З міліції скоротили декретниць. Реформаторам плювати на Закон?

З міліції скоротили декретниць. Реформаторам плювати на Закон?
Скорочена з міліції декретниця Наталія Савчук (31): "Моїми відзнаками за відмінну службу тепер хіба що Андрійку (1) гратися”
Мамам до побачення. Викликали на роботу, вручили трудові й сказали шукати іншу роботу. Співробітниць у декреті скоротили з міліції. Тепер їхніми нагородами за відмінну службу граються діти

В рамках реформування міліції ліквідували підрозділи міліції на залізниці, а їхнє майно передали в користування перейменованих в поліцію територіальних структур. Транспорт, зброю, приміщення, техніку, меблі. Все, крім людей, які тут працювали.

Далеко не всіх колишніх міліціонерів-транспортників влаштували на нові місця роботи в процесі ліквідації Управління МВС на Південно-західній залізниці, яке мало підрозділи у Жмеринці, Козятині, Вінниці. Лишень третині знайшли нову посаду в цих містах. Рештою пожертвували, щоб вкластися в нові штатні розписи.

В цій більшості скорчених з органів внутрішніх справ людей опинилися жінки в декреті. Вони й розповіли редакції, як МВС знехтувало Законом, і що добитися у суді поновлення своїх порушених прав у них не виходить.

В центр зайнятості
- В України є шість управлінь на залізницях. Я працювала в Жмеринському відділі управління на Південно-Західній залізниці, - розповідає колишня слідча Юлія Бондаренко. - Ліквідація відбувалася з червня. Я пішла в декрет у квітні. Влітку подзвонили з кадрів, що моя посада підлягає скороченню. Я спитала, як так може бути, якщо жінок в декреті не мають права скоротити. «Можливо, вам запропонують іншу посаду», - сказали тоді мені.

Але у вересні, коли Юлію викликали на роботу за документами, то вже порадили шукати іншу роботу.

- Видали трудову і сказали іти в центрі зайнятості, - говорить колишня слідча.

Аналогічним чином прощалися із ще чотирма декретницями жмеринської міліції, серед яких 31-річна майор міліції Наталія Савчук, що працювала старшою слідчою у відділенні на станція Вінниця.

- Коли отримала попередження про скорочення, то подумала: мене це не торкнеться, звільняють усіх, а тим, хто в декреті, запропонують місця. Це передбачено Законом, - каже жінка. – Але усіх дівчат в декреті скоротили. Три слідчих. Дівчину з канцелярії. І співробітниця відділу громадської безпеки. Усім п’ятьом казали, що звільняють згідно 431 наказу МВС.

Міністерський наказ говорить про ліквідацію окремих підрозділів у рамках реформування. А звільняв людей тодішній керівник управління, яке було юридичною особою і сьогодні знаходиться в стані ліквідації. В його наказах – посилання на пункт «Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ», який каже про скорочення «при відсутності можливості подальшого використання на службі».

Ображені судяться  
- Невже 13-річною вислугою та 9-річним слідчим стажем зі спеціальною вищою юридичною освітою та додатковою вищою економічною освітою людину не можна в подальшому використовуватися на службі? – обурюється мати Наталі Савчук. – У неї жодного стягнення, одні нагороди. Вона спеціаліст, якого можна з толком використовувати. Та, видно, маминими значками за відмінну служба тепер дитині гратися.  

- Мої звернення в МВС ігнорують. Відзнаками за відмінну службу тепер хіба що синові гратися, - каже Наталія Савчук (31) 

Андрійко (1) справді одразу взявся до маминих відзнак, щойно бабуся їх дістала показати журналісту А на стіні в квартирі Савчуків висить фото, на якому мама - учасниця конкурсу краси МВС

Із 90 співробітників Жмеринської лінійної міліції на службі залишили, як кажуть жінки, 30 людей. Їх перевели або в Жмеринський райвідділ, або до Вінницької міської міліції, за місцем проживання. Як вирішувалося, кому продовжувати службу, а кому в центр зайнятості – декретниці можуть тільки здогадуватися.

Жмеринчанці Юлії Бондаренко відмовили в позові в місцевому суді. А вінничанка Наталія Савчук подала до окружного адміністративного суду. Відповідачами зазначила МВС та обласну поліцію. Позов ще в процесі розгляду.

- На суд прийшла представник управління і дуже «по-людськи» порадила: «не треба судитися, нічого не виграєте, відкличте позов і подайте в місцевий на виплату вихідної допомоги», - розказує мати декретниці. – Але подати на грошову виплату, значить погодитися зі звільненням! І Наташа не подала.      

Вона писала міністру Арсену Авакову. Ще у вересні просила переглянути рішення про її звільнення, можливо, помилкове. В жовтні оформила електронне звернення за номером гарячої лінії МВС. Відповідей немає.

- Ігнорують, - каже декретниця.
 

Нехай пишуть в прокуратуру заяву про злочин 

 Олександр Сарафанюк (38), адвокат:

- Я вже нічому не дивуюся у нашій “ментовській” системі. Міністр мав би більше приділяти увагу працевлаштуванню своїх співробітників та їхньому матеріальному забезпеченню, а не жбурляти стакани з водою у губернаторів і висловлюватися брудною лайкою…

В даному випадку бачу порушення норм Кодексу законів про працю України (КЗпП). Скорочення чисельності або штату працівників, передбачене пунктом 1 статті 40 КЗпП, але частиною другою цієї ж статті визначено, що звільнення з цієї підстави допускається, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу. Тобто, повинні були б запропонувати іншу роботу. Крім того, звільнення жінок, які мають дітей віком до трьох років, взагалі забороняється (стаття 184 КЗпП).

Дії “шановного” міліцейського управління і так званого міністра є незаконними. Це взагалі перевищення владою або службовими повноваженнями. Повністю підтримую тих людей, які борються за свої права, і раджу їм після отримання рішення суду звернутися до прокуратури з відповідною заявою. Таким діям правоохоронних керівників не має оправдання, вони порушують Закон і повинні відповідати.
 


Обласна поліція брала на роботу тільки тих, хто просився
На запит до управління Нацполіції у Вінницькій області про скорочення декретниць, RIA отримали відповідь за підписом заступника начальника Сергія Сокирана. Він роз’яснював, що управління на Театральній, 10, не відповідає за дії керівництва міліції на залізниці, окремого структурного підрозділу МВС, а з обласної міліції – працівників у декретах ніколи не звільняли.

«У зв’язку з тим, що окремі територіальні підрозділи УМВС на Південно-Західній залізниці розташовані на території Вінницької області, а працівники цих підрозділів проживають у даній місцевості, то, за умови наявності письмового звернення зазначених осіб, керівництвом УМВС у Вінницькій області розглядались питання щодо їх переводу для подальшого проходження служби. В подальшому усі штатні посади були скорочені, а працівники, які їх займали, – звільнені з 06.11.2015 року, - написано у відповіді на запит, а жінок скоротили у вересні. - У цей же день до Єдиного державного реєстру була внесена інформація щодо прийняття рішення про ліквідацію Управління МВС України у Вінницькій області. Наразі працює ліквідаційна комісія, яка здійснює передбачені діючим законодавством заходи, пов’язані з ліквідацією зазначеного територіального органу».  

Наказ про звільнення майора міліції Наталії Савчук у запас через скорочення штатів. Тут навіть вислугу порахували неправильно - написали 12 років замість 13-ти
Жодної цифри (звільнених за рапортами, скорочених, працевлаштованих) в поліції не назвали. Написали тільки, що лишень дві людини через суд вимагають поновити їх на службі в поліції, і рішень ще немає.  

Редакція також запитувала, скільки всього скоротили міліціонерів за час реформи та скільки в області буде поліцейських 31 грудня 2016 року (дата завершення реформи). Ось, що нам написали на ці питання:

«Закон України «Про Національну поліцію» не встановлює правонаступництва Управління МВС України у Вінницькій області Головним управлінням Національної поліції у Вінницькій області. У зв’язку із зазначеним надати іншу інформацію, яка стосується УМВС України у Вінницькій області, не представляється можливим»;

«Структуру територіальних органів поліції, штатний розпис та кошторис затверджує керівник поліції за погодженням з Міністром внутрішніх справ України. Тому надати вказану інформацію не є можливим».

 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Троценко Павло

    Якщо б звільненні в декреті зібралися  та вийшли на майдан  і показали нашій шановній Деконаїдзе який правовий безлад вони влаштували своєю реформою.Стільки жінок незаконно позбавили роботи.Тому що  в наших судах правосуддя можна не шукати вони всі маріонетки нашої олігархічної влади.
  • петя

    Дуже прикро, коли на роботі працюють родичі директора чи начальника і при скороченні їх просто не бачуть, і скорочують людей які повинні залишитись по закону і чомусь за цю процедуру не відповідає ні один начальник.
  • Анонім

    Основний маразм полягає в тому, що молоді мамочки, яких "скоротили"  не отримували від МВС жодної копійки на утримання дітини. Тобто, якби їх просто перевели у поліцію, а по закінченню відпустки по догляду за дитиною проатестували і звільнили як таких, що не пройшли атестацію, держава і поліція фінансово б абсолютно не постраждали, просто в стаж було б зараховано час відпустки, і все. А які витрати буде нести міністерство, якщо всі незаконно звільненні жінки будуть позиватись до суду про відшкодування моральної та й матеріальної шкоди - це велике питання. Навіщо було так чинити із грамотними юристами?
  • Анонім

    Если раньше было плевать всем,то почему сейчас нет?? Учесть что люди сейчас никому не нужны,и законы только на бумаге. И то скоро и их не будет,что бы никого не напрягали. На сколько я знаю беременных тоже нельзя сокращать,но это не помешало сократить меня 9 лет назад,только не в милиции а в армии) То почему сейчас невозможно? Сейчас всех на улицу выбрасывают. И никого не волнует как можно прокормить ребенка,и где взять деньги.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up