Вінничанка Єлизавета Александрова: «У Китаї двічі труїлась в ресторані і жодного разу від вуличної їжі»

Вінничанка Єлизавета Александрова: «У Китаї двічі труїлась в ресторані і жодного разу від вуличної їжі»
Враженнями від дворічного навчання у китайському місті Тяньцзінь, Єлизавета Александрова поділилась з гостями фестивалю «Ковток Китаю» у неділю, 29 березня.

Візи та переліт.

Вперше побувала в Китаї місяць як турист. А коли закінчила київський лінгвістичний університет, поїхала вчитись на два роки з власної ініціативи. Поїхала в місто Тяньцзінь за рекомендацією викладачів, воно одне з чотирьох найбільших в Китаї,  поруч з Пекіном.

Щоб отримати туристичну візу, віднесіть свій паспорт в  туристичну агенцію. Можна і самотужки робити, але тоді доведеться самому бронювати готель і якось доводити,що вам є де там жити.   

Відео дня

Трішки складніше зробити навчальну візу, потрібне запрошення з університету. Для цього пишете лист до університету, в якому зібрались навчатись, вони надішлють запрошувальну форму. Із заповненими документами йдете в китайське консульство в Києві (чергу краще займати о п’ятій ранку).  

Квиток в один бік обійдеться доларів 500-700. Найдешевше летіти через Москву, Баку та Астану.

Нещодавно летіла через російське місто Улан-Уде. Це була моя помилка. В них рідко бувають українські пасажири. А через події в Україні мене півгодини тримали в кімнаті для допитів. Наостанок запитали: «Может, у вас есть что наболевшее о Украине сказать?» . Я сказала що новини не дивлюсь, лечу з Китаю. Висновок – не летіть через Улан-Уде.

До чого готуватись

В Китаї будьте готові до всеохоплюючої уваги. Навіть в Пекіні, де іноземців бачать часто та була Олімпіада. Життя  в Піднебесній недороге. Вулична  китайська їжа дешева і смачна. Я не знаю жодної людини, яка б нею отруїлась. При цьому я двічі отруїлась в популярній кафешці і жодного разу на вулиці. Також треба вибирати, що купуєш.

До специфічного запаху в Китаї звикаєш десь місяць. Особливо тхне смажений тофу.  Брудно всюди, крім центру та крупних вулиць. При цьому гарно. В Пекіні багато приємних вуличок, цікавих закладів, приємно гуляти. Але погане повітря. Два тижні ми думали, що стоїть туман, а то був смог. Від нього важко дихати, щомісяця в мене боліло горло і пропадав голос. Довелось носити маску. Найвища шкала смогу – 500 балів. В тянь-Дзіні стандартно 300, але буває й 500. на півдні країни клімат і повітря кращі.  

Про освіту та роботу

Там навчають дуже цікаво та сучасно. На мою думку викладають багато корисного по спеціальності, в той час як в Україні в навчальній програмі багато непотрібного. Китайці з першого класу вчать Маркса та Енгельса.

Китайські студенти не працюють – в них багато навчання і екзаменів. Багато наших  в Китаї працюють. Найлегше знайти роботу викладача англійської мови, причому різних рівнів. Або працювати моделями. Але з навчальною візою я б не радила, багато поліцейських рейдів, багато депортують. З учбовою візою не можна працювати. Це легкі гроші, але небезпечно.

Велосипеди і «китайський метод» переходити дорогу

Велосипеди зручні і дешеві, також їх легко крадуть. У одного знайомого викладачки з  Китаю крали велик 18 разів. мій велосипед вкрали, бо я наївно подумала, що біля костьолу не крастимуть і не пристебнула до паркану. Було спочатку страшно їздити, бо китайці їздять по-особливому.

Нам в університеті одразу розказали «Китайський спосіб переходити дорогу». Чекаєте, поки біля тротуару збереться групка людей, і тоді переходите всі разом. Тоді є шанс, що водії вас побачать, бо на червоний вони не зупиняються.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Дарья

    Дуже цікава розповідь про те як живуть китайці, коротко, ясно, захоплююче. Молодчинка, що наважилась і поїхала в Китай на навчання.
  • Джин Норма

    «Китайський спосіб переходити дорогу». Чекаєте, поки біля тротуару збереться групка людей, і тоді переходите всі разом. Здається, в нас такий спосіб теж діє
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up