Вибори - 2015: прогнози експертів

Вибори - 2015: прогнози експертів
Які на сьогодні політичні вподобання вінничан та чи чи готові наші земляки йти на вибори? Політтехнологи та політологи розповіли RIA, що чекати на місцевих виборах, які настрої у вінничан та як політики змагатимуться за голоси.

Через півтори місяця вінничани прийдуть на виборчі дільниці та віддаватимуть свої голоси за тих, хто має вирішувати їх проблеми на місцевому рівні. Політики вже почали боротися за прихильність людей. На минулих місцевих виборах до міської ради вінничани підтримали команду Гройсмана, а в обласній раді лідерами були регіонали.

Водночас Революція гідності внесла корективи у нашу область.  З’явилися нові партії та нові лідери. Активнішою стала і політична боротьба. Щотижневі мітинги та віче, перекривання руху громадського транспорту. Були навіть захоплення адмінбудівлі та обрання “народного губернатора”.  Як це все вплинуло на вінничан, ми побачимо вже 25 жовтня.

“Переможуть ті, які вміють працювати з адмінресурсом”

Відео дня

Олена Павлова, політтехнолог

- На Вінниччині перед виборами може очікуватись дуже низька явка на дільницях. Люди просто не підуть на вибори, тому що немає конкретної інтриги. Зрозуміло, чия це область та хто буде перемагати. А коли немає інтриги, то більшість вінничан не прийде навіть підтримати своїх кандидатів. Однак якщо партії зможуть привести своїх людей на виборчі дільниці, то у них є всі шанси на перемогу. Наприклад, УКРОП дуже голосно заявив про себе на всеукраїнському рівні, а от у Вінниці про нього не чути. Тому у нас вони будуть десь на задвірках. Що стосується “Самопомочі”, то якщо подивитися їхні списки, там немає жодного кандидата, який хоч якось себе проявив. Людям хочеться молодих політиків, але вони мають бути з досвідом. У цьому плані команда Гройсмана буде “на коні”. У них є стратегія, яку вони так активно піарять, вони знають потенціал та ресурси міста. У цьому плані вони у виграші. Якщо брати область, то у деяких районах Вінницької області дуже багато може забрати “Опозиційний блок”. Там стара команда, яка дуже добре володіє адмінресурсом.

“Центральна Україна з великою долею вірогідності відтворить у своєму виборі структуру діючого парламенту”

Анна Малкіна, доктор політичних наук, політолог

- Явку на місцевих виборах прогнозувати дуже важко, через боротьбу двох протилежних тенденцій. З одного боку, це тотальна зневіра населення щодо можливості реалізації принципових змін у системі державного управління та місцевого самоврядування. З іншого боку, впровадження нової електоральної формули – відкритих регіональних списків та актуаліьність питання про децентралізацію і декларування суттєвого розширення повноваження органів місцевого самоврядування, можуть привести людей на виборчі дільниці. Боротьба між політичними партіями також буде різною за інтенсивністю і складом залежно від регіону нашої крани. Рейтинг ББП суттєво знизився, порівнюючи з парламентськими виборами і станом, сьогодні говорити про можливості його збільшення важко. 5% бар’єр політсила вочевидь подолає, але з суттєвими фінансовими та адміністративними витратами. Боротьба за голоси виборців буде вестися між «старими» та «новими» партіями. У західних регіонах основна боротьба розгорнеться між «Самопоміччу» та «Народним Контролем», у східних регіонах – між «Опозиційним блоком» та партією УКРОП. Центральна Україна і Київ (які по-суті є макетом усієї України) з великою долею вірогідності відтворять у своєму виборі структуру діючого парламенту.

“Настрої людей визначатимуть комунальні рахунки та спілкування з кандидатами”

Руслан Штогрин, політтехнолог

- У настроях вінничан велику роль зіграє соціально-економічна ситуація в країні. На рахунках за комунальні послуги вже грають деякі партії. На цій темі сьогодні виїжджає БЮТ та починає Радикальна партія Ляшка.  Ще один важливий фактор у будь-яких виборах, а тим більше місцевих – є особисті контакти кандидата і виборця. Люди будуть довіряти тому кандидату, з яким говорили, а не лише  бачили на білборді. Ті кандидати, які знатимуть проблеми конкретних дворів та людей, матимуть більше шансів пройти.  Що стосується рейтингів, то вони поки умовні.  На сьогодні лідером  по Вінниці є БПП. Перше місце він тримає за рахунок довіри людей до Гройсмана та Порошенка. На другому місці - БЮТ. Далі йдуть «Самопоміч» з Радикальною партією Ляшка.  Велику роль гратиме й те, яких людей партії  поставлять на округи. Пройти  5% бар’єр на цих виборах не є проблемою.  Наприклад, якщо взяти середній округ по Вінниці, то виборців буде близько  шести тисяч. За найбільш оптимістичними прогнозами прийде на дільниці 45% людей, це близько  2 700 людей.  5 % від цієї цифри – це 135 людей. Тобто кандидату на своєму виборчому окрузі потрібно буде отримати підтримку 135 людей. Це зовсім не багато.  Потрібно лише привести своїх друзів та знайомих.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Прогнозы...
  • Дарья

    Час покаже, що буде далі, та хто переможе, думати і гадати кожен може.
  • Anonymous

    Статья ни о чем .... Я с таким же успехом могу давать прогнозы.
  • Anonymous

    "эксперты" конечно - уровень ниже плинтуса.., особенно последний.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up