Журналісти «20 хвилин» з’ясовували звідки взялась чорна сажа у Ладижині

Журналісти «20 хвилин» з’ясовували звідки взялась чорна сажа у Ладижині
Мер Ладижина Валерій Коломейцев вимагає закрити держпідприємство "Ладижинський завод "Екстра" через екологічне лихо, спричинене підприємством. Активісти запитують: "Чи все зробив сам Коломейцев, щоб убезпечити містян від подібних фактів?"

На спиртзаводі  (повна назва - ДП "Ладижинський завод  "Екстра")  заперечують викиди чорного пилу, що в понеділок вранці вкрили місто. Міськрада, навпаки, стверджує, що саме з котельні цього підприємства сталися викиди сажі і вимагає зупинити роботу підприємства. Активісти  ГО "Ладижинська громадська рада" вбачають у ситуації конфлікт інтересів - влади і підприємства. Крайніми, як завжди, залишаються люди, що постраждали від екологічного лиха.

У понеділок вранці сім вулиць Ладижина були вкриті чорною сажею. Порошкоподібна маса проникла навіть у будинки та квартири через відчинені вікна і кватирки. Сліди забруднення можна було побачити повсюди - на проїжджій частині вулиць, на автомобілях, підвіконнях, домашніх речах, білизні, що сушилася на вулиці. Один з мешканців міста Дмитро Анущенко розповів, що після сну був схожий на сажотруса, його тіло вкрили чорні цятки. Каже, меблі, підлога, підвіконня - скрізь бачив сліди сажі.

-Це вже занадто - посипати людям голови сажею, - не приховує невдоволення чоловік. - Коли вийшов з дому, дізнався, що я не один такий.

Відео дня

За інформацією сайту Ладижинської міськради, із скаргами на забруднення сажею звернулися понад сто городян. Загалом у зоні забруднення опинилися п'ять 5-поверхових будинків та 50 приватних домоволодінь. Міський голова Валерій Коломейцев, незважаючи на відпустку, оголосив у місті надзвичайний стан. Наступного дня, у вівторок, скасував його.  "Будемо вимагати не допускати роботи даного підприємства у зв'язку з тим, що там не працюють очисні споруди, немає фільтрів",- повідомив заступник міського голови  Ладижина Олександр Ткачук.

Міськрада у листі до керівника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області стверджує, що викиди сталися з котельні заводу "Екстра". Звідки насправді взялася чорна хмара над Ладижином, цей факт перевіряють екологи, а також міський відділ міліції Ладижина. Кримінальне провадження відкрито за статтею 241 ККУ  "Забруднення атмосферного повітря".

Ситуацію для RIA прокоментували Юрій Дубовий, начальник Державної екологічної інспекції у Вінницькій області та заступник директора заводу "Екстра" Іван Гарник.

-Наші фахівці працювали у Ладижині у понеділок і вівторок, сліди сажі встановлено не тільки на окремих вулицях, що прилягають до заводу "Екстра", а й були вони на території самого підприємства, - каже Юрій Дубовий. -  Заступник директора Іван Гарник, з якими мали розмову фахівці, заперечує факт забруднення частини території міста з котельні заводу. Перевірити наявність викидів можливо тільки під час роботи заводу. У названі дні, понеділок і вівторок,  підприємство не працювало. Інспекцією зрорблено припис дирекції заводу, згідно з яким керівника зобов'язано повідомити екологічну інспекцію про початок роботи заводу. Тоді знову на місце виїдуть фахівці і продовжать перевірку вже на працюючому підприємстві.

Заступник директора заводу Іван Гарник заперечив, що чорний пил є результатом викидів заводської котельні.

- Наше підприємство ДП "Ладижинський завод  "Екстра" припиило роботу у п’ятницю 14 серпня, що підтверджується наказом, а чорний пил з"явився на вулицях у понеділок вранці 17 серпня, - каже Іван Гарник. - Завод працює тоді, коли отримує замовлення. У такий період запускаємо котельню. Для її роботи  використовуємо сертифіковане паливо, тому говорити про викиди у вигляді сажі нема підстав. Підприємство перевіряє екологічна інспекція, міліція, ми відкриті для перевірки.

Іван Гарник не став коментувати пропозицію міськради закрити завод. Каже, такі слова мають оцінити ті, хто голосував за владу. Уточнив, що він особисто ніколи не зустрічався з міським головою Ладижина, особисто не знайомий з ним і той також не знає його.

- Саме в цьому біда нашого міста, у неузгодженості дій влади з тими, хто дає людям робочі місця, - каже місцевий активіст, голова ГО "Ладижинська громадська рада" Андрій Скакодуб. - Ніхто не сумнівається, що викиди сажі сталися на спиртзаводі.  Замість того, щоб спільно з дирекцією державного підприємства шукати шляхи усунення проблеми, пан Коломейцев ратує за закриття заводу. А там 150 робочих місць.

Андрій Скакодуб повідомив, що напередодні  у Ладижині сталося ще одне екологічне лихо - горіло міське сміттєзвалище. Тривало це приблизно упродовж тижня.

- Шкода городянам  від того була заподіяна більша, ніж від викидів сажі, - каже пан Скакодуб. -  Чому тоді міський голова не оголошував надзвичайний стан? Якби це зробив, то тим само визнав би вину влади у недогляді за об'єктом, на який, до речі, витрачають немалі кошти. Коли горіло сміттєзвалище, люди потерпали не менше, а більше, ніж тепер.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Tarantass Taf

    Я згодин мусорка горіла довго і їдкий дим покрив багато тереторії і спирт завод теж додає катастрофи тай і курка ряба теж воняє сильно,короче місто ладижин привратився в екологічну катастрофу,жаль а такий був мальовничий край рибалка і дпочинок.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up