Борців греко-римського стилю готують у п’ятьох вінницьких спортшколах

Борців греко-римського стилю готують у п’ятьох вінницьких спортшколах
Греко-римська боротьба виникла у Стародавній Греції. Вона відігравала значну роль у підготовці воїнів. Після завоювання Греції Римом, там опанували грецьку культуру. Нині це олімпійський вид спорту, який користується популярністю в Україні і на Вінниччині.

Робота в партері і стійці

Кореспондент RIA завітав на тренування борців греко-римського стилю Вінницької школи вищої спортивної майстерності. Воно  проходило в спортзалі технологічно-промислового коледжу. Займалися близько двох десятків молодих спортсменів, серед яких були призери України, а також срібний призер чемпіонату Європи серед чоловіків Костянтин Баліцький. Чемпіони готувалися до Кубку країни, що розігруватиметься в Черкасах на початку грудня.

Борці спочатку розім’ялися, виконували загальнофізичні вправи, пробіжки, розтяжки тощо. В цей день відпрацьовували в першу чергу прийоми на захоплення в партері, а також кидки в стійці. Зрозуміло, борці намагалися покласти суперника на лопатки, що є головною метою цього спорту.  

Відео дня

Процесом керував тренер Вінницької школи вищої спортивної майстерності, заслужений тренер України Валерій Білуха, який виховує чемпіонів вже 35 років.

Тренування двічі на день

16-річні кандидати у майстри спорту, багаторазові призери Ігор Бичков та Ілля Бугаєв боротьбою займаються вже десять років, з першого класу. Ігор мріє стати олімпійським чемпіоном. 

– Я тричі поспіль був бронзовим призером чемпіонату України, а цього року прагну стати переможцем. Для цього тренуюся двічі на день; перше тренування – о 7.30 ранку. Встигаю і на навчання – до педколеджу. На вихідних підтримую форму самотужки – зокрема, бігаю кроси, – розповів Ігор Бичков.

Одним з тренерів Іллі Бугаєва є батько – майстер спорту Олександр Бугаєв. На думку Іллі, боротьбу можуть опанувати всі охочі, але спочатку може бути складно.

– Тато залучив мене до боротьби і тренував з дитинства, коли ми мешкали в Гайсині. Після нашого переїзду до Вінниці батько в першу чергу опікується моєю загальнофізичною підготовкою. Поки що побороти його я не можу. Проте кілька разів доводилося використовувати борцівські прийоми для самооборони – і проти однолітків, і проти дорослих, – сказав Ілля Бугаєв.

Серед світових лідерів

За словами Валерія Білухи, тренування спортсменів високого класу значно відрізняється від занять із початківцями.

– З юними спортсменами ми більше граємося, щоб вони звикли до тренера, залу і технічних прийомів. А ось досвідчених борців готуємо до виконання конкретної задачі – перемоги в сутичці, – сказав Валерій Білуха.

За словами Валерія Білухи, рівень розвитку греко-римської боротьби в Україні нині є дуже високим. Існує значна конкуренція всередині країни.

– Українська збірна борців греко-римського стилю на останньому чемпіонаті світу посіла третє місце серед 139 країн. Водночас три представники нашого міста входять до основного складу національної збірної – Костянтин Баліцький, Сергій Дідик і Февзі Мамутов. Вони не потрапили на останній світовий форум, але зберігають шанси на олімпійські ліцензії, – додав Валерій Білуха.

Чому у борців часто деформовані вуха

Не секрет, що в борців греко-римського стилю часто бувають поламані вуха.

– Наш вид спорту – контактний. Причому в ньому використовуються захоплення за голову. Через це нерідко ламаються вушні раковини – там є також кістки, як в руках і ногах. Боротися з цим неможливо, але це не дуже страшно Якщо у багатьох боксерів зламані носи – у нас вуха. Для здоров’я це безпечно, просто вухо лишається деформованим на все життя, – каже тренер міської спортшколи «Вінниця» Олександр Заєць.

– На щастя, поки вуха в мене не поламані. У борців нерідко виникають такі травми, але я цього не боюся. Зламаю – так зламаю, – сказав Ігор Бичков.

Вінничани виграли Всеукраїнський турнір

21 листопада у клубі «Ратибор-В» відбувся IX Всеукраїнський турнір з греко-римської боротьби «Вінниця-2015» пам’яті видатних борців Вінниччини. На килим виходили 125 учасників, три команди з Молдови і сім – українських. В неофіційному заліку перемогла збірна Вінниці. Чемпіонами стали господарі килиму: серед кадетів це Максим Задриборода (50 кг), Артем Заморський (54 кг), Ілля Бугаєв (69 кг) і Максим Сапун (76 кг), серед молодших юнаків – Ілля Борисов (76 кг). Високі результати показали спортсмени Молдови, Києва, Сумської і Одеської областей. 

Де тренуватися?

Тренування борців греко-римського стилю відбуваються в залах технологічно-промислового коледжу, Центрального міського стадіону, клубу «Олімпієць» (пров. К.Маркса, 46) і будівельного технікуму. Їх проводять тренери спортшкіл «Вінниця» (тел. 55-68-67), «Орбіта» (35-32-80), «Колос» (52-09-65), «Спартак» (097-506-71-17) і школи вищої спортивної майстерності (66-01-04). З 2015 року в Україні дозволили займатися греко-римською боротьбою з восьми років (раніше – тільки з десяти).    

Previous Next

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up