України тренера з короткого жіночого бар’єрного бігу. В Ріо полетів лише наставник зі спринту, який є іншою дисципліною.

– Через нещодавню травму у Олени Яновської  (цього року їй було зроблено кілька операцій) іноді відчуваються технічні огріхи. Якщо б фахівець зробив їй кілька важливих підказок на розминці, все могло б піти краще, – додає Сергій Черненков. 

Збилася з ритму

На дистанції 400 метрів з перешкодами виступала вінничанка Олена Колісниченко. Вона дійшла до півфіналу, де показала 20-й результат і значно не дотягнула до особистого рекорду. За словами Сергія Черненкова, вінничанка збилася із ідеального ритму.

– На результат Олена Колесниченко також вплинула відсутність тренера з бар’єрного бігу. Група наставників була дуже скорочена, на Олімпіаду взяли переважно наставників реальних претендентів на медалі, – пояснив Сергій Черненков. 

Тепер наші бар’єристки готуватимуться до чергових відповідальних міжнародних змагань. Зокрема, взимку виступатимуть на чемпіонаті Європи, наступного року – чемпіонат світу і командний континентальний чемпіонат.

Взагалі 26-річна Олена Яновська і 23-річна Олена Колесниченко цього року значно підвищили результати. А в короткому бар’єрному бігу дівчата починають стабільно виступати після 25 років. Найкращим бар’єристкам світу – зазвичай далеко за 30.

– Тож у наших дівчат – все попереду. Головне, щоб фінансування легкої атлетики було задовільним. Перед Олімпіадою ми з Оленою Яновською побували на трьох тренувальних зборах. На двох – за власний рахунок, а ще на одному нам оплатили лише проїзд, – розповів Сергій Черненков. 

За словами Сергія Чернекова, тренувальна база для його виду спорту у Вінниці залишає бажати кращого. Влітку бар’єристи тренуються на стадіоні Центрального парку. А взимку доводиться використовувати манеж «Колос», який не опалюється. Через це розвивати на тренуванні максимальну швидкість просто нереально, а ризик травматизму підвищується в кілька разів. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Антонова Екатерина

    Плохому танцору....
  • Yulia Krivickaya

    Послали 200 дармоедов потому что! позорище просто!!! на 200 человек 11 медалей!! при чем по две у двух спортсменов! нет слов
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up