На Кубі вінничанка побачила комунізм у всій красі – черги, порожні магазини, старі радянські авто…

На Кубі вінничанка побачила комунізм у всій красі – черги, порожні магазини, старі радянські авто…
Вінничанка Мар’яна Садовська, яка нині проживає у Лондоні, разом з чоловіком Якубом упродовж десяти днів подорожували на велосипедах на острові Куба. Каже, ніби у «совку» побували. Повернулися з гнітючими враженнями від побаченого і приємними спогадами про фантастичних кубинців

- Куба не зовсім така, якою її описують у туристичних порадниках, - поділилася враженнями з журналістом RIА пані Мар’яна. – Не варто спокушатися на заманливі пропозиції. Дійсність розчарує.

У Гавану, столицю держави, Мар’яна і Якуб прибули літаком з Лондона. Каже, щоб отримати багаж, серед якого були їхні два велосипеди, довелося чекати три (!) години. Зізнається, що після цього більше не стане критикувати «ненав’язливий»  сервіс нашого Бориспільського аеропорту.

- Бюрократія у країні Че Гевари – страшна, і то ще м’яко сказано, - ділиться враженнями співрозмовниця. – Працівників в аеропорту багато, як мурах у мурашнику, але виконувати свої обов’язки ніхто з них не поспішає. Принаймні, допитатися у когось з них, чому треба чекати так довго на отримання багажу, виявилося марною справою. Відповідальність у людей – нульова.

Відео дня

Економіку острівної країни Мар’яна називає подвійною. Стверджує, що вона повністю зруйнована. Куди йдуть гроші, кубинці не можуть зрозуміти. Про це вони говорили туристам.

- Для мене це просто якийсь абсурдалізм, - каже наша землячка. – То як повернення у наші 90-і роки з порожніми полицями у магазинах, безкінечними чергами скрізь і за всім. Ціни у порівнянні із зарплатами кубинців просто неспівставні. Якщо ми говоримо, що в нас в Україні погано, то уявіть, що на Кубі взагалі катастрофа, бо там набагато гірше. Це не для того, щоб якось втішити земляків. Це тільки констатація фактів. Не можу передати словами драматизму ситуації для тамтешніх жителів. Якщо хтось мені буде казати, що комунізм то було добре, нехай поїде на Кубу і подивиться, яке то добре. Можливо, тоді зрозуміє, де була б зараз Україна, якби СРСР не розпався.

- Поля коровами у нас нині точно не орють, - продовжує розповідь Мар’яна. –  Таке можуть пригадати хіба що дуже старі люди. Було це у роки війни з фашистами, коли вся техніка передавалася фронту, та й коней використовували для потреб фронту. На Кубі дотепер запрягають у плуга священних тварин, які дають молоко. Сама це бачила. Навіть фотографію зробила. А старих автомобілів радянських часів – «Москвичі», «Волги», не кажучи про «Жигулі», мабуть, ніде стільки не залишилося, як на вулицях острівної держави. Єдине, що у них найбільш прогресує, це туризм. Кубинці мають чим похвалитися. На острові є фантастичні місця з природними парками. Не дивно, що потік туристів зростає, бо країна після зняття санкцій стає все більше відкритою для світу.

Прості люди на Кубі вразили наших туристів до глибини душі. За словами співрозмовниці, люди там фантастичні. Працьовиті, доброзичливі, щирі, подільчиві, із звичною кубинською усмішкою.

- Ми не затримувалися у готелях, - каже Мар’яна. – Здебільшого винаймали для проживання так званні "каса партікуляра", тобто приватні кімнати. Так вдавалося ближче знайомитися з людьми, які пропонують житло, з їхніми сусідами.  Краще пізнали життя кубинців. Декілька днів проживали в родині вчителів. За цей короткий час настільки здружилися з ними, що на прощання не обійшлося без сліз. Полюбила цю країну ще й за те, що ми відчували себе повністю безпечно, навіть в найнепрезентабільніших місцях, адже їздили скрізь на велосипедах.

На велосипедах Мар’яни і її чоловіка Якуба були прикріплені прапори України і Польщі (Якуб поляк за національністю). Вирушаючи у подорож, подружжя мало намір поєднати корисне з приємним - не тільки відкривати для себе нову країну, а й організувати збір гуманітарної допомоги для дитячих будинків у Вінниці. У Маряни і Якуба уже є досвід у цій справі. Так робили, коли подорожували по Франції. Було це декілька років тому. Тоді 11 пакунків гуманітарки передали у дитбудинки Тульчинського району. Однак, побачивши рівень життя кубинців, зрозуміли, що говорити з ними про допомогу іншим, було б неправильно.

- Ми все одно це зробимо, тільки вже в Англії, - каже співрозмовниця. – Протягом двох наступних місяців, сподіваюся, лондонці пожертвують одягом, взуттям, іграшками, іншими речами для маленьких вінничан. Тих, які змушені жити у сиротинцях. Уже розпочали таку акцію у себе в колективах – чоловік у своєму, я у своєму. По закінченні акції визначимося і додатково повідомимо, куди конкретно надішлемо посилки.  А можливо, і не станемо афішувати, аби не образити діток з інших дитбудинків. Збираємо тільки речі, кошти не приймаємо. Так було раніше під час попередньої благодійної акції, так само робимо тепер.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    молодці)
  • Анонім

    Молодці
  • Анонім

    А почему она "Винничанка" если живет в Лондоне?

    Анонім reply Анонім

    вышла замуж за поляка, который там на заработках...

    Анонім reply Анонім

    ананімчик а чому ти рахуєш чужі кошти хто де і як заробив чи не заробив.Ти в свій гаманець дивися
  • Анонім

    Интересно, автор статьи имеет представление о том, что такое коммунизм?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up