Фальстарт виборчої кампанії відбувся за рахунок вінничан? (Прес­служба політичної партії “Громадський рух “Народний Контроль”)

Фальстарт виборчої кампанії відбувся за рахунок вінничан? (Прес­служба політичної партії “Громадський рух “Народний Контроль”)
Напередодні Дня Незалежності у Вінниці інформаційною хвилею пройшла кампанія з реклами вінницької влади. По місту безкоштовно роздавали комунальне видання "Вінницька газета", яке виглядало більш рекламно, аніж святково.
Так, перша шпальта і майже весь центральний розворот газети було присвячено персонам колишнього міського голови Володимира Гройсмана та нинішнього в.о. міського голови Сергія Моргунова.
 
Що попові можна, то дякові зась…
 
Доступ на шпальти та ефір комунальних ЗМІ мають лише обрані, а платить за це вся вінницька громада. Ми мусимо припинити цю ганебну практику, що залишилась нам  від «совка» – народ має контролювати кожну бюджетну копійку, - каже  голова  обласної організації політичної партії «Громадський рух «Народний контроль»»  Володимир Воловодюк.
 
Журналісти звернулися до Вінницької міської ради з проханням надати інформацію, чи виділялись додаткові кошти на "Вінницьку газету", крім  мільйона гривень, що видання отримало з міського  бюджету на початку року.  У відповіді сказано, що додаткового фінансування видання не було.
 
Головний редактор Наталія Космина надала офіційну відповідь, що "витрати на видання спецвипуску відбулися в межах комерційних коштів, зароблених редакцією, без залучення дотаційних коштів з бюджету". "Щодо поширювачів спецвипуску повідомляємо, що скористалися послугами волонтерів".
 
Інтерв'ю з В.Б. Гройсманом, якого на місцевих виборах 2010 року було обрано Вінницьким міським головою, та секретарем міськради С. А. Моргуновим, який на даний час виконує обов'язки міського голови, не вважаємо піар-статтями, оскільки саме в них ідеться про роботу органів місцевого самоврядування щодо виконання планів розвитку Вінниці за Стратегією "Вінниця 2020, - йдеться у відповіді.
 
— Інтерв'ю спікера Верховної ради Володимира Гройсмана спрямоване на рекламу не міста Вінниці, а саме конкретного чиновника, — говорить юрист «Народного контролю» Олексій Мусіровський. — Більша частина питань та відповідей сформульована таким чином, щоб викликати в читачів не так патріотичні почуття до рідного міста, як прихильність саме до особистості Моргунова та нинішньої міської влади, крім того разом з газетами "активісти та волонтери" роздають і рекламні буклети про досягнення окремих з нині діючих депутатів міської ради, хоча ці досягнення — результат роботи всієї міської ради в рамках розробки Стратегії "Вінниця 2020". 
 
Хто головний герой фільму "Вінницьке диво"?
 
Реклама-політінформація у друкованих ЗМІ — не єдина преференція, яку вінницька міська рада отримує завдяки своєму владному статусу. Нещодавно у інтернет-просторі почали активно поширювати трейлер до фільму "Вінницьке диво", знятого журналістами телеканалу "Віта". Судячи з анонсу, продукт також базується на інтерв'ю Володимира Гройсмана, а в кадрі постійно з'являється Сергій Моргунов. 
 
На запит журналістів щодо фінансування даного продукту телеканал "Віта" дав відповідь, що виробництво фільму, як і всієї іншої продукції телеканалу профінансовано з  бюджету.
 
"Фільм "Вінницьке диво" є продуктом трудової діяльності творчого колективу агентства, його фінансування, як і фінансування інших проектів та сюжетів агентства, відбулося в межах бюджетних асигнувань МКП ІТА – "Віта", відповідно до рішення Вінницької міської ради №1986".
 
Нагадаємо, що цьогоріч на МКП ІТА "Віта" зі скарбниці міста виділено 6 млн 450 тис гривень, а 29 травня міська рада ще й поповнила статутний капітал підприємства на 800 тисяч.
 
Проте, керівництво каналу не вважає фільм рекламою.
 
"Зміст фільму відповідає загальній інформаційній політиці телеканалу, висвітлює цікаву, актуальну для регіону тему".
 
Переглянувши трейлер, медіа-юрист Людмила Опришко прокоментувала його так:
 
– Зазначений фільм очевидно створений перед виборами і спрямований на те, щоб привернути увагу громадськості до імовірного кандидата на посаду міського голови, спонукати голосувати за нього під час виборів. Але, до початку виборчого процесу, а точніше — до моменту реєстрації героя фільму кандидатом на посаду міського голови, ми не можемо застосовувати обмеження, передбачені Законом України "Про місцеві вибори", до проведення передвиборної агітації.
 
Це означає, що протягом серпня-вересня 2015 року цей фільм та трейлер до нього можуть демонструвати, не порушуючи при цьому виборче законодавство.
 
– Я дуже сумніваюся, що зазначений фільм буде поширюватися на правах реклами, — говорить Людмила Опришко. — Якщо це дійсно буде так, то можна буде звернутись до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення зі скаргою. Нацрада може скаргу перевірити і встановити порушення, застосувати до ТРК попередження.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Вінничан попереджають про заморозки та сильні дощі 20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up