Жінка погрожувала себе спалити через те, що її гараж хотіли демонтувати

Жінка погрожувала себе спалити через те, що її гараж хотіли демонтувати
Гаражі належать людям з гаражного кооперативу «Квадрат», і вони категорично не згодні, що мають платити за свої гаражі міській владі. Справа мало не дійшла до самоспалення - Мирослава Павлусенко погрожувала облити себе бензином та підпалити, якщо хтось зачепить її власність

У Вінниці на вулиці Рєпіна жінки стоять, закриваючи собою гаражі. Люди у відчаї готові на необдумані кроки. Одна з жінок взяла з собою пляшку з бензином. Таке протистояння виникло через те, що міськвиконком за допомогою суду та виконавчої служби хоче демонтувати металеві споруди. Хто з людей відмовляється укладати договір з комунальним підприємством «Архітектурно-будівельний сервіс» та платити гроші за користування землею, залишиться без гаража.

За гараж - у вогонь
Представники виконавчої служби та міськвиконкому попередили, що це не єдине рішення суду, за яким гаражі на цій ділянці зноситимуть.

Відео дня
>Мирослава Павлусенко, власниця одного з гаражів, відстоювала сою власність до останнього. Жінка була в такому відчаї, що готова була себе спалити. Мирослава Павлусенко принесла пляшку бензину і в будь-яку хвилину могла підпалити чи себе, чи гараж, або навіть тих, хто прийшов виконувати рішення суду.

Робітникам і представникам влади люди сказали, що в гаражі є балони з газом, і якщо його «болгаркою» різати, іскра може спровокувати вибух. Тоді представники виконавчої служби викликали пожежників та підйомний кран.

- У 2009 році ми оформляли цей гараж, - казала Мирослава Павлусенко, коли представників влади ще не було. - Був суд, і я з юристами тоді питання залагодила, а зараз його знову піднімають. У перший рік я заплатила 1440 гривень за користування своїм же гаражем, а зраз потрібно віддати 2-2,5 тисячі. Де звичайному пенсіонеру взяти ці гроші? Коли я вступила у кооператив – платити перестала. За умовами «Архітектурно-будівельного сервісу» люди, що користуються гаражем, не тільки мають платити за гараж і за землю, а ще й зобов’язані демонтувати його у будь-який час, коли про це попросять. Виходить, ми витрачаємо стільки грошей, а вони в будь-який час можуть гаражі знищити!

У суд звертатися немає сенсу
Доля гаража Володимира Купренюка також невідома, хоча від виконавчої служби вже прийшло попередження про демонтаж. Чоловік продовжує відстоювати свою власність у суді.
- Я купив тут гараж кілька років тому, після цього вступив у гаражний кооператив «Квадрат», - каже Володимир Купренюк. – Про виділення земельної ділянки керівництво кооперативу подало документи у міськвиконком ще у 2010 році. До сьогодні їх ніхто не розглянув.

- Дії міської ради можна розцінити лише як корупційні, - каже юрист Лариса Романова. - Керівництво гаражного кооперативу «Квадрат» ще у 2010 році подало всі необхідні документи для виділення земельної ділянки під гаражний кооператив. 21 квітня 2011 року з Вінницької міської ради від міського комунального підприємства «Архітектурно-будівельний сервіс» за підписом Анатолія Плахотнюка надійшов лист на ім’я Ігоря Артеменка (голови кооперативу), в якому вказувалося: «Стосовно розгляду Вашої скарги щодо неналежного розгляду листа в 2010 р. від гаражного кооперативу «Квадрат» з приводу виділення земельної ділянки на вулиці Рєпіна в місті Вінниці повідомляємо, що питання потребує більш детального опрацювання, про подальший розгляд вас буде додатково повідомлено». Але, на жаль, з тих пір у Вінницької міської ради так і не дійшли руки - або не захотіли доходити - до розгляду даного питання.

За Земельним Кодексом - можна
Люди апелюють до статті 119 Земельного Кодексу. У ній сказано: «Якщо люди відкрито і безперервно користувались землею протягом 15 років, але не мають документів, які б засвідчували право власності, вони можуть звернутись до місцевих органів влади з клопотанням про передачу її у право власності або користування».

- Я звернувся до міської ради з проханням виділити мені ділянку 0,01 га під гараж, але відповіді немає, - каже Володимир Купренюк. – Тим часом мені пропонують укласти договір. Попросив його - щоб ознайомитися. Мені сказали, що на руки мені його ніхто не дасть, вони видаються тільки з особистого дозволу директора. Мовляв, он, на стенді висить - читайте. На руки мені дали якусь довідку - що вартість оформлення мого гаража на рік, так як він у мене незаконно споруджений, чотири з половиною тисячі гривень. Причому, як мені пояснили, вносити я ці гроші повинен у фонд бюджету міста - «добровільно», без жодних квитанцій і незрозуміло за що. А вже далі я повинен йти в житлову контору, знайти чотирьох або п'ятьох сусідів, які «не проти» мого гаража, і тільки потім буде обговорюватися сума, яку я повинен платити за «обслуговування». Взагалі не можу зрозуміти - про яке обслуговування йде мова? І все це - без будь-якого юридичного оформлення! Ні паперів, ні печаток - все на словах.

Гаражі – власність кооперативу
Це вже не перший гараж, до якого дісталась виконавча служба: 25 травня зрізали гараж Наталі Рибак.
- Я з ними сварився, кажу: хлопці, ви займаєтесь бандитизмом, а вони мені показують рішення суду, - каже голова гаражного кооперативу «Квадрат» Ігор Артеменко. – Зрізали - і на тому все. Вони ні за що знімають гроші, і всі, хто має захищати простих людей, на це махнули рукою. Коли я захищав свій гараж – у лікарню потрапив, місяць пролежав. У мене до цих пір проблеми з тиском, але я свою власність відстояв. А тут не можу добитись. І що - мені через цей металобрухт знов у лікарню лягати?

Анна Моісеєва купила собі один із гаражів, що стоять на вулиці Рєпіна, ще п’ять років тому. Оформила всі документи, а коли створювався кооператив – вступила до нього.
- У минулому році мене вперше викликали на суд, де мені сказали, що я самовільно зайняла землю і гараж повинна зняти. Тоді я зібрала усі необхідні документи і довела, що гараж мій, що в свій час я його купила. І тільки я вступила до кооперативу – знову почались розмови про знесення.

Усе по закону
У телефонній розмові із кореспондентом «20 хвилин» заступник міського голови Володимир Слишинський висловився категорично. Мовляв, усі договори відповідають чинному законодавству. Обґрунтованість встановленої в «Архітектурно-будівельному сервісі» оплати перевіряли у Держінспекції контролю за цінами. Розміри внесків у Фонд соціально-економічного розвитку міста теж обумовлені.
Люди вважають рішення суду незаконним. Кажуть, що про знесення гаража мали попереджувати завчасно. Представник міської ради, що був присутнім під час демонтажу першого червня, сказав, що попередження хазяїну намагалися вручити не раз, проте безрезультатно.

Коментар експерта
Лариса Романова
- Міське комунальне підприємство «Архітектурно-будівельний сервіс» заключає з власниками гаражів договори про тимчасове користування металевими спорудами і беруться за ці договори з власників чималі кошти. Але, читаючи даний договір, юридично обізнана людина не може зрозуміти: за що ж влада збирає у людей гроші. Адже про землю у договорі ні слова не сказано, земля належить територіальній громаді міста, тобто Вінницькій міській раді, гараж належить людям, а гроші треба платити місту за те, що дана установа надає дозвіл власникам користуватися їх же гаражами!
При цьому хочу звернути увагу, що дана організація по договору не несе жодної відповідальності за гаражі, не здійснює їх охорону, взагалі не несе жодних зобов’язань, такий собі односторонній договір «здирництва» коштів – але по закону!

У Цивільному кодексі чітко передбачено, що предметом договору може бути товар, в тому числі нерухомість, який є у сторони на підставі правовстановлюючих документів. Так у кого ж зі сторін є правовстановлюючі документи? У користувачів гаражів немає, адже у більшості гаражі - це самочинні споруди і в комунальному підприємстві немає жодного правовстановлюючого документу на гараж.
А при укладанні договору з ними виходить, що власником є саме вони, бо як інакше можна давати дозвіл власнику на використання своєї ж споруди?? Це абсурд!

Але якщо людина не платить кошти за гараж у міську раду або до комунального підприємства, то її швиденько передають до суду, де приймають відповідне рішення про знесення. Причому дуже часто рішення є заочними і власники навіть не знають про такі рішення. І тут розпочинаються репресії щодо користувачів гаражів як з боку виконавчої служби, так і міського підприємства. Хочеш, щоб гараж стояв – плати, ні – знесемо.

Але де ж логіка? Якщо гараж так заважав місту і його терміново потрібно було знести, то чому при сплаті коштів гараж тимчасово стає законним, хоча невідомо, за якими нормами закону? 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Anonymous

    Хотим спросить Мера Винницы Владимир Борисович скажите на что Вам не хватает на этот раз денег, что вы так цынично применяете к людям психологическую давку, что бы они платили деньги в АБС, а тем кто не платит вы и ваша команда жестоко с ними разбирается с людьми, снося их гаражи? нестесняйтесь напишите, мы люди понятливые если что в меру своих возможностей сбросимся! Граждане Винничане помогите нашему меру и его команде собрать деньги на отпуск, имейте совесть они ведь так хотят провести отдых на Канарах.
  • Anonymous

    Дорогі мої сусіди Репина 17, 18-33. Ви забули кінець 80-х. років, коли на місці, де стоять гаражі росла 2-х. метрова лобода і роїлися мухи.І Ви, ті хто не причетні до цих гаражів, не знаєте скільки сил і грошей було вкладено, для того, щоб поставити ці гаражі. Та когось давить жаба, є машина, є гараж, а у мене немає. Але, яке має відношення МКП АБС до цих гаражів, якщо не має права володіння землею. Дану структуру створено Міськвиконкомом, щоб як більше обдирати власників автомобілів і гаражів. Не вже Ви думаєте, що якщо знесуть гаражі, закатають асфальт, зроблять відкриту автостоянку, Вам буде краще дихатись. Наш "Любимий" Г...н перед своїм пристолом обіцяв "золоті гори" ГК Квадрат, але відбувши свій термін керування він хоче зірвати останній куш, у вигляді знесення гаражів. І починаються здирства. Незаконні рішення судів, які без суду і слідсва, дають рішення на знесення гаражів, а виконавча служба не розбирається, дали, знесли. І знову плати. Та за те, що ДВС знімає гараж треба платити власнику гаража декілька тисяч, які для пенсіонера непосильні. Дорвавшись до портфеля, ніхто не думає про решту населення.
  • Anonymous

    123
  • Anonymous

    Я сам плачу деньги в АБС, правда так и не понял за что, но самое интересное, что как только я начинаю задавать вполне логические вопросы за что и какие ваши обязанности. мне тут же закрывают рот, кто много говорит у того и гараж сносят. Без предел полный, правды добиться не возможно. Могу только посочувствовать людям, которые так стойко пытались отстоять свою собственность. А нашей власти сказать - ПОЗОР!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up