Чи стане екс-мер Вінниці Гройсман другою людиною у державі

Чи стане екс-мер Вінниці Гройсман другою людиною у державі
Одна з головних інтриг тижня має відкритися уже завтра. Депутати або піддадуться на фактично шантаж прем’єра Арсенія Яценюка і підтримають запропоновані урядом ініціативи з поправками, або знову провалять їх, і можливо, хоча така вірогідність і не велика, відправлять прем’єра у відставку

У четвер, 24 липня, оголосивши про свою відставку прем’єр Яценюк замість себе залишив екс-мера Вінниці Володимира Гройсмана. Проте де-факто в статусі т.в.о. той встиг провести лише одне коротке засідання уряду, в п’ятницю, 25 липня. У понеділок Яценюк повернувся на роботу, хоча і своє попереднє розпорядження не скасував.

Партія, яку розіграв довкола своєї «самовідставки» прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, частково переключила увагу країни з зовсім іншого.

А саме, що якщо до 24 серпня в Раді не утвориться нова коаліція, 25 серпня президент Порошенко зможе оголосити позачергові вибори парламенту, а 26 жовтня Україну чекатимуть парламентські вибори, а разом з ними можливо «перевантажаться» і місцеві ради. В тому числі Вінниця зможе голосувати за нового мера, адже попередній тепер чи то технічний, чи то тимчасовий прем’єр-міністр. Одна з головних інтриг тижня – піде чи залишиться прем’єром Арсеній Яценюк, має відкритися уже завтра, 31 липня, на позачерговій сесії Ради.

Відео дня

Депутати або піддадуться на фактично шантаж прем’єра Арсенія Яценюка і підтримають запропоновані урядом ініціативи, до яких уже самі встигли підготувати поправки, або знову провалять їх. Ризик відставки Яценюка, за словами експертів, мінімальний. Але все ж таки є. Головний можливий камінь спотикання – реформа газотранспортної системи.  

Як це було
24 липня прем'єр Арсеній Яценюк подав у відставку, у зв'язку з розпадом коаліції у Верховній Раді, а також у зв'язку з відмовою парламенту підтримати ініціативи Кабміну щодо перегляду і урізання держбюджету-2014 і реформу НАК "Нафтогаз України". Точніше, у зв’язку з тим, що коаліція розпалась перед прийняттям цих законопроектів.

Тобто, скоріше за все, за задумом, депутати мали підтримати запропоновані урядом зміни до законодавства, а вже потім мала розпастися коаліція. Проте все пішло не так. Як заявляли потім депутати від “Свободи” та УДАРу, чиї фракції і оголосили про вихід з більшості, їх не влаштовував поспіх, з яким проштовхувалися окремі урядові законопроекти.

- Вихід з коаліції “Свободи” – це в першу чергу можливість виконати вимогу Майдану та перезавантажити Верховну Раду, - каже депутат від ВО «Свобода» вінничанин Олексій Фурман. – Щодо того, що ми не голосували за окремі пропозиції уряду, то у випадку з бюджетом ми не могли погодитися з тим, що бюджетники, які і так отримують по 1,5-2 тисячі зарплати, будуть відправлятися ще й неоплачувані відпустки. По-друге, ми завжди виступали і виступаємо за те, що наша газотранспортна система має залишатися в держвласності.

В результаті, увечері четверга Арсеній Яценюк підписав розпорядження, згідно з яким тимчасово виконувати його обов’язки має віце-прем’єр Володимир Гройсман.

- Я вважаю, що Прем'єр-міністр України - на своєму місці,  – сказав пізніше Володимир Гройсман, додавши, що для нього пост глави уряду самоціллю не є. - Що стосується мене, я прийшов працювати в уряд за запрошенням Арсенія Петровича. Для мене ніколи не було і не є самоціллю зайняти позицію прем'єр-міністра… Але є доручення прем'єр-міністра і рішення уряду, і я вважаю, що це досить формальні функції. Але, з іншого боку, є багато робочих питань, які потрібно вирішувати, і вони не повинні гальмуватися.

Заява про відставку Яценюка поступила в парламент опівдні в п’ятницю. Але розглянути її парламент уже не встиг.

Як це мало бути
Зате, того ж дня представник президента в уряді Олександр Данилюк заявив, що Гройсман залишатися в.о. прем'єра тривалий термін не може. І якщо Рада не голосуватиме за відставку Яценюка, то саме він і повинен залишитися главою Кабміну.

- Не може розпорядженням Кабміну повноваження прем’єра покладатися на Гройсмана. Може, (але) на певний час. Не забувайте, що прем'єр-міністр - це політична посада. Так просто між собою передати повноваження можна на два-три дні, але неможливо в довгостроковій перспективі, - сказав Олександр Данилюк, додавши, що Петро Порошенко розраховує, що Арсеній Яценюк залишиться прем'єр-міністром мінімум до перевиборів Верховної Ради, які очікуються в жовтні.

Тим часом лідер фракції УДАР Віталій Ковальчук назвав призначення віце-прем'єр-міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимира Гройсмана на пост т.в.о. прем'єр-міністра протизаконним. Адже за процедурою, Рада має заслухати питання про відставку прем’єра  протягом десяти днів і потім прийняти відповідне рішення.

Яценюк передумав?
Тим часом, уже в понеділок, 28 липня, Яценюк повернувся в Кабмін. Після того як він провів засідання уряду, дав прес-конференцію, на якій заявив, що сподівається, що депутати все ж підтримають урядові ініціативи.

- Уряд повторно вносить до парламенту всі закони, яких потребує країна, - заявив прем'єр.

Йдеться про довгограючих секвестр бюджету, зміни Податкового кодексу і законопроект, що дозволяє продати 49% газотранспортної системи компаніям з ЄС чи США. При цьому у випадку з переглядом бюджету, як переконує Яценюк, Кабмін уже пішов на поступки. За його словами, соцвитрати і зарплати скорочуватися не будуть. Також із законопроекту обіцяють прибрати норму про примусові двотижневі відпустки за власний рахунок для бюджетників і заморожуванні мінімальних зарплат і пенсій. Але одночасно планується додати норму, згідно з якою буде введений, так званий, військовий податок - 1,5% від зарплати кожного українця до кінця року.

Крім того, прем'єр запропонував зняти всі надбавки з міністрів і нардепів, залишивши їх на голому окладі.

А от на запитання про свою відставку він відмовився відповідати.

- Ви все побачите в четвер, - заявив він.

Що далі?
Загалом, ряд нардепів вважають, що у Яценюка вкотре просто здали нерви і що той фактично розпочав передвиборну кампанію. Причому почав її сам - без Юлії Тимошенко. Іншої думки регіонали.

- Потрібно спочатку забезпечити мир, розібратися з економікою, а потім вже розвалювати коаліцію і починати піар-кампанію, - сказав нам заступник голови фракції Михайло Чечетов. - Чи запропонують нового прем'єра - будемо дивитися на кандидатуру.

А от “Свобода” за відставку Яценюка обіцяє не голосувати.

- Голосувати за відставку Яценюка ми не будемо, - заявив лідер партії “Свобода” Олег Тягнибок. - У нас глобальних претензій до Кабміну немає, хоча Яценюк правий - восени його треба переформатувати, це нормально, що після чотирьох місяців роботи прем'єр бачить, що хтось не тягне своєї посади.

- Наша позиція не змінилась, голосувати за відставку прем’єра ми не плануємо. Думаю, це буде правильно, якщо той до кінця буде нести ту відповідальність, яку він узяв на себе кілька місяців тому, - додав Олексій Фурман, у вівторок ввечері. – Ми ж все-таки сподіваємось, що зміни до бюджету, з урахуванням наших пропозицій, які в тому числі, направлені на підвищення обороноздатності країни та запровадження військового збору,  будуть прийняті.

За словами політологів, ціна питання зараз  полягає в тому, хто ж візьме на себе відповідальність, за необхідні реформи: парламент, уряд чи президент.

- Якщо прем'єром залишиться Яценюк, він зажадає гарантій для себе, щоб і після виборів залишитися прем'єром, - каже політолог Кость Бондаренко. -  Але таких гарантій йому зараз ніхто дати не зможе.

Якщо ж на місце Яценюка прийде людина Порошенка, то й за ситуацію в країні відповідатиме президент.

- Склад Кабміну до виборів міняти не будуть. А у Яценюка немає іншого виходу: він політик, і тому йде. Та й по суті - чому він повинен відповідати, якщо УДАР, наприклад, відхрестився від відповідальності? А Гройсман може стати справжнім прем'єром після виборів, - вважає експерт Вадим Карасьов.

Що ж прогнози-прогнозами, а як воно буде побачимо уже згодом. Партія триває. А ситуація в країні залишається непростою. Якщо Парламент не прийме зміни до бюджету, фактчино ставиться під загрозу фінансове забезпечення АТО.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Торонтуй

    Смешно читать)))) за евро-вовой зона плачет! И за его шестерками слышинским плахотнюком теленем моргуновым...  

    Вернутся парни с АТО будет люстрация!
  • Жид

    Гройсману - херяку у сраку! а не прем'єрство.
  • Петруччо

    Малина в шоке)
  • Дід

    Не тільки другою,але і першою.

    Торонтуй reply Дід

    как гройсман раздерибанил землю в лесопарке, на стахурского у озера, на ул. королева, за усадьбой пирогова, в конце вишенки под шок и за шоком, стадионы школьные под строительство домов, как создал посредника в отрасли ЖКХ, как подерибанил имущество территориальных громад(подвали и цоколи перевел в коммунальное имущество), как тендеры провел на закупку транспорта по завышеным ценам, как построил магигранд на проспекте!, как делал карусели на выборах и сфальсифицировал их, как вместе с моргуновым забрали под себя все коммерческие земли в городе под ларьки типо "преса" но там продают сигареты и др.говно, как перед павильоном центрального рынка под стоянку земельку... и тд...  я могу еще столько-же.)))) Вова наш ХЕРОЙ!!! УРЯ!!!! А... чуть не забыл. Как он сидел три месяца и ждал результатов майдана не дав ни копеечки.... а когда петухович сбежал-вовка вылез на сцену под крики винничан "ГАНЬБА". Как он отправил скорые за ранеными майдановцами а в них приехал беркут!!!! Как он нас всех сделал... ай маладэц!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up