Прапор України. Який колір має бути зверху?

Прапор України. Який колір має бути зверху?
Кольори розбрату. Черговий раз постало питання чи правильно розташовані кольори на українському прапорі, чи може варто його перевернути. Ми запитали вінничан, що вони думають про ці суперечки

"Разруха не в клозетах, а в головах", колись влучно зазначив Булгаков, словами героя "Собачого серця" професора Преображенського. Цими словами підводить підсумок своєму дослідженню і український історик, дослідник геральдики Андрій Гречило в працях “Міфи про "перевернутий" прапор". До речі, саме на нього посилається Вікіпедія.

Отже - міф перший: "історичний" або "чи перекидав Скоропадський прапора?"
(нібито прапор УНР був прийнятий за ініціативи Михайла Грушевського як жовто-блакитний, а гетьман Павло Скоропадський його "перевернув").
Міф другий: "геральдичний" (нібито порядок кольорів на українському прапорі не відповідає геральдичним нормам).
Міф третій: "фен-шуйський" (нібито синьо-жовтий прапор не відповідає фен-шую, а за книгою "І-цзин" утворює гексаграму "Пі", на якій "вода заливає вогонь" і уособлює занепад, а в оберненому вигляді – гексаграму "Тай", яка означає розквіт).
Міф четвертий: "символ біди" (нібито перевернутий прапор є міжнародним символом нещастя і вживається як протестний символ).

Журналіст та ведучий видання “Історична правда” Вахтанг Кіпіані на запитання про суперечки навколо українського прапора відповів посиланням на свій сайт та статтю того самого Андрія Гречила, історика і дослідника геральдики, і додав: 
- Нема потреби слухати невігласів, це не питання знання, а питання віри, - каже Вахтанг Кіпіані.
До речі, на ту ж саму інформацію посилається і вінницький історик Олександр Федоришен, а сам, мовляв, нічого добавити не може, там усе сказано. Крім того, історик запостив фотографії та підпис під ними такого собі Володимира Савєльєва, який демонстративним методом вирішив довести, що суперечки стосовно кольорів з посиланням на старі фотоархіви вводять в оману. 

Відео дня

Володимир Савєльєв пише під фото: “На кадрі мій товариш в кабіні броньовика з емблемою січових стрільців. На кольоровому фото видно, що емблема синьо-жовтого кольору. На кадрі поруч фото оброблене відповідно до особливості фотоматеріалів початку 20 століття. Коли світло і тінь бралися з синього каналу, цей факт добре відомий людям, які вивчають військову історію. Тому на старих фотографіях синій колір передається, як світло-сірий, а жовтий, як темно-сірий. Наостанок Володимир пише, а невігласи, які хочуть перевернути прапор, цього не знають, варто показати їм інший кадр, вони будуть тицяти пальцем і кричати - "жовтий зверху, синій знизу".
А от відомий вінницький співак і  лідер гурту «ТІК» Віктор Бронюк на своєму сайті написав, що думає з приводу ідеї перевертання українського прапора. Зокрема співак порівнює всі суперечки навколо кольорів українського прапора з байкою Крилова “Квартет”, в якій своє невміння грати на інструментах мавпа, осел, козел і ведмідь пояснювали тим, що неправильно сидять. 
“...Але особливої містики у тому, що зараз маємо синьо-жовтий прапор і від цього нібито всі наші біди, я не вбачаю. Бо вся «містика» насправді зводиться до того, що нам нарешті варто переходити від пустих балачок до конкретних справ. Лише так життя і країна можуть змінитися…”, - пише Віктор Бронюк

Щось змінити - нічого не міняючи
Ігор Чепугов, засновник сторінки Вінничани у Фейсбуці

- Уся справа виключно в політичному піарі. Якщо ми прапор перевернемо, нічого не відбудеться, всі ці дискусії, як то кажуть, від лукавого. Можна скільки завгодно про це сперечатись, в нас же ж політичні реформи зараз проходять, причому виключно в сфері “щось змінити - нічого не міняючи”. Наприклад, реформа в міліції - виражається як пошити нову форму і назвати це поліцією - прекрасна реформа... Чи, наприклад, переіменувати вулиці, теж дуже прекрасно, але толку... Те ж саме можна сказати про прапор. Ну  добре, перевернемо ми його, наступне питання до політиків і тих, хто прагне цього - і що, ви відповідаєте за подальші дії? Ніхто не відповість. Це те ж саме що пам'ятник  Шевченку на Театральній площі, не важливо, що в нас їх чотири - важливо, щоб він у нас був. Одним словом, всі ці дебати - нікому не потрібна балаканина.

Головне не прапор, а мова
В'ячеслав Березовський, голова обласної організації конгресу українських націоналістів
- Якщо брати до уваги фактори, які визначають приналежність людини до окремої нації - мова, одяг, традиції, прапори, герби..., то вони поступово втрачаються, якщо людина перебуває в чужому середовищі. А от за дослідженнями найдовше зберігається такий момент принадлежності, як кухня.  В сучасних реаліях кухня звичайно не є основним фактором і нам у цьому плані нічого не загрожує. Втім, так само не загрожує нашій національній приналежності кольори прапора, варто звернути увагу на використання і збереження української мови. Тому що не буде мови, не буде традицій, не буде головних чинників, які визначать перспективу українського народу, нікому не буде важливо, в якій послідовності розташовані кольори. 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (33)
  • Константин Сачек

    У всі часи золотий колір (або жовтий) в іконопису, або ж в геральдиці символізував божественний (верхній) світ, тому і знаходитись має в верхній частині прапора. Блакитний (не синій) це колір світу де проживаємо ми з вами (погляньте на фото Землі з космосу - вона блакитна), тому цей колір має право знаходитись тільки в нижній частині прапора.

    Світом в якому ми живемо - пралять символи. Пам`ятайте про це!
  • Анонім

    "Ні! Синьо-жовтий символізує синє небо над золотим колоссям пшениці - 73.29%"



    Вот так и будет в этой стране народ ковыряться в земле и молится соседским Богам, которые на небесных колесницах уже летают в дальний космос. Банана на репаблик...А че...это ж по мужски, попахал как вол - спать, попахал - спать, желательно за копейки разумеется, иначе вредно для образа, минимум труда и максимум дохода - это ж для лосей, че, для загнивающего запада...зато колосся пшеныциии, держиморд на вылаааа...земля, котру можна на хліб мазати і їстииии..муууууууу...жовто-блакитнииий і синє небооо. Не на символы ничего нашим людям не приносящие и не привносящие нужно ориентироваться.
  • Анонім

    А пысалы цю статтю, чтобы оленей убедить в отсутствии необходимости переворачивать. Как заколупали эти псевдоэксперты, псевдовиятельные люди, люди, которые вообще ни отношения не имеют, ни отбивают в чем-то по теме. Раз був какое-то время блакытно-жовтым, так это не значит, что переворачивать не нужно. Вон Янукович тоже був, так может его вернуть назад, бо вин був.?Не? Что бы изменилось в худшую сторону, могли б и перевернуть ради прикола и разнообразия, от этого с нас украинцев не убудет, да и вдруг та китаяночка заметившая в ицзыне нехорошее была таки права. Все таки мудрость и традиции довольно мощного народа. Почему каждый раз нужно изобретать колесо с нуля, а не взять все хорошее у лучших и улучшить еще, но под свою местность? Когда уже в Украине олени начнут как-то фильтроваться обществом, а...

    Svyatoslav Usatyuk reply Анонім

    100%

    Анонім reply Svyatoslav Usatyuk

    200%
  • zerro

    але ж який гарний, вгодований есесовець на фото! Оце є чим пишатись!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up