Не загубитися на шляху до “зачарованого” озера в селі Черепашинці

Не загубитися на шляху до “зачарованого” озера в селі Черепашинці

Недалеко від Вінниці, у Черепешинцях, є своя Французька Рів'єра — озеро з кришталево чистою водою. Насправді, це індустріальний об'єкт глибиною приблизно 100 метрів, який перетворився у місце відпочинку. Але побачити його не легко, якщо не знаєш дороги.

 

У селі Черепашинці озеро утворилося на місці каолінового кар'єру, де раніше видобували пісок, глину. Але припинили через ґрунтові води, які його підтоплюють. Журналісти RIA відшукали “схований” у лісі місцевий рай, щоб подивитися, чому влітку тут яблуку ніде впасти.

Ще в електричці продавчиня, схожа на буфетницю, з палаючими червоними губами та високим начісом, дізнавшись, куди ми прямуємо, жахнулася: “Ви що, дівчата, там же навкруги ліс!” А провідниця розказала про студента, який так само, як і журналісти, хотів знайти озеро. Теж їхав електричкою, вийшов на зупинці, став і дивиться:  направо— ліс, наліво — теж. Він собі й поїхав назад. Ми на це не зважили. І даремно. Адже так само вийшли і не знали, куди йти: навколо - дерева, і ні душі. Друга спроба виявилася більш вдалою. Тож для таких “подорожувак” спробуємо описати наш маршрути. Їх два. Один - яким добиралися ми по підказках місцевих. Інший - більш правильний і легкий.

Дорога до кар'єру: маршрут №1

Відео дня

Виходимо із електрички і звертаємо на ліву сторону. Треба пройтися колією у напрямку, протилежному руху електрички - метрів 50. Там є така стежка, яку протоптали місцеві. Ця стежина веде через пшеничні поля до села. Пройти доведеться кілометри чотири-п’ять  Йдемо по ній прямо. Нам зустрічаються селяни, і в кожного з них питаємо, чи правильного напрямку дотримуємося. Як виявилося, це марна справа, адже кожен розповідає по-своєму. Виглядає це приблизно так: “Йдіть ондо прямо, потім тако завертаєте і там видно буде, куди”.  Власна інтуїція і трохи такої  інформації від людей вивели нас до “хатів” (як кажуть місцеві), тобто до села. Околиці села по праву сторону від вас - це буде перший орієнтир. Далі стежина завертає уверх, прямо через поля, оминаючи будинки. Коли натрапите на роздоріжжя — завертайте направо. Там буде виднітися блакитна огорожа кладовища. Це теж орієнтир. Не доходячи до неї, по праву сторону натрапите на велику купу перегною, якщо вона до того моменту ще буде стояти. Від цієї купи униз через поле веде вкатана трактором дорога, якою ми рушаємо, щоб скоротити шлях. Попереду рів. Його треба перейти і, тримаючись правої сторони, вийти на “трасу” - другий орієнтир. До траси веде ґрунтова дорога повз занедбаний ставок, де плаває білий лебідь. Виходимо на трасу і одразу бачимо хрест (третій орієнтир). Завертаємо наліво, як іти до компанії “Вінніфрут” (четвертий орієнтир). Потім прямуємо по асфальтованій дорозі до “естакади» (п'ятий орієнтир). Там буде поворот наліво. Можна помітити сліди від коліс машин. Це головна дорога, яка веде прямо до озера. Йдемо по ній, оминаючі вибоїни та калюжі, прямо, нікуди не звертаючи. Там буде і озеро.

 

Previous Next

Дорога до кар’єру: маршрут №2

Коли виходите з електрички, так само переходите колії, щоб потрапити на інший бік. Там знаходите ту саму стежку, яка виводить на пряму дорогу, що веде до села. Але ми на неї на завертаємо, а йдемо вздовж лісосмуги весь час прямо. Потім буде поворот направо. Завертаємо і знову йдемо прямо до самої “траси”. Там на перехресті завертаємо наліво ( пам’ятаєте хрест - наш орієнтир?). Прямуємо в сторону заводу  “Вінніфрут”. Не доходячи до заводу, завертаємо направо біля так званої  “естакади”. Саме ця дорога виведе до кар’єру.

 

Previous Next
Previous Next Previous Next

Чим можна доїхати до Черепашенців

Черепашенці знаходяться приблизно за 40 кілометрів від Вінниці.  За годину будете на місці. Туди можна доїхати електричкою, автобусом та власним авто. Останній варіант найпростіший. Перший — найдешевший.

Автобусом: на центральному автовокзалі (вулиця Київська, 8) сідаєте на “БОГДАН” рейсом Вінниця -Голубівка. Квиток коштує 24 гривні.

Електричкою: маршрут прямування — Козятин-Жмеринка, електропоїзд ходить щоденно, вартість квитка — 12 гривень. Одразу після станції “Гулівці” буде зупинка “Черепашенці”. На ній виходите. Остання електричка назад о пів на восьму вечора Автобус - на 18.00. Якщо не встигаєте, можете поїхати рейсовими автобусами, які проїжджають по головній Житомирській трасі. Щоб туди дістатися, треба іти в інше село - Корделівку. Там на виході з села перехрестя. Наліво - Вінниця, направо - Козятин, Житомир, Київ. 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Колодий Сергей

    Був там теж 2 роки назад , сподобалось. Вода дуже чиста, тепла , майже як на морі, але треба пам,ятати що там немає плавного заходу в воду. Майже зразу від берега іде різкий обрив на глибину. Кажуть, що глибина там до 100 метрів, багато людей плавали на матрасах в центрі озера. Але люди дуже загадили це місце, після себе мало хто вивозить сміття. В основному люди приїжджають сюди на всі вихідні з ночовкою, і перетворили цей райский куточок на місце для банальних п,янок і шашликів.
  • Харитинич Інна

    На вихідних із Вінниці їздила велосипедом з Велохаусом. Туди їхали полями і лісовими дорогами, назад по трасі уже. Чиста вода та не має сміття на берегах



    І зауваження автору: правильна назва села Черепашинці, а не Черепашенці
  • Глобазоид Афромарк

    Їздив на те озеро 3 роки тому-була чиста, дуже прозора вода. Пляжу як такого там не було, в лісі навколо стояли намети з відпочивальниками. Знайомий заїхав на це ж озеро в тому році-жах каже, як на смітнику. Казав, не потрібно їздити туди.

    Міськрада Черепашинців могла б зробити платний доступ і за зібрані гроші  вбирати сміття. А місцевих пускати безкоштовно.
  • Анонім

    в коаліновому кар*єрі видобували пісок?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up