Затримання чоловіка на автовокзалі: хто правий? Коментують експерти

Затримання чоловіка на автовокзалі: хто правий? Коментують експерти
Чоловік почав пручатися, коли до нього застосували фізичну силу. Але його все одно затримали

У мережі з’явилося відео, де вінницькі патрульні поліцейські біля Центрального автовокзалу «закували» чоловіка у кайданки за те, що він відмовився показувати свої документи. Хто правий у цій ситуації?

Ролик виклав у мережу Ігор Субота, який і є тим самим затриманим чоловіком. На відео, яке він знімав на свій телефон, розказує, що сидів з другом на бордюрі. Тут до нього підійшли копи та попросили показати документи, що посвідчують його особу. Патрульні пояснили свої дії тим, що чоловік виглядає підозріло і «у них є достатньо підстав вважати, що він має намір вчинити правопорушення». Посилалися на статтю 32 Закону України про Національну поліцію, де перераховані усі підстави для перевірки документів.

У відеоролику бачимо, що поліцейський представився та показав посвідчення. Назвався Володимиром Гаврилюком. Потім попросив чоловіка показати документи на підставі того, що у патрульних зараз проходить місячник з відпрацювання правил дорожнього руху. Чоловік відмовився це робити. Сказав, що вимога копа є незаконною.

— У мене є всі підстави вважати, що ви небезпечна людина, — казав коп до чоловіка. — І маєте намір вчинити злочин.

Відео дня

Коли чоловік відмовився надавати документи, поліцейські затримали чоловіка, застосувавши до нього фізичну силу.
Журналіст RIA запитав експертів, чи можна вважати дії поліцейських такими, що не суперечать букві закону.

«Патрульний став заручником ситуації»

Станіслав Нижник-Оскольський, правозахисник

— Я не можу точно сказати, хто у цій ситуації правий, а хто винний, бо немає повної картини того, що  сталося. На тому шматочку відео, що є, ситуація суперечлива. Так, є питання до правомірності дії поліцейського. Але я раніше уже спостерігав пiд час монiторингу за його роботою і можу сказати, що він справив на мене враження виваженої людини. Треба згадати і роль транспортної інспекції (а саме пiд час перевiрки таксистiв даний випадок мав мiсце i чоловiк на вiдео таксист). Вона зараз займається таксистами, а патрульна полiцiя забезпечує громадський порядок пiд час перевiрок. Таксисти заробляють гроші и понад усе бояться втратити  можливiсть працювати. Але заручником ситуації чомусь став патрульний.  На відео я не побачив кайданок. Хоча спротив був. І через це, окрім кайдайнок, коп міг покласти людину, що ми називаємо «обличчям у асфальт». Патрульна поліція має бути не «селфi-коп», а захисниками наших прав та свобод.

«Дії копів не відповідають закону»

Олександр Сарафанюк, адвокат

— Питання у тому, чи вчинив той чоловік правопорушення. Якби він хоча б курив у громадському місці, то це вже є адміністративне правопорушення і поліцейський має всі підстави вимагати документи. Якщо ні, то підстав немає. Але у жодному з двох відео коп про порушення не казав. Так, вони підійшли, всі представилися, показали посвідчення і попросили документи чоловіка на підставі того, що у них проходить місячник безпеки руху. Але це не є підставою вимагати документи. Така сама ситуація і щодо затримання: порушення є — можна затримувати. Ні — не можна. Хоча, по-людськи, сам чоловік поводив себе дуже зухвало.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Сергій Кулик

    Демократія - це перш за все порядок, а не вседозволеність. Ви спробуйте в цивілізованій країні не підкоритись вимогам поліцейського. Мені наприклад не важко пред'явити документи, що посвідчують особу, а в разі відсутності назватися та коректно поводитись.
  • Козак Илона

    Грачі, цей таксист тільки триндіти вміє , нехай іде на роботу порядну  а не дуре на гроші людей він постійно там на вокзалі стоїть і розводять людей ... він рішив поумнічати прочитав 2 статті і тикає ними , А копи молодці тільки треба з такими жорсткише ...

  • Анонім

    Пару разів підряд він запитав, «що я порушив», коп не відповів (не назвав підставу перевірки) і почав лізти. Те, що він (таксист) неадекватний став є наслідком некомпетентності копа.
  • bmv

    ЦІ ГРАЧІ НА АВТОВОКЗАЛІ ЗАМАХАЛИ, ЗАГАДИЛИ, ЗАПЛЮВАЛИ, ВСЮ ПЛОЩУ. ВСЕ ВІРНО ЩО ВЗЯЛИСЯ ЗА НАВЕДЕННЯ ПОРЯДКУ!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up