Вінниця 2015. Чим запам’ятався цей рік вінничанам?

Вінниця 2015. Чим запам’ятався цей рік вінничанам?
Вдосконалювали як могли. Цьогоріч наше місто продовжувало розвиватися згідно зі «Стратегією 2020». Багато було помилок і досягнень, розчарувань і звершень. Тож якою передасть Вінницю Дерев’яна Коза Вогняній Мавпі?

2015-й приніс нам подаруночки у вигляді розширення меж міста, масштабної та довгострокової програми декомунізації та новенького міського голови. Ну…чи майже новенького. А ще Вінницю розмальовували, ремонтували і, звичайно ж, радували всілякими трамвайними “штучками”.

Вінниця росла. Довго ми до цього готувалися, і от 13 травня  Володимир Гройсман затвердив постанову «Про зміну і встановлення меж міста Вінниця і Вінницького району Вінницької області». Верховна Рада офіційно збільшила наше місто на 4448,97 га земель. Тож нова площа Вінниці – 11316,97 га. Відтепер із нами Стрижавка, Стадниця, Вінницькі Хутори, Парпурівці, Лука Мелешківська, Бохоники, Агрономічне та Якушинці. Добровільно у рамках проекту об’єднання територіальних громад до нас також приєдналося селище міського типу Десна.

Вінницю ремонтували. У рамках капітального ремонту площі Северина Наливайка облаштовано острівці безпеки та встановлено павільйони для зупинки громадського транспорту. Виконано капітальний ремонт перехрестя Київської та Чорновола. Відремонтовано перехрестя Пирогова-Гоголя, ділянку перехрестя Сабарівське шосе-проїзд по мікрорайону Академічний. Також завершено ремонтні роботи по вулиці Стеценка, Павліка Морозова, Громова, Пархоменка, Складській. Реконструкція також проводилась частково на вулиці Шевченка, Карла Маркса, Кропивницького, Інтернаціональній, Поліни Осипенко. Ремонтують ділянки біля перехрестя вулиці Гліба Успенського, Маяковського та 8-го Березня (розширення перехрестя). А одна з найгучніших реконструкцій відбулася на проспекті Космонавтів – від літака до вулиці Василя Порика. Тепер тут безкоштовний Wi-Fi, USB-розетки та нові надсучасні ліхтарі.

Відео дня

Вінницю декомунізували. Довго про це сперечалися, та, зрештою, депутати міськради все ж вирішили перейменувати 135 вулиць міста. Наприклад, 40-річчя Перемоги тепер стане Данила Галицького, Артема буде Антоновича, Володарського – Монастирською. З-поміж найбільш спірних перейменувань також вулиця Збишка (по-новому – Дмитра Майбороди), Квятека (Миколи Ващука), Козицького (Оводова), Першотравнева (Магістратська). Вінничан заспокоюють: прописку та документи змінювати не треба. Але дехто все ж побоюється, що нові топографи буде складно запам’ятати і незручно вживати, та й таксисти ще довго використовуватимуть звичні назви.

Вінницю знову визнали. У 2015-му Вінницю знову назвали найкращим українським містом для життя. Соціологічна група «Рейтинг» у березні проводила дослідження обласних центрів України за 18 показниками. Вінниця стала лідером за 13-ма з них, зокрема, за якістю тротуарів, транспортом, розвитком промислових зон та роботою правоохоронців. А друге місце дісталося першій столиці України – Харкову.

У Вінниці обрали «нового» мера. У 2015-му в нас пройшли чи не найцікавіші вибори міського голови. Було і два тури, і телефонний агітаційний «терор», і наш особистий тарифний майдан з пенсіонерами, наметами і вогнем. Кінець кінцем, Вінниця отримала свого очільника. Ним передбачувано став колишній в.о. міського голови, наступник Володимира Гройсмана Сергій Моргунов. У другому турі виборів він став абсолютним лідером із результатом майже 64%, у той час як його опонентка від «Батьківщини» Людмила Щербаківська набрала 33,2% голосів. А голосувати у другому, вирішальному турі прийшло всього лише 30% виборців.

У Вінниці створювали поліцію. Україною прокотилася хвиля оновлення правоохоронної системи. Вінниця, звісно, теж не забарилася. Білш ніж вісім тисяч вінничан взяли участь у відборі до нової поліції. Усі випробування успішно пройшли 265 осіб, з яких 35 дівчат та, відповідно, 230 хлопців. Зараз щасливчики навчаються у тренінговому центрі Головного управління Національної поліції та в училищі державної служби охорони. До своїх обов’язків новоспечені поліцейські приступлять вже у лютому 2016 року.

Вінницю прикрашали. Проект «Vin-Art-City» був організований до цьогорічного Дня міста. Митці з різних українських міст надсилали у Вінницю свої малюнки, і п’ять найкращих з них прикрасили стіни будівель нашого міста. Тема витворів настінного живопису – «Вінниця. Місто мрій». У рамках цього ж проекту біля входу в Центральний парк виклали малюнок із 3200 плиток, які розмальовували самі вінничани.

Вінницю модернізували. У нашому місті відкрили iHub – центр підприємництва та інновацій. Це сучасний колективний офіс, який слугуватиме вінничанам платформою для розвитку ІТ-бізнесу. Вінниця – четверте українське місто, включене до цієї мережі. Раніше iHub-ами обзавелися у Києві, Львові та Чернігові. Суть у тому, що тут можна орендувати робочі місця для реалізації своїх стартапів, а також знайти і поспілкуватися особисто з інвесторами проектів.

Куди ж без трамваїв? У Вінниці з’явився новий-старий трамвай, якому вже підібрали ім’я – VinWay. Модернізований вагон створили на базі списаного чеського трамвая – на таких вінничани їздили ще декілька років тому. всередині – це старий добрий чех, але зовні – абсолютно по-новітньому перевтілений трамвай. Його вже встигли охрестити транспортом майбутнього. На це диво Вінницька транспортна компанія витратила чотири мільйони гривень.

Без трамваїв – нікуди! Відкрили новий трамвайний маршрут «Вишенька – Електромережа». Трамвай №3 почав курсувати на День Святого Миколая, 19 грудня із кінцевими зупинками біля Західного автовокзалу та Електромережі. Новим трамвайним шляхом протяжністю близько восьми кілометрів вінничани зможуть дістатися з кінця в кінець менш ніж за 40 хвилин. Поворот для вагонів біля ринку Урожай обійшовся фонду регіонального розвитку у десять мільйонів гривень.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Alexander Senkevich

    http://e-dem.in.ua/vinnytsia/Petition/View/63

    вул. Грушевського зробити пішохідною від скверу (Європейської площі) до ЦПКіВ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up