Віялові відключення світла почалися. Вінницю вони не зачеплять. Поки що

Віялові відключення світла почалися. Вінницю вони не зачеплять. Поки що
В зв’язку в аварійним відключенням третього енергоблоку Запорізької АЕС та зупинкою чергових теплоелектростанцій, по усій Україні почалися віялові відключення світла. У області без електроенергії уже сиділи в Барському, Бершадському, Гайсинському і Вінницькому районах. Енергетики запевняють, Вінницю відключатимуть в крайньому випадку, але…

З першого грудня по всій Україні почали застосовувати графіки аварійних відключень електроенергії.

У Вінницькій області спочатку о 9.14  вимкнули від світла ряд промислових підприємств, які віднесли до 1-5 черги аварійних вимкнень. Таким чином без світла залишилися близько 20 виробництв: Барлінек, Козятинський м’ясокомбінат, Літинський молочний завод, інші. Серед тих, кого відключення поки що не зачепили – завод Форт та Барський машинобудівний. Обоє працюють на оборонку. В зв’язку з чим гендиректор ПАТ «Вінницяобленерго» особисто заборонив їх вимикати. Не відчули поки що відключень і обидва вінницьких хлібзаводи та кондитерські фабрики «Рошен». Перших в списку на відключення немає. Остання  -  в графіку аварійних відключень виявилась в шостій черзі.

Загалом, як зазначають у Вінницяобленерго, промислові підприємства залишалися без світла більше п’яти годин.

Відео дня

Та потім, схоже, що цього виявилося замало. В результаті, після 14.00 поступила команда від Укренерго включити промисловість та вимкнути населення. Це шоста-сьома черги.

- У області відключалися Барський, Бершадський, Вінницький та Гайсинський райони, - повідомив Андрій Коломієць. – Взагалі, в графіках відключень задіяні майже усі райони області. Але ми сподіваємось, що найближчим часом ситуація вирівняється і ми зможемо обійтися відключеннями промислових підприємств.

Збитки тільки Вінницяобленерго від віялових відключень світла за перше грудня склала близько 100 тисяч гривень.

Загалом по Україні першого грудня, відповідно до даних Укренерго, було відключено споживання 2840 мегават.

Відповідно до повідомлення національної енергетичної компанії «Укренерго», графіки аварійних відключень були застосовані і у вівторок, 2 грудня, о 7.39. Їх об’єм – 2800 мегават (для порівняння Ладижинська ТЕС генерує 300 мегават, а затверджені ліміти на Вінницьку область дорівнюють 530 мегават).

Причиною аварійних відключень став дефіцит електроенергії в енергетичній системі України. По-перше, 28 листопада в результаті аварійної зупинки третього енергоблоку Запорізької АЕС (потужність атомної станції – 1000 мегават) та аварійного ремонту (в зв’язку з браком палива) 15-19 (за різною інформацією) ТЕС. Загалом на сьогодні в країні працює близько 30% ТЕС усіх ТЕС. На вихідні, 29-30 листопада графіки аварійних відключень не застосовувалися через зменшення об’ємів споживання. Та з початком робочого тижня стан справ змінився.

- Ми сподіваємось, що ситуація з відключеннями не триватиме довго, а зі свого боку ми робимо усе, щоб час відключень не перевищував 1-2-3 годин, - каже Андрій Поліщук. –  За оголошеною інформацією ремонт Запорізької станції, яка з усіх об’єктів, що зараз зупинилися є найпотужнішою, триватиме до п’ятого грудня. З іншого боку, запасів вугілля на наших теплових енергогенеруючих станціях теж залишилося на п’ять днів. Але ми віримо, що керівництво країни зможе виправити це.

Взагалі, за словами енергетиків, в нормальній ситуації, коли в енергосистемі України виникав надлишок електроенергії, вона інша на експорт, а коли дефіцит – «закачувалась» з енергосистем Білорусії чи Росії.

- Але з врахуванням сьогоднішньої ситуації усе не так просто. З боку Росії, з 14 ліній перетоків працює лише сім. Не виключається, що далі під приводом аварійного стану, ситуація загострюватиметься надалі, - каже Андрій Поліщук.   

На сьогодні передбачений для Вінницької області ліміт по споживанню електроенергії складає 530 мегават. Область його перебирає в середньому на 75-80 мегават на добу. Практично – світло може зникнути в будь-який час у разі дефіциту електроенергії в системі. Теоретично найбільш ймовірні часи відключень – години пікових навантажень: вранці з 8.00 до 11.00 та ввечері – з 17.00 до 20.00 (для Вінницької області).  

- При цьому у ранкові ліміти ми вкладаємось, а у вечірні – ні. Найбільше навантаження припадає на період з 17.00 до 18.00, далі потрохи знижується, - каже Андрій Поліщук. – Знаєте, загалом в області нараховується 750 тисяч побутових споживачів електроенергії. Станом на перше грудня, область перебрала 75 мегават. Виходить, що якби кожен споживач економив, і не включив би умовно кажучи одну сто-ватну лампочку, ми б вклалися у доведені нам ліміти. Особливо це актуально у години пікового навантаження, які я уже назвав. Наприклад, мікрохвильова – це близько двох кіловат, пральна машина – близько 2,5… Та хочу буду відвертим: якщо наша область окремо буде вкладатися в ліміти, а Україна загалом – ні, всеодно ми отримаємо команду на застосування графіків аварійних відключень, аж поки не буде зменшено споживання електроенергії на рівні всієї країни.

Станом на друге грудня, частота в мережі електроенергії при нормі в 50 герц, коливалася від 49,99 до 49,47 герц.

- Я давно не пам’ятаю таких значень. При показнику 49,92 уже рахується аварійний стан і починає спрацьовувати автоматика, система відключає сама себе, людський фактор тоді уже не грає ролі, - каже гендиректор Вінницяобленерго. Сьогодні вранці (другого грудня, - прим авт) ми отримали команду підготувати систему нашої області до спеціальних графіків. Тобто навіть можливе вимкнення по лінії 110 кіловольт (саме такі живлять Вінницю), ми сподіваємось що цього не відбудеться, але ми маємо повідомити про можливі глобальні відключення.

Незважаючи на це безпосередньо обласний центр, який до речі, відноситься до 8-9 черги у графіку аварійних відключень (станом на 1 грудня діяли спочатку 1-5, а потім 6-7 черги), обіцяють вимикати в крайньому випадку. Так само як і населенні пункти з електроопаленням.

- Кожне відпрацювання черги – це пошкодження обладнання: ми самі собі наносимо шкоди і з точки зору недовідпустку електроенергії та з точки зору зношення обладнання. Саму велику шкоду нам заподіє відключення Вінниці, крім того тут найбільше споживачів, вимикати яких не варто, - каже Андрій Поліщук.

Серед інших мова йде в тому числі і про лікарні. Хоча в обленерго переконують, що усі вони мають не тільки резервні лінії, а й дизельні генератори

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (45)
  • Анонім

    Страшне, що хочуть тей роблять! ЖИТИ по новому!
  • Анонім

    село зарванцы винницкого района тоже сидят без электричества сутра 3часса и вечером приблизительно где то так. на горячую линию не дозвониться
  • Крапива Виталий

    В Запорожье тоже начиналось все с обычных отключений, а оказалось, что накрылась 28 ноября Запорожская АЭС, есть жертвы. Люди получают непомерные дозы радиации, а все молчат!

  • петя

    Плохо когда отключают свет, в городе еще пол беды,а в селах просто катастрофа, света нет почти целый день, включают на 5-15 минут. А вечером скот кормить,коров доить. Можно  отключить город на 10 минут и сэкономить 15 сельских районов.Но людей в селе проще обижать.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up