Вінницька «Батьківщина» зриває мобілізацію

  • Павло Синчук
Є таке селище на півдні Вінницької області – Вендичани. Знаходиться воно у непростій зоні. Тут є міжнародна траса, державний кордон із Молдовою, до невизнаного Придністров’я - теж рукою подати. Є й притаманні всім прикордонним регіонам проблеми: від діяльності місцевих конрабандистів до інформаційних атак з боку російського і придністровського телебачення.


А нещодавно сталася подія, що погано вдарила по репутації Вінницької області як регіону, стабільно кращого в мобілізації.

Останнім часом мешканці територіальних громад у Могилів-Подільському районі стали виступати проти мобілізації військовозобов’язаних району. При чому, їхнє необгрунтоване: «Не будуть наші чоловіки-сини-брати служити і край».

Мешканці села Вендичани вдалися до перекриття траси національного значення Житомир - Могилів-Подільський. Таким чином, вони висловлювали протест щодо оповіщення громадян співробітниками військкомату. 12 липня трасу, що зв'язує регіон з сусідньою Молдовою, перекривали протягом 6 годин, і розблокували її лише до 21.30. Ввечері наступного дня ситуація повторилася.

А 13 липня у місцевий військкомат прийшли жителі райцентру. Вимагати, щоб у Могилів-Подільський район не надсилали повістки взагалі. Про це розповіли працівники військового комісаріату.

«І в Вендичанах, і у Могилеві-Подільському люди виступають проти того, щоб розносили повістки. Ажіотаж навколо цього нагнітається штучно. Минулого тижня групи щодо оповіщення населення обійшли кілька населених пунктів для уточнення списків призовників і для того, щоб повідомити людям про необхідність пройти медкомісію», - розповів тимчасово виконуючий обов'язки офіцера військкомату Вінницького об'єднаного військкомату по роботі з особовим складом Олег Гонтаренко.

Працівники військомату стикнулися з надзвичайною ворожістю мешканців, з не бажанням навіть вислухати аргументи, що повістка на медкомісію – не повістка в армію. Саме така ворожість і спротив дає підстави говорити, що протест місцевих мешканців хтось організовує, підігріває. Потім інформація про такі «акції протесту» поширюється, і в першу чергу – на ресурсах ворожих Україні та у російських ЗМІ.

За минулі два тижні працівниками військкоматів зафіксовано до таких 10 випадків у декількох, переважно південних районах області. Причому, співробітники райвійськкомату відзначають, що знають про підбурювачів. Ці люди спеціально «накручують» сусідів, хоча ні особисто їм, ні їхнім родичам повістки не приходили. Причому, деякі з підбурювачів таких сільських «бунтів» є навіть депутатами місцевих рад. Нібито організовуючи людей на акції протесту, вони розраховують на лояльність електорату на виборах.

А нещодавно стався досить серйозний випадок. Десятеро військовозобов’язаних самовільно залишили пункт збору у військоматі і подалився в «біга».

Хвилю раптового обурення підхопили окремі жителі Чернівецького району, які також виступають проти мобілізації. На їхню думку, під шосту хвилю потрапили, не ті, хто мав би…

Влітку 2014-го щось подібне в районі вже було. І це теж відбувалося напередодні виборчої кампанії - до Верховної Ради.

Рік тому, під час перших та найскладніших призовів до лав української армії, заголовки місцевих ЗМІ рясніли викривальними та критичними назвами по відношенню до політичної сили «Батьківщина».

Детальніше:Вінницька «Батьківщина» почала «розхитувати» прикордонні райони області

Детальніше:Партійці Тимошенко перейшли на бік сепаратистів?

Детальніше:Як вінницькі БЮТівці допомагають Путіну боротися із незалежністю України


Сьогодні історія повторюється, і зачинателі своєрідних бунтів залишаються ті ж. Причому, як уточнюють військові, рідним тих, хто підбурює людей, повістки не приносили.

Хто ж ці підбурювачі? Рік тому місцеві журналісти зафіксували Голову районної ради Могилів-Подільського району від «Батьківщини» Володимира Сіранта, екс-мера Могилів-Подільського Михайла Савуляка, братів Злощинських – депутатів від «Батьківщини» Чернівецької районної ради. На обласному рівні їх підтримував одіозний активіт-утікач Януарій Шостак, який зараз переховується від слідства і, звісно, координувати це могла в області тільки она людина – голова обласного осередку Людмила Щербаківська.

Цікаво, що рівно рік тому, в липні, теж напередодні виборів, але до Верховної Ради «Батьківщина» у Вінницькій області відзначилася численними акціями проти державної політики України стосовно врегулювання ситуації на Сході. Як тоді, так і зараз тактика вінницьких «тимошенківців» цілком зрозуміла. Вони підхоплюють будь-яку протестну тему і цілком прагматично намагаються до неї приєднатись, а по можливості навіть очолити більш-менш значущий опозиційний рух, розраховуючи на підтримку певного прошарку електорату. Але коли такі дії стосуються обороноздатності та безпеки всієї країни, свідомого зриву мобілізації до ЗСУ та підбурювання до протесту народ - це вже не політичний прагматизм, а цинізм, і навіть не політичний, а антиморальний.

Минулоріч сповідуючи аналогічні принципи вінницька «Батькіщина» щиро сподівалася – що на таких діях, гаслах та намаганнях сподобатись виборцям вдасться легко проскочити у парламент. Проскочити вийшло, але не легко, а на Вінниччині ця політична сила набрала найменший відсоток підтримки виборців за всю історію існування цієї партії - близько 6%, коли в кращі часи показник довіри вінничан до Юлії Тимошенко був не нижчим ніж 50-60%.

Як показав досвід, мешканці Вінниччини вміють ігнорувати цинічні заклики і вимоги горе-політиків. І не надавати їм мандати на право визначати майбутнє держави і громади.

Факти протестів проти мобілізації – на Вінниччині поодинокі (але від того, не менш тривожні). Людям має вистачити розуму не йти за популістами, що закликають до прямого дезертирства.

Тут нашим землякам слід пам’ятати: за кожен факт спротиву мобілізації людям доведеться відповідати. А підбурювачі, як завжди, залишаться осторонь…

А щодо вказаного вище селища Вендичани, то днями стало відомо, що головним заколотником громади була її селищна голова, яка планує йти на вибори восени 2015 року з метою переобрання. І партійна приналежність Любові Ломачинської не викликає жодного подиву.

Селищний голова в 2010 році була обрана від Всеукраїнського об’єднання «Батькіщина».

Як і не викликають жодного подиву її давні хороші стосунки з Володимиром Сірантом та Людмилою Щербаківською.


Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up