Чи буде Вінниця «в шоколаді», якщо Порошенко стане президентом?

Чи буде Вінниця «в шоколаді», якщо Порошенко стане президентом?
У випадку перемоги Порошенка, Вінниця отримає сильне лобі в особі когорти наших колишніх чиновників. Як результат – буде легше «проштовхнути» ту чи іншу місцеву ініціативу. Разом з тим, це буде гра на грані, якось особливо виділяти Вінницю, все-таки навряд чи будуть

Вінниця вважається базою Порошенка. Саме тут він заявив, що вступає у виборчі перегони. Проте, як показує практика, малі батьківщини Ющенка і Януковича, при усіх їх намаганнях, не дуже відчули покращення від своїх президентів.

А все тому,  що, за словами політологів, покращувати життя в окремо взятій території марна справа, якщо позитивних змін не буде на рівні всієї країни. Більше того, явне виділення того чи іншого регіону – аж ніяк не ознака сили політика, а скоріше прояв його слабкості.

Кандидат з рейтингом

Відео дня
> В середині 80-х Петро Порошенко – був єдиним жителем міста Бендери, який поїхав вчитися в Київ… Приблизно через 30 років, слово «бЕндерівці» з вуст російської пропаганди стане «нарицательным» фактично для більшості українців, які виступають за незалежність своєї країни. А Петро Порошенко буде одним з головних претендентів на крісло Президента України.

Хоча, ще рік тому, максимум, на який міг розраховувати політик – посада мера Києва. Судячи уже з сьогоднішніх рейтингів, його інвестиції в революцію принесли особисто йому непогані дивіденди.

Згідно з результатами квітневого опитування Центру Разумкова та групи " Рейтинг",  у порівнянні з серединою березня, електоральна підтримка Порошенка зросла з 24,9% до 28,2% (серед усіх опитаних), Тимошенко з 8,2 % до 13,0 %.

Якби вибори відбулися найближчим часом, то 28,2% всіх респондентів (або 42,3% серед тих, хто збирається брати участь у виборах і вже визначився, за кого буде

голосувати) підтримали б Порошенка. За Тимошенко мають намір голосувати відповідно 13,0% і 19,1%. Далі ідуть Сергій Тігіпко, Ольга Богомолець, Олег Ляшко та Михайло Добкін.

За оцінками політологів, квітневе зростання рейтингів Порошенка – результат домовленостей з УДАРом.

- Можна припустити, що у випадку перемоги Порошенка на виборах, УДАР стане домінуючою фракцією в парламенті, - вважає політолог Олексій Голубицький. - Очевидно, що відбудеться протистояння з «Батьківщиною», і його альянс з Кличком стане головним трендом перемоги на президентських виборах. А парламентські - поставлять завершальну крапку.

Місцевий інтерес

Сьогодні, незважаючи на те, що центральні ЗМІ не раз писали що «союз» Кличка і Порошенка вніс певне сум’яття в ряди УДАРу, у Вінниці партія, очолювана братами Ткачуками,  демонструє цілковиту підтримку Порошенку.

- УДАР зробить усе можливе, щоб саме за цю кандидатуру було віддано якомога більше голосів, - каже голова вінницького міського осередку УДАРу Ігор Ткачук. – Штаби уже сформовані, комісії теж, люди підібрані, пройшли співбесіди. Головне, що вони працюють за ідею, розуміючи, що якщо вінничанин буде президентом, місто значно виграє від цього. Це наш історичний шанс досягти того, щоб людина, яка розвивала Вінницю і надалі допомагала розвиватися нашому регіону.

УДАР же у випадку перемоги Порошенка може розраховувати на більший вплив у регіоні. Сьогодні номінально партія має лише два місця в міській раді та жодного в обласній.

Хоча, поки що питання: чи захочуть об’єднуватися з УДАРом проГройсманівські сили в міській раді та обласній раді у вигляді групи “Совість України” та раніше проПорошенківська “Єдність” в облраді, залишається відкритим. Між іншим, сам Порошенко ініціює повне перезавантаження влади і парламентські вибори в цьому році. Логічно було б припустити, що й тоді й мають відбутися і вибори до місцевих рад.

Ще одне питання – з ким, якщо не буде змішаної системи голосування, підуть на майбутні парламентські вибори люди з команди Порошенка: хоча б ті ж Домбровський та Заболотний. Першого Порошенко підтримував в попередніх парламентських перегонах. Другий – голова його виборчого штабу.

А ще є Гройсман, з яким Порошенко разом відкривали нову кондитерську фабрику та фонтан “Рошен”. Хоча. Тут, як раз, напевно, питання вирішене. У випадку перемоги Порошенка, наш колишній міський голова, скоріше за все, залишиться в Кабміні.

Що ж стосується самого міста та області, то за словами експертів, у випадку перемоги Порошенка, особливо нічого не зміниться. Фактично, зони інтересів уже були сформовані раніше.

Хоча з іншого боку – укріпиться вінницьке лобі в Києві.

- Ніхто не каже, що якщо Порошенко стане президентом, у Вінницю посиплються гроші рікою. Але при розумному керівництві міста та області – це буде велика підтримка нашого регіону. У нас буде сильне лобі в Києві,  - каже Ігор Ткачук.

Уже сьогодні місцеві чиновники неофіційно жартують, мовляв, скоро нас боятимуться більше ніж донецьких.

Ще один момент – «довіра».

- Порошенко знає Вінницьку область і довірятиме тим людям, яких сюди поставить, а найбільш сприятлива ситуація, яка дозволяє розвиватися регіону – це коли є довіра. Тому з точки зору місцевих інтересів, то звісно для міста та області Порошенко буде більш вигідний, ніж Тимошенко, - каже екс-депутат міськради Семен Ханук.

А що “Рошен”?

У липні минулого року Порошенко казав: Батьківщина і “Рошен” не продаються. Проте, вступивши у виборчу риторику, бізнесмен пообіцяв продати кондитерську корпорацію, якщо стане президентом.

- Якщо мене оберуть, я продам Roshen, - сказав політик.

Правда, кому і за скільки він може продати корпорацію, яка є одним з найбільших виробників солодощів в Україні та Східній Європі, кандидат в президенти не уточнив.

Натомість, друга після “Рошен” кондитерська фабрика “Конті”, яку пов'язують з by віце-прем’єром Борисом Колесниковим, в 2013 році була оцінена в один мільярд доларів. Проте поки що спроби укласти таку угоду успіхом не увінчалися.

Тому скептично ставляться до вірогідного продажу “Рошен” і працівники вінницької фабрики, мовляв, та кому він її продасть…

Порошенко молодший залишить “Батьківщину”?

А от кому, скоріше за все доведеться робити вибір, так це, за словами Сергія Ханука, – Олексію Порошенку (старший син політика), який зараз є депутатом обласної ради і числиться у фракції “Батьківщина”.

- Думаю, він буде змушений вийти із фракції, - каже Семен Ханук.

Сам Олексій Петрович про своє майбутнє у фракції не говорить. Але принаймні, судячи з його слів, найближчий час він залишається у Вінниці.

- Зараз мені цікаво робити те, що я роблю. До того ж, вважаю потрібним виконувати свою виборчу програму, працювати над тим, щоб рівень життя Вінниччини зростав. Я звик доводити те, що розпочав, до кінця, - сказав він, відповідаючи на питання RIA. -  До того ж, впевнений, на рівні обласних рад можна зробити чимало корисного для регіону, не менше, ніж у Верховній Раді. Намагатимуся зробити Вінницьку область моделлю процвітаючої, заможної області з європейськими стандартами життя.

Також, за його словами, навіть у випадку перемоги його батька, він не планує претендувати на посаду представника президента в регіоні. Мовляв, у нього (Олексія) інша ділянка роботи та й в команді Петра Порошенка є інші більш досвідчені кандидатури на цю посаду.

 

Чи “підігрівали” земляків Янукович і Ющенко

Єнакієво і Янукович

Життя в Єнакієво - рідному місті екс-президента Віктора Януковича, після його перемоги особливо не змінилося. Принаймні, якщо вірити замальовкам журналістів. Якщо не рахувати, що при Януковичі тут стали витрачати на тендерах в десятки більше коштів, ніж до його президентства, покращення  в Єнакієво наступило хіба що в рідній школі президента, де зробили ремонт і вставили пластикові вікна. Після реконструкції школа стала ліцеєм. А при ньому зробили напівсекретний музей імені Віктора Федоровича.

Хоружівка і Ющенко

В Хоружівці (Сумська область) одним з головних здобутків президентства земляка Віктора Ющенка став місцевий новий триповерховий дитячий будинок. Проте фактично він стоїть напівпустий. В районі немає стільки сиріт…

А ще в селі з’явилися церква та пам’ятник жертвам Голодомору: дівчинка з колосками – копія пам’ятника в столичному Парку Слави.

Практично все село працює на агрофірмі брата екс-президента – Петра. Іншої роботи немає.

Коментарі експертів:

Владислав Старинець, економіст

- Перспективи Вінниччини в разі перемоги одного з двох лідерів президентських перегонів варто розглядати крізь призму ефективності економічного менеджменту Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. Свого часу я вже неодноразово звертав увагу на дещо авантюрну економічну політику команди Юлії Тимошенко, зумовлену  – пригадайте, як восени 2008 р. тодішня прем’єрка запевняла українців, що світова економічна криза мине нашу державу стороною. Так само «успішно» керують представники цієї команди й зараз – попри обіцянки Голови Нацбанку Степана Кубіва про 1%-у девальвацiю, реальна картина фінансового життя є набагато проблемнішою. Навпаки, Петро Порошенко зарекомендував себе як ефективний менеджер – і на посаді міністра економіки, і як голова ради Нацбанку. 

Крім того, варто оцінити, як суттєво посилиться в разі перемоги Петра Порошенка вінницьке лобі (крім Порошенка, до нього можна сміливо віднести і віце-прем'єра Володимира Гройсмана, і вінницьких нардепів Григорія Заболотного, Олександра Домбровського, Геннадія Ткачука та інших, голову інспекції архітектурно-будівельного контролю Максима Мартинюка і багатьох інших) – це особливо важливо в контексті невідворотньої децентралізації: вибудовується багаторівнева вертикаль впливу вінничан на державну і регіональну політику, що є позитивним фактором для нашого краю.

Юрій Захарчук, заступник голови правління заводу Пневматика

- Головне питання, яке виникає щодо Порошенка, що буде у нього на першому плані, у разі його перемоги: бізнес чи Україна. Якщо на першому плані буде бізнес, це погано, якщо ж він буде на другому плані, Україна може виграти. Взагалі, як бізнесмен, як людина, яка знає економіку, Порошенко – дуже непоганий варіант, але при цьому його бізнес-інтереси не мають бути першочерговими.

Взагалі, потрібно розуміти, що сильна країна починається з сильної економіки. Якщо політики будуть робити те, що потрібно економіці, Україна буде сильною.

Що ж до Вінниці, то в цьому випадку тут нічого нового не очікується. Так чи інакше укріпляться ті люди, які біля Порошенка.

Олександр Печалін, голова спілки підприємців “Стіна”

- В бізнес-спільноті кандидатуру Петра Порошенка сприймають досить позитивно, адже це людина, яка вийшла з підприємницької спільноти. Ми бачимо, як він працює. Теоретично, президент Порошенко – непоганий варіант. І справа не в тому, що Вінниця буде якось виділятися. Ні. Цього не буде. Натомість буде набагато простіше, принаймні ми так сподіваємось, пролобіювати ті чи інші питання. У нас, наприклад, є пропозиція зробити у Вінницькій області вільну економічну зону, адже наш регіон знаходиться в центрі. Схожу річ хотіли зробити в Сумах, але усі ці політичні події завадили цьому. Ми хочемо перейняти досвід сумчан, щоб запропонувати реалізувати цю ідею в області, в тому числі, новому президентові.

Валерій Палій, адвокат, Народний рух України

- Не дай Бог країна обере Порошенка. Це буде відвертий бандитизм, прикритий гарними фонтанами та дорогами. Ця людина не зможе працювати чесно, він страшенно авантюрний і «публіка», яка біля нього - це люди, які мали б бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Вінниці нічого хорошого від президенства Порошенка не може бути. Тому, думаю, багато людей голосуватимуть проти нього.  Цей карфаген, для якого влада – вищий ступінь прибутку, має бути зруйнований. Я готовий з будь-ким з команди Порошенка вийти в ефір і подискотувати на цю тему. Я зараз уже зібрав близько 100 випадків і планую надати їх генеральній прокуратурі. Йде мова про порушення міської ради, при створенні ТОВ «ЖЕО», продажу підвальних приміщень, колясочних та дахів, які є власністю громадян, побиття наших активістів біля тролейбусного депо 20 лютого, тощо.

Олексій Струкевич, політолог

- Думаю, ми продовжимо курс на співробітництво з Європою, і завдяки цьому Вінниччина матиме додаткові прибутки зі своєї кондитерської промисловості, а значить відрахунки в бюджет. Також це буде плюс і для сільськогосподарських підприємств, які у власності його батька. Тобто економічні вигоди ми звичайно отримаємо.

Що стосується політики, то думаю, Україна більше ніколи не буде по-братськи зближуватися з Росією, а тільки працюватиме на взаємовигідних умовах, звичайно, якщо Росія визнає нову владу. І тут Порошенко буде змушений захищати силовими та адміністративними методами інтереси України. Сподіваюсь, він робитиме це краще, ніж Турчинов сьогодні.

З негативів. Мене непокоїть те, що я мало чую, щоб усі кандидати, в тому числі Порошенко, говорили про громадянське суспільство та середній клас. Порошенко все-таки великий власник і інтереси малого та середнього бізнесу для нього трохи далекі.

Також мене лякають люди, які стоять за ним, чи прийдуть у владу разом з ним. Адже короля робить свита. А ці люди часто, на жаль, хочуть просто конвертувати владу і власне збагачення.

Щодо Вінниці, то регіон може отримати шанс додаткові преференції, які, наприклад, мало Єнакієво при Януковичі. Інша справа, чи це буде добре. На мою думку, президент має виражати інтереси всіх громад. Якщо він обмежиться інтересами Вінниці - це буде ознакою феодального правління і аж ніяк не демократичного суспільства. Процвітання одного регіону на тлі нікчемного існування інших – це доволі сумне явище, ознака слабкості суспільства…

Довідка

Нинішній кандидат в президенти народився в 1965 році в місті Болград, Одеської області. Потім, в 1974 році, родина переїздить в Бендери (Молдова), де його батько Олексій Порошенко став директором одного з місцевих підприємств. Саме до допомоги батька Петро Олексійович, як зізнався в інтерв’ю журналу “Форбс”, він і був змушений вдатися, аби вступити в Київський інститут міжнародних відносин, репортаж про який почув по радіо “Свобода”.

- Для того щоб вступити на факультет міжнародних відносин, потрібні були рекомендації обкому партії. Тато якось зумів отримати таку… Я виявися єдиним жителем міста Бендери, який поїхав вчитися в Київ, - йдеться в інтерв’ю.

Безпосередньо до Вінниці Петро Порошенко починає мати стосунок уже після того, як появився тоді ще концерн Укрпромінвест і придбалася Вінницька кондитерська фабрика. Це була середина 90-х. Наприклад, Вінницька кондитерська фабрика обійшлась тоді в сім мільйонів. Потім були цукрові заводи на території Вінницької області. В 1998 році Порошенко вперше балотується в нардепи саме від Вінницької області.

Читайте також:

Шанси  Тимошенко та Порошенко здобути перемогу у Вінниці рівні

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Anonymous

    Я буду голосовать за Тимошенко.
  • Anonymous

    Среди этой грязой толпы претиндентов на престол Украины безусловно выделяются две фигуры, Гриценко и Порошенко. Они вроде бы более приятнее остальных. Но у Порошенко огромный минус, он в отличии от Гриценко, миллионер, а капитал честным трудом не наживается. Капитал всегда имеет преступные корни, так почему ставши президентом вор должен перестать воровать? Не верю! Либо вор, либо нет.
  • Anonymous

    Не думаю что на Винницу посыпется дождь благодати от нового властноможного лобби. У них откроются новые горизонты, на овладение которыми и будут направлены их силы. Капитал должен заботится о себе, а не о тех чьим трудом он создавался, иначе он не будет капиталом.
  • Anonymous

    Не інститут,а факультет КДУ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up