Йдемо в депутати: з партквитком і без нього

Йдемо в депутати: з партквитком і без нього

В депутати я б пішов… Як пересічному вінничанину стати депутатом на цьогорічних виборах до місцевих рад? Згідно з новим Законом України «Про місцеві вибори» висувати кандидатів у депутати обласних, районних та міських рад можна тільки через списки місцевих політичних партій.

Отже, якщо ви свого часу вступили до котроїсь із партій, то є шанс, що вас до того списку таки включать. Для цього потрібно, щоб товариші по партії вирішили, що ви достойні цієї високої місії, і проголосували за вас на партійних зборах чи конференції (ці заходи проходитимуть з 5 по 19 вересня). 

Просіться до партійних
Ну а якщо ви все життя були осторонь політики, але відчуваєте в собі нереалізований потенціал і категорично бажаєте послужити на благо громади, тоді все трохи складніше. Єдине, що говориться в законі щодо такої ситуації – це те, що за списками політичної партії можуть балотуватися або її члени, або ж безпартійні громадяни. І все. Жодної конкретики. 

Очевидно, безпартійному вінничанину треба звертатися до місцевого осередку вподобаної ним партії, яка, на його думку, має шанси подолати 5%-й прохідний бар’єр. Далі все залежить від того, чи потрібні ви цій партії. Якщо ви сподобаєтеся партійцям, вашу кандидатуру можуть запропонувати для затвердження на зборах. 

Ну а якщо у них і серед власних партайґеноссе вже вишикувалася черга з бажаючих стати слугами народу, то шансів у вас – самі розумієте… До того ж крім обов’язкових документів, які необхідно подавати кожній особі, включеній до виборчого списку кандидатів у депутати, в місцевій організації партії вам можуть запропонувати заповнити ще й додаткові папери – тестові, так би мовити, які допоможуть уточнити вашу життєву позицію. 

Самовисуванці – в село
Обираючи партію, пам'ятайте, що у виборах не можуть брати участь місцеві організації партій, які не відповідають вимогам Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Якщо ж ваша кандидатура потрапила нарешті до заповітного списку, не поспішайте радіти – цей список ще відправлять центральному керівному органу партії на затвердження.

Офіційне висунення кандидатів у депутати (а також кандидатів на пост мера) місцеві партійні осередки почнуть 21 вересня. Крайній термін для тих, хто бажає взяти участь у виборах - 30 вересня.

Остаточні рішення про реєстрацію кандидатів (або відмову в ній) виборчі комісії повинні ухвалити 1 жовтня.
Право на самовисування новий закон залишив для кандидатів у депутати сільських та селищних рад, а також кандидатів на посаду сільського, селищного чи міського голови. Так що в селі депутатом стати трохи простіше – до речі, там і грошову заставу платити не потрібно. 

Відео дня

Коменти експертів

Руслан Штогрин, політтехнолог
- Новий закон про вибори, на мою думку, доволі вдалий і демократичний, а досконалого виборчого законодавства взагалі не може бути. Встановлення 5%-го прохідного бар’єру вважаю позитивною новацією. З недоліків можу назвати скасування вирівнюючого коефіцієнта – він не дозволяв перемогти за суто кількісним показником, враховувалося, скільки відсотків виборців проголосували за певного кандидата. 

Василь Вовк, кандидат юридичних наук, генерал-майор СБУ

- Цей закон - крок до європейських цінностей і має багато демократичних ознак. Корисні новації: відкритість партійних списків (виборець оцінює не тільки партію, але й кандидата); економія паперу і не тільки (буде всього один бюлетень); скорочення депутатського корпусу місцевих рад приблизно на третину. Проте партії все одно шукатимуть грошовитого кандидата, спроможного матеріально «закривати» свій округ.

Сергій Ткачук, юрист
- Тепер не партія буде визначати, кому видати мандат, а виборці: хто з кандидатів набере більше голосів, той і стане депутатом. Негативний момент – те, що безпартійна людина, яка хоче балотуватися, мусить звертатися з проханням до певної політичної партії. І якщо їй відмовлять у тій партії, яка їй близька по духу, доведеться шукати іншу політичну силу, тобто зраджувати своїм принципам, а це неправильно. 

Де на Вінниччині депутатство найдорожче 

Розмір грошової застави на чергових місцевих виборах залежить від кількості виборців у конкретній місцевості. Найбільша грошова застава передбачена для виборчого списку кандидатів у депутати Вінницької обласної ради - 61 556 грн. Чимала сума застави визначена і для кандидатів у депутати Вінницької міської ради - 13 709 грн. Таку ж заставу доведеться вносити кандидатам на посаду мера Вінниці. 
Серед міст області «найдорожчою» для бажаючих стати міським головою виявилася Жмеринка: там кожен із кандидатів має витягти з кишені (власної чи партійної) 1 472 грн. Найменшу заставу заплатять охочі зайняти крісло мера у Шаргороді: всього 267 грн. 
Серед районних рад лідирує, звичайно ж, Вінницька: 3 120 грн, другу сходинку займає Бершадська районна рада: 2 407 грн. А найменшу заставу попросять з кандидатів у депутати Піщанської районної ради – лише 763 грн.

Зважуйте «передвиборну» гречку
Закон забороняє проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів. Але це правило не поширюється на товари, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії - за умови, що вартість таких товарів та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг не перевищує п’яти відсотків розміру мінімальної заробітної плати (це приблизно 61 грн). Так що, шановні вінничани, коли вам пропонуватимуть гречку в пакеті з логотипом певної партії, зважте той пакет і порахуйте: якщо виходить менше 61 грн, то вас не підкуповують, а просто роблять подарунок. Від щирої душі…

Документи, які необхідно подати особам, включеним до виборчого списку кандидатів у депутати від місцевої організації партії 

  • заява про згоду балотуватися кандидатом у депутати від цієї місцевої організації партії і бути кандидатом у депутати по відповідному територіальному виборчому округу та згоду на оприлюднення біографічних відомостей;
     
  • автобіографія, що обов’язково повинна містити: прізвище, власне ім’я та по батькові, число, місяць, рік і місце народження, відомості про громадянство, освіту, трудову діяльність, посаду, місце роботи (заняття), громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім’ї, місце проживання, контактний телефон, наявність чи відсутність представницького мандата та судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину;
     
  • декларація про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру;
     
  • чотири фотографії розміром 4x6 см;
     
  • ксерокопії першої та другої сторінок паспорта громадянина України та сторінок, де зазначаються відомості про місце проживання.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    Гроші вирішують усі проблеми, є гроші і ти уже кандедат у депутати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up