Коли Вінниця обиратиме мера поки не відомо. А тим часом, як переконують опозиціонери, де-юре мером є Гройсман

Коли Вінниця обиратиме мера поки не відомо. А тим часом, як переконують опозиціонери, де-юре мером є Гройсман
На двох стільцях? Остання сесія міськради, 12 квітня, так і не розглянула питання про відставку міського голови Володимира Гройсмана.

Хоча, ще 27 лютого міський голова Вінниці увійшов до складу антикризового уряду Яценюка. А наступного дня, 28 лютого, на останній прес-конференції як мер Вінниці Гройсман заявив про складання повноважень міського голови.

З тих пір минуло майже два місяці, проте де-юре, за словами адвоката Валерія Палія, Володимир Гройсман все ще залишається чинним керівником міста, незважаючи на приставку в.о. віце-прем'єра з питань регіонального розвитку.

- З юридичної точки зору, він буде продовжувати залишатися мером, поки міська рада не прийме його відставку, - каже Валерій Палій. – І за великим рахунком, міська рада давно була зобов’язана розглянути це питання, адже сумісництво заборонене. Хоча, така практика у нашому місті не нова. У свій час, Дмитру Дворкісу вдавалося одночасно займати три посади: він був міським головою, головою обласної державної адміністрації та народним депутатом.

Відео дня
> У відповідь, секретар міськради, в.о.  міського голови Сергій Моргунов переконує – питання в роботі і потребує офіційного роз’яснення з Києва. Таке має надати комітет з питань державного та місцевого самоврядування Верховної Ради. В мерії кажуть, що не знають, на яке саме виборче законодавство орієнтуватися.

- Міська рада, точніше комісія з питань правопорядку, законності та етики, направила заяву з цього приводу і в профільний комітет Верховної Ради, - каже Сергій Моргунов. – Така консультація необхідна, адже сьогодні у Верховній Раді зареєстровано принаймні чотири законопроекти щодо місцевих виборів. Тому саме профільний комітет Верховної Ради має дати юридичне роз’яснення, як діяти в нашій ситуації. Після цього наша комісія доповість про результати на наступній сесії міськради.

У зверненні міської ради до профільного комітету Верховної, яку оприлюднило одне з місцевих видань,  йдеться наступне:

- Враховуючи підготовку Кабінетом Міністрів України законопроектів щодо системної реформи місцевого самоврядування в Україні, а також наявність зареєстрованих у Верховній Раді України декількох законопроектів щодо проведення наступних виборів депутатів місцевих рад та міських голів, просимо повідомити Вінницьку міську раду, які дати (строки) їх проведення зазначені у цих законопроектах, а також, які юридичні висновки щодо них надані відповідними уповноваженими органами Верховної Ради.

За словами Сергія Моргунова, все має бути в рамках законодавства і забезпечене фінансуванням. А у випадку призначення позачергових виборів – оплачувати їх доведеться за кошти міського бюджету.

У цьому випадку, як каже голова комітету виборців України у Вінницькій області Владислав Телень, мова може йти про чималі кошти.

- Скільки саме – важко сказати. Адже потрібно буде передбачити кошти на друк матеріалів, оплату роботи членів комісій, ефір кандидатів на телебаченні та розміщення їх інформаційних матеріалів в пресі, - каже Владислав Телень. – За великим рахунком, це може бути від мільйона і до десятків мільйонів гривень.

Хто керував Вінницею з 1991 року

Володимир Гройсман. Міський голова з 26 березня 2006 року. Двічі обирався мером.

Олександр Домбровський. Міський голова з 03.04.2002 по лютий 2005 року.  

Володимир Ваховський. Міський голова з 12.06.2000 по 02.04.2002 рік.

Дмитро Дворкіс. Міський голова з 05.1992 по 11.06.2000 рік. Обирався двічі

Микола Костін. Міський голова з 01.01.1991 по 05.1992. Перший голова обраний на альтернативній основі сесією міської ради.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Палія послухати-себе наї...обманути.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up