Нова конституція – старі проблеми!(Прес-служба Опозиційного блоку)

Нова конституція – старі проблеми!(Прес-служба Опозиційного блоку)

28 червня 2016 року виповнилось 20 років з часу прийняття Основного Закону України – Конституції. З 1996 року суспільно-політичні процеси в Україні перетворювали її з президентсько-парламентської на парламентсько-президентську республіку і навпаки.

Конституцію хотів змінити майже кожний новообраний президент, намагаючись знайти так званий «баланс влади» - щоб не було узурпації. Чим це все закінчилось – ми споглядаємо сьогодні. А історія продовжується і вже у 2014 році на державному рівні створено Конституційну комісію, яка і має надати новий варіант змін до Основного Закону, з урахуванням процесу децентралізації влади. Нажаль, напрацювання досі не розроблені.
 
«Ми завжди шукали порятунок для нашої країни у тому, щоб передати відповідальність і повноваження то президенту то парламенту. І ніхто не думав передати усю повноту влади на місця, з відповідним фінансуванням, ресурсами. А це, на даний момент, і є єдиний можливий шлях виходу із глибокої кризи в Україні», - аналізує ситуацію депутат Вінницької обласної ради, представник фракції «Опозиційний блок» Олександр Побережець.
 
На його думку, сьогоднішня модель влади не відповідає вимогам часу, оскільки кожен регіон, кожна громада на рівні області, міста, села в праві вирішувати місцеві проблеми самостійно, без впливу центру.
 
Депутат наголошує, що центральна влада повинна залишити за собою фінансування оборони і безпеки, а більшу частину коштів потрібно передати у місцеве розпорядження. Адже місцева влада набагато краще, ніж усі центральні міністерства, знає, які дороги треба ремонтувати, які заклади медицини, освіти і культури потрібно фінансувати.
 
Так само місцева влада краще знає, кому з людей найбільше потрібна допомога. І вони будуть краще справлятися з вирішенням цих проблем, якщо повноваження і фінанси віддадуть на місця.
 
Опозиційний блок вже зараз виступає за те, щоб дати регіонам додаткове фінансування. Зокрема, Проект змін до бюджету від Опозиційного блоку передбачає збільшити субвенцію на розвиток мережі медичного обслуговування в регіонах на 6,5 млрд гривень. Більш ніж в три рази - з 485 млн до 1,5 млрд гривень - пропонується збільшити підтримку державних і регіональних інвестиційних проектів, на 500 млн - до 3,5 млрд гривень - збільшити бюджет фонду регіонального розвитку. Таким чином, на загальноукраїнські та регіональні проекти розвитку пропонується направити 5 млрд гривень. Також на 535 млн - до 2,475 млрд гривень - пропонується збільшити субвенції місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток.
 
Власне бачення розвитку держави «Опозиційний блок» втілив у власному проекті Конституції, який громадськості презентували у лютому 2016 року. Саме у ньому прописані основні позиції, щодо майбутнього розвитку України, зокрема унітарність, двопалатний парламент та широкі повноваження місцевих рад http://opposition.org.ua/uk/osnovi-konstituci-ukrani.html/ 
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 14:43 Пам'ять Дениса Бабія «Трейна» вшанували чемпіонатом України і юнацьким турніром photo_camera 14:40 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up