Директор Інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв: «Вінниччина має стати одним з локомотивів розвитку нової України»

Директор Інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв: «Вінниччина має стати одним з локомотивів розвитку нової України»
Сергій Татусяк і Андрій Єрмолаєв
Розмови про необхідність децентралізації влади і реформування роботи органів місцевого самоврядування в Україні останнім часом не вщухають. З необхідністю цього процесу, напевно, погоджуються всі – і влада, і опозиція, і громадськість. Вінниччина в цьому плані може стати одним з пілотних регіонів.

«Проривні» області

Мало того, наш край може стати свого роду локомотивом виходу країни з нинішньої кризи – разом з Києвом, Кіровоградською, Харківською, Одеською, Миколаївською, Львівською і Дніпропетровською областями. Про це йдеться в проекті розвитку регіонів, розробленим Інститутом стратегічних досліджень «Нова Україна». До речі, Вінниччину включили в список «проривних областей» завдяки  її досвіду впровадження місцевого самоврядування та регіональних реформ.

– Названі регіони володіють реальними перевагами в плані економічних можливостей і соціальних новацій. І можуть запропонувати це як інновації для всієї країни. А Вінниччина була і залишається лідером в Україні в плані розвитку місцевого самоврядування, тобто нової якості організації життя суспільства. Еволюція самоврядування має початися саме у Вінницькій області, якщо її одночасно не почнуть реалізовувати у всій державі. Ваш регіон може стати пілотним в цьому плані. Водночас на базі Вінницької обласної асоціації органів місцевого самоврядування можна створити (за нашою допомогою) Національну школу самоврядування, – сказав директор Інститут стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв під час круглого столу, який пройшов 30 вересня у Вінниці, в приміщенні Міжнародного товариства «Україна-Польща-Німеччина».

Відео дня

За словами Андрія Єрмолаєва, нині Україна переживає кризу державності. Він запропонував шляхи виходи з неї.

– Сепаратистські процеси виникли через те, що частина суспільства не включилася в процес державотворення. Зараз необхідно почати процес формування другої державності, в основі якої лежатиме не територіальна цілісність, як було раніше, а в першу чергу формування консолідованого громадянського суспільства на основі самоврядності. Друге довгострокове завдання – забезпечення соціальної єдності держави. На жаль, ми не змогли знайти її в Криму, де 2 мільйони наших співвітчизників. Третій виклик – формування дієздатної національної моделі економіки. В її рамках має з’явитися попит на нові професії, новий розподіл робочої сили і не, виключено, новий поділ на регіони (замість старих радянських), – вважає Андрій Єрмолаєв.  

Децентралізація – ключова реформа

Вінничани поділилися зі столичними гостями досвідом розвитку місцевого самоврядування.

– Тема стратегічного розвитку регіонів є ключовою протягом останніх років. За цей час ми виростили цілу плеяду громадських активістів, які займалися цим питанням. Причому починали майже з порожнього міста. Щоб зрушити з місця ситуацію, проводили збори представників громадських організацій у понад  600 сільських радах, 28 селищних радах і 17 містах. Навряд чи в іншій області проводилася так робота. Тепер на Вінниччині дуже багато громадських активістів, які активно вболівають за розвиток своїх територіальних громад, – сказав перший заступник голови Вінницької обласної ради Ігор Кревський. – Президент України Петро Порошенко презентував стратегію розвитку країни до 2020 року. Уряд розпочинає її імплементацію в практичні постанови Кабміну, проекти законів для Верховної Ради. Але в цьому процесі треба врахувати необхідність реформи місцевого самоврядування і децентралізації влади.     

– Ми прагнемо, щоб кожен мешканець територіальної громади відчув себе справжнім господарем у сучасній Україні. Міжнародне товариство «Україна-Польща-Німеччина» разом з громадськими організаціями Польщі та Вінниччини понад 10 років активно працює в напрямку розвитку місцевого самоврядування, управління територіями, залучення додаткових фінансових ресурсів від міжнародних фондів. Обласна асоціація органів місцевого самоврядування об’єднує в своїх рядах 480 територіальних громад Вінниччини, це дві третини місцевих рад.  Вона була створена в 2012 році як грантовий проект Міністерства закордонних справ Польщі за партнерства товариства «Україна-Польща-Німеччина». Мета асоціації – захист прав і інтересів територіальних громад і сприяння соціально-економічному, культурному і спортивному розвитку. Схожі цілі перед собою поставив і Інститут стратегічних досліджень «Нова Україна», – сказав голова Вінницької обласної асоціації органів місцевого самоврядування, голова Міжнародного товариства «Україна-Польща-Німеччина» Сергій Татусяк.

Досвід польських гостей і вінницьких експертів

Своїм досвідом поділилися заступник директора Щепинського регіонального

центру Фундації розвитку місцевої демократії (Польща) Пшемислав Фенрих, експерт з розвитку питань місцевого самоврядування Ігор Марчук та інші фахівці і голови місцевого самоврядування сіл і селищ Вінниччини. Цінними були поради польських фахівців реформування системи самоврядування, яка вважається однією з кращих в Європі. Серед іншого, Пшемислав Фенрих рекомендував вінничанам не обмежуватися розмовами і теоретичними наробками, але й пропонувати державній владі проекти законів. За його словами, для справжньої децентралізації регіон має мати незалежний бюджет, фінанси, комунальну власність тощо.   

– Вінниччина має два подальших шляхи розвитку. Екстенсивний – за рахунок збільшення матеріальних ресурсів. Інтенсивний – за рахунок збільшення ефективності наявних ресурсів. В найближчий час, зважаючи на економічний стан в державі, нам підходить лише останній варіант. Є дуже багато проблем, які можна вирішити без вкладання значних матеріальних ресурсів, – підкреслив Ігор Марчук.       

Після круглого столу директор інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв і голова Вінницької обласної асоціація органів  місцевого самоврядування Сергій Татусяк підписали Меморандум про співпрацю в рамках реалізації проекту «Центри розвитку нової України». Також була створена робоча група для напрацювання проекту розвитку регіону з урахуванням його нових ролі і місій, який передадуть органам місцевого самоврядування.    

Previous Next

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Люстратор водіїв

    20хвилин чому Ви лобіюєте Ригіональську морду - татусяка?
  • Торонтуй

    Ржу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up