Хто з вінничан в партійних списках в раду

Хто з вінничан в партійних списках в раду
На прохідних місяцях в Раду – комбат “Айдару” вінничанин Сергій Мельничук, який іде третім номером по списку Ляшка та екс-мер Вінниці Гройсман – четвертий у списку Порошенка. А от лідери вінницьких “Батьківщини” та “Свободи” – Щербаківська та Фурман в партсписках тільки 35 та 27 відповідно

Карти відкрилися. Сьогодні уже з 99% впевненістю можна сказати, що колишній міський голова Вінниці Володимир Гройсман та командир добровольчого батальйону “Айдар” Сергій Мельничук – без 40 днів народні депутати. Правда, чи довго «протримаються» вони у депутатських кріслах – чи це просто спосіб закріпити за собою місце в новому уряді, покаже час.

Разом з ними в нардепи ідуть журналісти, комбати, громадські діячі, юристи, менеджери, а ще пенсіонери і безробітні.

Партійний тиждень

Відео дня

Понеділок, 15 вересня, був останнім днем подачі кандидатів в нардепи по партійних списках. Відтак напередодні більшість партій та блоків провели свої з’їзди, аби офіційно оголосити своїх кандидатів.

Так як цьогорічні позачергові вибори до Ради проходитимуть за змішаною системою, це означає, що половина місць в новому парламенті відійде мажоритарникам,  і стільки ж розділять між собою партії.

З урахуванням того, що вибори не проводитимуться в Криму та в підконтрольних бойовикам окремих районах Донецької та Луганської областей, в новій Раді буде не 450, а 438 депутатів. Принаймні поки не проведуть довибори в проблемних регіонах і за умови, що проведуть – а це 12 мажоритарних округів.

Відтак 225 депутатів обиратимуться по списках, і 213 – по мажоритарці. До слова, хоча мажоритарники можуть подавати документи до 25 вересня дві головні інтриги по Вінницькій області відкрилися. По 11 округу знову спробує свої сили нардеп, екс-мер і екс-губернатор Олександр Домбровський, де він буде змагатися з попереднім своїм опонентом Наталією Солейко. Натомість по «президентському» 12 округу піде син Петра Порошенка – Олексій.

Найбільш прохідні

З 23 серпня по друге вересня Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів соціологічне дослідження щодо потенційних фаворитів парламентських перегонів.  

За результатами опитування виявилось, що якби вибори у Верховну Раду відбулися наприкінці серпня, то найбільша кількість українців - 37,1% з тих, хто прийшов би на виборчі дільниці - проголосувала б за Блок Петра Порошенка. На другому місці розташувалась Радикальна партія Олега Ляшка. За неї висловили готовність проголосувати 13,1% активних виборців відповідно.

Також прохідний бар'єр (5%) до парламенту долають: партія "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - її підтримали 9,7% тих, хто прийшов би на вибори, партія "Сильна Україна" Сергія Тігіпка (7,8% активних виборців), партія Арсенія Яценюка "Патріоти України" (6,4%) (тепер Яценюк разом з Турчиновим утворили блок «Народний фронт»), Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлії Тимошенко (6,1%).

У інших політичних сил, згідно з дослідженням, електоральна підтримка, яка не дозволяє їм пройти в Раду: 4,6% - за Комуністичну партію України; 4,4% - за Всеукраїнське об'єднання "Свобода"; 3,8% - за Партію регіонів; 2,9% - за партію "Самопоміч"; 1,8% - за партію "Правий сектор".

За інші партії готові проголосувати 2,3% активних учасників виборів, 2,3% опитаних викреслили б усі партії і зіпсували б бюлетень, 14,9% - вирішили не брати участь у голосуванні, 24,9% - не визначилися, за кого голосувати.

Правда, потрібно розуміти, що незважаючи на те, що з моменту проведення опитування пройшло менше місяця, ситуація дещо змінилися. Наприклад, регіонали заявили, що не братимуть участь у виборах (це не стосується партій, утворених членами ПР,  наближеними до не, тощо). А умовна назва "Патріоти України" для сили Яценюка вималювалась у реальну «Народний фронт», до якого увійшли багато колишніх членів ВО «Батьківщина». Таким чином, якби опитування проводилось сьогодні, картина з врахуванням оголошених прізвищ, могла б помінятися. Та поки що картина мінялась не надто кардинально, соцопитування, яке центр СОЦІС опублікував в понеділок, 15 вересня, і яке проводилось з 5 по 10 вересня, “обіцяє” 26,8% (або 45,7% тих, хто визначився з вибором) підтримки блоку Порошенка. 8,1% (або 13,7% серед тих, хто визначився) респондентів симпатизують Радикальній партії Ляшка, 4,8% (8,1% серед тих, хто визначився) - Громадській позиції Гриценка, 4,7% (8,1% серед тих, хто визначився) - Батьківщині Тимошенко, показник Народного фронту - 3,3% (5,6% серед тих, хто визначився), Сильної України Тігіпка - 2,8% (або 4,6%), Свободи - 2,6% (або 4,5%). Втім, це лише проміжні результати. Тим більше, що 25% потенційних виборців ще не визначилися зі своїми вподобаннями.

Порошенко і Ко

Очолює передвиборчий список блоку Петра Порошенка – мер Києва та очільник УДАРу Віталій Кличко. Як і на президентських виборах політики знову ідуть разом. Далі в списку – голова президентської “Солідарності”, яка потім і була перейменована в блок П. Порошенка, Юрій Луценко, потім ідуть Ольга Богомолець та віце-прем’єр Володимир Гройсман.

Далі Мустафа Джемілєв, полковник Юлій Мамчур, дочка якого навчається у Вінницькому медичному університеті, потім письменниця Марія Матіос, за нею Микола Томенко, Ірина Геращенко і Віталій Ковальчук. Крім того, в президентський список потрапили і журналіст Мустафа Наєм та екс-голова Нацбанку Степан Кубів.

Знайшлося в президентському списку і для його довіреної особи на президентських перегонах – нардепу і екс-голові Вінницької обласної ради – Григорія Заболотного. Він іде під 27 номером, і, судячи з рейтинговості політичного блоку, має усі шанси знову стати нардепом. Також, якщо вірити соцопитуваннням, усі шанси ще раз зайняти депутатське крісло має і №42 у списку – ударівець Геннадій Ткачук.

Батьківщина

А от чи буде прохідним в раду 35 номер у списку ВО “Батьківщина” – голова обласного осередку партії – Людмила Щербаківська, під питанням. Адже за соцопитуваннями рейтинг цієї сили поки що складає 6,1%. Такий відсоток забезпечує партії не більше 20 місць.

Загалом, слід зазначити, що першим номером від “Батьківщини” іде ув’язнена в Росії льотчиця Надія Савченко, друге місце – зайняла сама лідер партії Юлія Тимошенко. Далі ідуть активіст Майдану Ігор Луценко, голова фракції “Батьківщини” Сергій Соболєв та «дівчина з прекрасною освітою», член асоціації адвокатів Парижу Альона Шкрум. До речі, адвокат самої Тимошенко Сергій Власенко тільки №15.

«Камікадзе» в Раді

З уряду камікадзе в Раду. Не домовившись з Порошенком про умови участі у списку, Арсеній Яценюк, який разом з іншими залишив “Батьківщину”, іде на вибори окремо.

Перше місце в новоутвореній політсилі Яценюка-Турчинова «Народний фронт», зайняв сам прем’єр, друге – журналістка Тетяна Чорновіл, потім спікер Ради Олександр Турчинов, екс-секретар РНБО Андрій Парубій, за ним – командир батальйону «Миротворець», виходець з Вінниці полковник міліції Андрій Тетерук (у 1990 році закінчив школу №12), потім журналістка Вікторія Сюмар (до речі свого часу теж проживала у Вінницькій області), 8 та 9 номери нардепи В’ячеслав Кириленко та Лілія Гриневич і замикає першу десятку списку комбат «Дніпро-1» Юрій Береза.

Радикальніше

Не обійшлося без військових на слуху і в списку Радикальної партії Олега Ляшка.

Якщо сам одіозний депутат займає перше місце в списку своєї ж партії, то друге – вінничанин, командир батальйону «Айдар» Сергій Мельничук. А от на четвертому місці «радикалів» несподівано опинилася співачка Злата Огневич. П'ятий номер у списку активіст Євромайдану Артем Запотоцький, шостий – політолог Ігор Попов, сьомий – командир батальйону «Луганськ-1» Артем Вітько.

Свобода

На фоні різних військових командирів, найбільш традиційний список у ВО «Свобода», яка, судячи з результатів опитування, може взагалі опинитися за бортом нового парламенту, якщо не брати до уваги мажоритарників. Перше місце у виборчому партсписку займає лідер об’єднання Олег Тягнибок, далі віце-спікер Руслан Кошульницький, віце-прем’єр Олександр Сич, актор Богдан Бенюк, очільник харківської “Свободи” Олексій Миргородський, Волинської – Анатолій Витів. А от очільник вінницького обласного об’єднання партії Олексій Фурман – у списку тільки 27.  

Нова опозиція

Серед останніх інтриг – список новоствореного «Опозиційного блоку». За даними Інтернет-видань, партія має включити в першу десятку виборчого списку президента  Всеукраїнського єврейського конгресу Вадима Рабиновича, який пробував свої сили на президентських перегонах, власника холдингу «Мультимедіа інвест-груп» Ігоря Гужву, в.о. голови Партії розвитку України (до неї ж входить екс-голова Вінницької облради Сергій Татусяк) Сергія Ларіна, голову партії «Україна вперед» Наталію Королевську.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up