Як у Крижополі вулиці перейменовували.

  • В'ячеслав Березовський
Як у Крижополі вулиці перейменовували.
Громадські слухання, які відбулися 9 жовтня з приводу перейменування вулиць смт. Крижополя здивували згуртованістю місцевої прокремлівської опозиції та організаційними здібностями її керівництва.

Громадські слухання, які відбулися 9 жовтня з приводу перейменування вулиць смт. Крижополя здивували згуртованістю місцевої прокремлівської опозиції та організаційними здібностями її керівництва. О третій годині дня майже порожня зала, наче за командою почала наповнюватись людьми, що нагадувало фонтанування піни із пляшки «святошного» вина, а також відому сцену у нічній церкві із фільму жахів "Вій". Свою службу покинули державні службовці, знані "грошоводи", відомі підприємці, що вже говорити за місцевих "заслужонних" діячів, які вже на пенсії! Мабуть, вперше така "всекрижопільська" активність збурила атмосферу малого залу Будинку культури. Навіть два "батюшки" у повній "бойовій" викладці здається були готовими виганяти "нечистого" із членів комісії. Весь крижопільський актив колишньої КПРС, сьогодні вже покійної Партії регіонів, її місцевого "дитяти" - партії Аграрної, містечкові апологети "рускава міра", перелякані обивателі клубу "Очікування повернення ТИХ", носії жовтих «пузирів» від Оксани Калетник, всі ті, хто були неодноразово поміченими у виборчих списках, комісіях, агітаційних заходах партій орбіти Кучми-Януковича, групах підтримки корони та подолу найбільш "працюючих" - були тут!

Навіть декілька кандидатів у депутати від, так би мовити - ІНШИХ місцевих парторганізацій, у яких вони зараз працюють «під прикриттям», але - від «тих» же. У повітрі зависло запитання із відомої комедії: "А, прокурор здєсь? Здесь! Вєсь город здєсь! Только вас всє ждалі!". Але, Вій чомусь не матеріалізувався. Засідав із телефоном на спостережному пункті, або завважив це зібрання нижчим рівня його подолу.

Розмірений початок презентації нових назв вулиць, разом із чудово виконаними слайдами та історичними довідками про кандидатів на вшанування, спочатку несміливо переривались вигуками образливих іменників, очевидно на адресу голови комісії, які озвучувались людьми у краватках та капелюхах – мабуть із «верхнім образованієм».

Відео дня

Звучали «слізні» прохання про залишення назв вулиць на якій виросли прохачі, і виправданням старих героїв тим, що вони у 1919 р. теж воювали проти «білих» росіян, як зараз воюють сучасні солдати у АТО («маразми нашого городка»), а те, що ті «герої» були на стороні інших росіян, тільки вже «червоних», і убивали вони тоді носіїв жовто-блакитного прапора - то вже так, було просто їхньою «помилкою», за яку «не перейменовують».

Когось лякало подвійне прізвище українського героя, хоча десятиліттями не викликали спротиву вимова назв «павликів морозових», «антонових-овсієнків», «бонч-бруєвичих», «50 річч жовтнів, капеересів та веелкаесемів».

Пропозиції іменувати вулиці назвами відомих міст України, прізвищами директорів шкіл, лікарів, чиїхось друзів та кумів дійшли до свого маразматичного вінця - назвати вулицю іменем місцевого історика Євгена Годованого, який на свій власний подив сидів живий-живісінький у президії залу. Зі сторони завжди «переляканих» була тихо озвученою пропозиція називати вулиці так, що б, коли повернуться «ТІ», вже нічого змінювати не довелося, тобто мабуть – «землистою», «водянистою», «піщаною», «болотистою», «прозорою» та «безхребетною». Зі сторони найбільш гучного учасника зборів - колишнього «головного» районного педагога поступила «виважена» ідея - назвати магістральну вулицю - «Об’їзна», що очевидно на його думку матиме велике виховне значення для підростаючого покоління крижопільчан. Дехто із майбутніх політиків районного масштабу вносив пропозицію перейменувати лише декілька вулиць, а «на верх» прозвітувати про повне та успішне завершення процесу. Як, було завжди.

Прикро тільки, що прозвучало це від кандидатів у депутати від політсил, які на жаль не відслідковують того, що у них працюють «під прикриттям» все «ті ж».

Зважаючи на толерантність та європейську ментальність ведучого, вигуки дядьків поважного виду, шум та вереск із центру залу, як і годиться - перемістився на задні ряди, де зазвучали обурені голоси та підголоски місцевих панянок, чи вірніше - «жіночок». Один із відомих та послідовних діячів «того світу» - при згадці імені Симона Петлюри обурено вийшов із зали. Гнівні вигуки «не передьоргівай», «не треба нам про історію», «не хочемо іноземців (поляків та євреїв)», «знову про тих, у кого руки в крові», «у нас своїх героїв (голів колгоспів) вистачає» переросли у дружній гул, стрімко наростаючий від самих низьких до високих нот, який «об’єднав аудиторію» при словах голови комісії про очевидність зомбування більшості присутніх переглядом російських телеканалів, та про необхідність вшанування героїв, які боролись із російським фашизмом!!!. Це варто було почути московським телеведучим, які могли б, сміливо відзнімати свої «пропутінські» шоу прямо тут, у Крижополі. Можливо, Дмітрій Кісєльов це «услишит»?

Комуно-регіоналівське хамство, містечкове жлобство, хохляцько-селянський «нейтралітет», абсолютне незнання та повне небажання почути хоча б декілька фактів про правдиву історію власного містечка, засвідчили те, що шановне панство, а вірніше вчорашні «товаріщі» не читають навіть районної газети, у якій неодноразово виходили інформаційні матеріали від голови комісії та оприлюднювались невідомі раніш історичні факти. Не говорячи вже про інтернет, у якому за його власними словами «не сидить» головний «рупор» зібрання у залі, який шукаючи підтримки у мера містечка промовив до нього: «І, ти Вася там теж, не сидиш». Радує одне – там зібрались мабуть вже всі активні сили «вчорашнього дня», які могли стягнути організатори протидії, і на нових апологетів «азіопи»- їм вже не розраховувати.

На жаль цей захід проігнорували ті місцеві молоді активісти, які задля чогось створюють громадські організації, планують ставати місцевими депутатами, мерами, але діють поза якимось спрямованим руслом, за відсутності жодної ідеологічної основи, тому їхня енергія швидко випаровується, як той ефір. Роблю висновок, що політичного та суспільного майбутнього у більшості із них мабуть немає.

Прикро було за моральне приниження голови комісії пана Василя Снігура, який дійсно щиро намагався віднайти рівновагу у питанні перейменування вулиць, і якого просто по- хамськи ображав весь той «бомонд», який десятиліттями звик тихо «варитися у власному соку» та «вмєстє с пєснєй по жизні» йти по тій дорозі, яку вкаже місцевий князьок.

Наприкінці, довелось мені, як представникові члена українського парламенту Юрія Македона, який серед вінницьких депутатів підтримав ті закони, які так збурили місцевих «завжди вчорашніх», повідомити присутніх (з певною паузою на можливість викиду «енергетики» місцевими галасунами) про те, що існує чинний Закон України № 314-VIII «Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті»,прийнятий Верховною Радою України та підписаний Президентом, ЗУ«Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій»,Методичні рекомендації Українського інституту національної пам’яті щодо порядку перейменування, Список осіб рекомендованих для вшанування розроблений Вінницькою ОДА,у руслі яких є зобов’язаною діяти комісія із перейменування місцевих топонімів. І, закликав всіх діяти у межах Законів України, що було зустрінутим присутніми тривалою мовчазною паузою.

А, може усвідомленням того, що для декого ситуація складається, як у тому старому фільмі, коли актор Костянтин Степанков у образі українського повстанця-«куркуля» промовив після влучного пострілу із обріза: «Ну, от, москалику – та й вже!».

Щира подяка голові комісії із перейменування вулиць у смт. Крижополі панові Василю Снігуреві, який працює на європейське майбутнє України!

Помічник-консультант народного депутата України

Юрія Македона,

заступник голови Політичної консультативної ради

при Вінницькій облдержадміністрації,

член Історичного клубу «Холодний Яр» письменника,

дослідника української історії періоду 1917-1920 р.р.

Романа Коваля                                                            

                                                                                      В’ячеслав Березовський

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    А чого інтернет, такий витвір літературного мистецтва в районку, хай всі прочитають як подає свою думку помічник народного депутата Македона, члеен політ; зам, письменник; керівник, хто там ще;  впору літературну премію давати.
  • Сергій Голик

    "Опустіться на землю" Таку відповідь я можу дати (помічнику-консультанту народного депутата України Юрія Македона, заступнику голови політичної консультативної ради при Вінницькій облдержадміністрації, члену історчного клубу "Холодний Яр" Випала нагода бути присутнім 9.10.2015 на зібранні громади по переймуванню вулиць в нашому селещі. Вразила мене активність громадян по обговоренню вказаної теми. І я повністю згоден та підтримую, що це необхідно зробити, але не ломаючи через коліно. Мені вже маже пятдесять років і всі роки я прожив по вулиці П.Морозова. За всі роки місцева влада в лиці держави ніразу не робила та не ремонтувала тієї дороги. Що зміниться, якщо вулиця з ямами по коліна буде називатися С.Бендери.???. Зате буде прзвітовано "на верх" що вулиці всі перейменовані. заасфальтовані і куругом порядок. Є на сьогодні нагайні проблеми які треба обговорювати, щоб люди жили креще та побачили хоча б якісь зміни. Але на жаль цього пока не має. Наш (консультант депутата) Вячеслав Березовський не тільки пропіарився цією статтею на всю Україну, але й "Дмитрий Кисильов надеюсь его Услишал". Ще більше мене вразило що людина в "верхнім образованием".та всіх присвоенних регалій в своїй статті образила всіх присутніх окрім (Василя Снігура). називаючи в статті - "комуно-регіонівським хамством, містечковим жлобством, хохлядсько-селянським нейтралітетом". Да Вячеслав Березовський з "верхнім образованием" ми вас почули і зрозуміли. Звідки ви вийшли і ким ви були громада теж знає. Ви б краще прозвітували перед громадою що ви (наробили) за півтора року. Що корисного зробили для людей та воїнів АТО. Тепер вас знову громада Крижопільщини запросить на обговорення перейменування вулиць і може в цей раз одну з вулиць громада назве вашим прізвищем. і ще одне, не треба робити висновки стосовно молодих активістів які були на зібранні. стосовно їх політичного та суспільного майбутнього. Подбайте краще за своє.
  • Анонім

    Патріот України в першу чергу не той що є: помічником депутата; заступником голови; членом клубу; борцем; діячем; і тому подібних гучних але порожніх, нікому непотрібних приставок, а той хто просто громадянин, без приставок коло прізвища, без депутатів за спиною, не пише тихом-нишком в інтернеті а в першу чергу прибирає свою вулицю, для того щоб дати їй назву. Це до того - шановний; що наведіть порядок коло залишків вашого діяння як бізнесмена так званої "СОВИ", ато не личить центральній вулиці містечка та ще й з новою назвою починатись з (вибачте на слові) "ганделика не кращого розливу". Замість того щоб хаяти своїх земляків (які б вони не були) візьміть щітку та фарбу. А що до перейменування, то в першу чергу прислухайтесь до думки людей що живуть на цих вулицях і не важно воні ті чи ці; ваші -наші; чужі - свої; вони такіж громадяни як і ви, і також мають право на власну думку, і їм в першу чергу вирішувати на якій вулиці жити. Дозвольте нагадати, що згідно з Конституцією України - джерело влади - НАРОД УКРАЇНИ, а не політради, члени, депутати; помічники та заступники.
  • Анонім

    шановний пане Березовський.



    дуже жаль,що ви,крижопільчанин,так негативно відзиваєтесь про своїх земляків,але інакше і не може бути,тому,що у вас такий спосіб заробітку на проживання.

    Вже в яких партіях і обєднаннях ви не були, а тепер виросли до "помічника" депутата-там більше платять, і уявляю яка від вас допомога нашій державі в особі депутата.

    Щодо зібрання громадян містечка,яке ви так критикуєте, вважаю,що усі хто висловив свою думку,на відміну від вас, керувались найкращими почуттями і дійсно бажали змінити все на краще.в тому числі і назви вульць. Кожна думка заслуговує на повагу і має певну рацію.Тільки в таких діалогах може бути прийнято остаточне рішення на користь громади селища і на його окрасу.

    Весь ваш,зається в минулому педагогічний, виражається в нинішній час в лозунгах ,які ви наводите в своїй статті(не бажаю повторювати),адже це зараз модно, "а вдруг заметят и преподнесут"

    Краще наведіт нам приклад,що ви в своєму житті користного зробили для нашої держави і селища,окрім пустої балаканини і демагогії.

    В минулому активний провідник ідей КПРС у маси, політичний працівник, невдалий бізнесмен та й всього не перерахувати чим ви займались і скрізь пуста балаканина та корисний мотив.

    Згадайте,як в період Майдану ви виступали із певними  вимогами до тодішньої влади. І що з цього-дальше "вистрілу по горобцая із гармати" не пішло, ви покричали ,зробили відмітку про проведену роботу і втекли у Вінницю,забувши про те,що все,що ви обіцяли повинно бути виконаним  хоча би за поваги до себе.

    Жаль,що ви тоді не допустили мен до мікрофону-поспіхом його сховали,коли я намагався виступити і ще тоді,перед громадою селища,а не тайком на сторінках інтернетмережі у мене було до вас багато питань цього ж змісту.

    Може ви назвете мене "комунякою","посібником Кремля" та ще якось,то повідомляю,що я дійсно був членом КПРС,навіть секретарем партійної організації атомного підводного човна і ніколи не приховував свого минулого,а намагаюсь не вдаватись до крайнощів-відрубати все, а із кожного періоду життя вв тому чи іншому суспільстві взяти краще і застосовувати його в теперішньому житті,що і раджу вам.

    Ви заявили,що якщо ми не проведемо переіменування вулиць до 25 листопада то це зроблять вищестоящі чини без нас. Чи не нагадує ця ваша думка ті часи,які ви так жорстко критикуєте?

    У цьму світлі згадайте і іншу історію становлення нашої держави-період колективізації і приватизації.

    У першому випадку. в строго стислі строки,провели колективізацію-відібрали землю у власників"куркулів",загубили мільйони життів,розорили  житла та сімї.

    Тільки майже через 50 років опамятались,що зробили дурницю і обявили приватизацію майна і землі, тобто вирішили повернути їх власникам. Цю роботу також,за вказівкою. провели у стислі строки, з січня по квітень, і відрапортували,що все виконано. Вже пройшло більше 20 років і в цьому питанні ладу немає, бо через поспіх багатьох людей просто "забули", із земельними ділянками повний хаос, поспішна  приватизація майна породила таке явище як рекетирсттво, "віджимання майна".

    тепер законодавець у "стислі строки" змушує провести третю" культурну революцію"-декомунізацію. Наслідки поспішного проведення цієї "революції", з огляду на дві перші, передбачувані.

    Повірте,я не менше люблю свою Україну,але ми любими її по-різному,одна справа щось намагатись зробити для її процвітання і зовсім інша справа займатись балаканиною і демагогією.Так можна Україну "проговорити".Раджу вам зайнятись першим.

    Анатолій Лукавський.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up