Вінницькі революціонери з боєм поділились на тих, хто за і проти місцевої влади

Вінницькі революціонери з боєм поділились на тих, хто за і проти місцевої влади
Четвер, 17 квітня 2014 року, видався у Вінниці досить напруженим. Між собою почали воювати колишні побратими по революції. З’явилася лінія розколу на два табори: ті, хто йдуть в політику й підтримують нову владу та ті, для кого революція ще незавершена

Період хиткого миру між вінницькими революціонерами завершився. Одні отримують посади та реалізовують власні амбіції, у зв’язці з новою владою, а інші продовжують бути в опозиції. Пролилася кров. На щастя - переважно з розбитого носа. 

Причиною бійки, з якої, можливо почнеться війна, стали 300 тисяч гривень.

Відео дня
> Вадим Кудіяров ("Батьківщина Молода")

Коротко - що сталося

Все почалося в четвер зранку під будівлею Вінницької облдержадміністрації, де мала проходити сесія. Одне з питань, яке стало причиною розбрату - 300 тисяч гривень на фінансування діяльності громадських організацій. Міліція та одна з “самооборон” не хотіли впускати бажаючих. Навіть встановили квоту для журналістів - 15 осіб. Закритий режим обурив багатьох. Зокрема членів Народної Волі та вінницьких ультрас. Останні хотіли нагадати, що у Вінниці відсутній футбольний клуб.

Виникала бійка. Як стверджують очевидці, Самооборона відлупцювала палками молодиків в масках та віддала їх міліції. 

Але дехто встиг втекти. Міліція пішла до будиночку на території облдержадміністрації, який винаймає революціонер Юрій Павленко (Хорт). Мовляв, втікачі - там. Але постанови суду на обшук приміщення Хорта в міліції не було. Їм допомогла міська Цілодобова варта, заблокувавши вхід до будиночку. Дочекалися Хорта та за допомогою понятих провели з міліцією “огляд місця події”. Будинок був пустим. Заборонених предметів не виявили.

Одразу після закінчення огляду, Хорт разом із бізнесменом-опозиціонером Віктором Маліновським провели заплановану акцію “проти комунальної мафії” на майдані Небесної сотні (колишня Театральна). Закінчивши з акцією, мітингувальники понесли резолюцію до міської ради. Проте їх не впустили. Вхід перегородили ті ж самі хлопці, які раніше блокували вхід до будиночку Хорта. Сталася бійка. Кількох людей побили, серед них і сам Хорт, якому навіть розірвали куртку. 

Тільки після побиття кільком людям дозволили зайти всередину та зареєструвати резолюцію.

Чому бились під ОДА

У четвер під Облдержадміністрацією били і затримували представників організації “Народна воля” та футбольних фанатів-ультрас. Чому так сталося - думки різняться. Самооборона киває в сторону побитих, нібито ті виглядали агресивно, були в масках, з фаєрами та палками.

 - Під Обласну раду прийшли близько 30 людей і більшість з них була в масках, - каже керівник обласної Самооборони Ігор Алєксєєв. - На моє запитання, чого в масках і які у них вимоги - не відповідали. Наша вимога, щоб в масках взагалі ніхто не ходив. Їх головний не представився. Згодом сказав, що вони прийшли через те, що в Обласну раду не пускають журналістів та активістів. Коли вони почали витягувати палки, піротехніку і холодну зброю, реакція Самооборони була - оточити і роззброїти. Ми не знали, для яких цілей ці люди прийшли і діяли на випередження.

Самооборона побила та скрутила молодиків, а міліціонери доставили їх у райвідділ. 

В міліції події класифікують за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу як хуліганство. Опитали 18 осіб про те, що трапилося та відпустили, провівши профілактичну бесіду.

Журналіст RIA поспілкувався  з Сергієм Сидоруком - одним із затриманих під Обласною адміністрацією. Він каже, що Самооборона побила людей безпідставно.

 - Хлопці прийшли під ОДА, через те, що Самооборона не пускала на сесію Обласної ради людей, - розповідає активіст Сергій Сидорук. - Не пустили людину від ультрас. Не пускали журналістів. Кажуть, що в багатьох із нас були палки та зброя. Але це неправда. Є свідки та відео, де чітко видно, як нас оточили та почали бити. Наша відповідь буде адекватною ситуації. У Вінницю приїдуть кілька автобусів ультрас з інших міст на “розмову” із знахабнілою Самообороною.

Факт того, що безпідставна агресія була саме від Самооборони, підтвердила координатор вінницького майдану Ольга Маліновська, яка стала свідком побиття.

 - Хлопців побили просто так, а міліція за цим спостерігала, - каже Ольга Маліновська. - Так, деякі з них були в масках, але вони громадського порядку не порушували, та зброї ніякої не мали. Лише прийшли дізнатися, чому раптом в Обласну раду обмежили доступ для людей.

Редакція RIA поспілкувалася з головою Вінницького козацького полку імені Івана Богуна Володимиром Воловодюком. Він підтвердив, його не пускали.

 - За мною навіть спускався працівник Обласної ради, але Самооборона, якою командує Ігор Алєксєєв, без пояснень просто перегородила мені дорогу. Хоча я фактично був запрошений на сесію. На ній розглядали питання виділення 300 тисяч гривень на громадські організації. За моєю інформацієї, Самооборона хотіла, щоб ці гроші виділили тільки їй, тому й не пропускали нікого.

Найбільш постраждав під час бійки голова молодіжної організації “Батьківщина молода” Вадим Кудіяров, який зараз знаходиться в лікарні зі струсом мозку.

 - Я дізнався про бійку і швидко спуститися донизу, - розповідає Вадим Кудіяров. - Побачивши, що міліція з Самообороною обступила та б’є людей, я намагався розборонити їх. Але мене хтось кілька разів вдарив по голові. Свідки казали, якийсь хлопець навмисне мені цілився в голову.

Навіщо брали “хатку” Хорта

Після потасовки під ОДА, частина хлопців втекла. Підозрюючи, що вони в будиночку Хорта, міліція вчинила там “огляд місця події”. Хорт та його заступниця Олена Василькова, кажуть що “огляд-обшук” провели, щоб зірвати заплановану в той день акцію проти “комунальної мафії”. Чому? Бо серед тих, хто блокував офіс революціонерів, був і голова міського комунального підприємства “Архітектурно-будівельний сервіс” Анатолій Плахотнюк, а його Хорт та Маліновський називають одним з головних корупціонерів.

 - Прийшов Плахотнюк, а з ним ще близько 20 людей, - каже Олена Василькова. - Половина з них, як потім виявилося, хлопці з громадського формування “Гепард антикримінал”. Вони ламали вхідні двері, але їх відтягнула Самооборона. Коли я прибігла, Плахотнюк відібрав у мене договір на цей будиночок. А міліції потім брехав, що він його не брав його. “Гепардівці” заблокували прохід в будиночок.

За півгодини повернувся Хорт, а згодом і прийшов адвокат Валерій Палій. У дворі ОДА зібралося багато людей. Були головні міліціонери міста та області Юрій Куций та Олег Школьний. Прибули козаки, “афганці”, Правий сектор. Міліціонери все-таки провели огляд. Знайшли квашені огірки, мішок картоплі та чотири дерев’яні муляжі автоматів Калашникова.

 - Це все влаштувала місцева влада, щоб не дати нам з Віктором Маліновським провести акцію проти комунальної мафії міста, - розповідає Юрій Хорт. - Не дарма тут керував усім Анатолій Плахотнюк, а “Гепард антикримінал”, вона ж - Цілодобова варта, блокували нам вхід до офісу, де ми знаходимося цілком законно, хоча договір викрали, залишилася тільки копія.

{photo_gallery id=4405|}

Бійка під міськрадою

Хорт із невеликим запізненням, але все-таки прийшов на майдан Небесної сотні. Його чекали кілька десятків, переважно літніх людей.

На сцені люди разом з Хортом та Маліновським озвучили низку вимог. Відсторонити посередника Житлово-експлуатаційне об’єднання (ЖЕО) від посередництва у наданні комунальних послуг населенню. Та повернути населенню незаконно стягнуті 25 мільйонів гривень. Була озвучена вимога зупинити забудову стадіону біля 18-ої школи. Вимагали зупинити діяльність “Архітектурно-будівельного сервісу”, який Хорт називав “гаражним рекетом.” Ну і наостанок стандартна вимога - перейменувати майдан Небесної сотні на площу Шевченка та встановити там йому пам’ятник. З цими вимогами і пішли до міськради, реєструвати резолюцію.

Як тільки натовп підійшов до входу в мерію, з неї вийшли “гепардівці” та перегородили вхід. Люди намагалися прорватися, через що зав’язалася бійка, під час якої кілька людей отримали стусанів, а Хорту вивихнули руку, та надавали по обличчю. Згодом його все-таки впустили зареєструвати резолюцію. Після чого він написав заяву до міліції про побиття та поїхав у лікарню.

 - Спочатку ці тітушки не пускали мене до мого офісу, а тепер побили мене під міськрадою, не даючи зареєструвати резолюцію, - обурюється Юрій Хорт. - Це все спланована акція міської мафії. Мало того, коли я вийшов з лікарні, виявилося, що ззовні мене чекали ті ж самі “гепардівці”, які пригрозили мені розправою, якщо я не зупинюся.

Так сталося, що “Гепард антикримінал” фігурував в усіх резонансних подіях у четвер, 17 квітня. Редакція RIA зв’язалася з їх керівником Василем Мельником.

 - Під Обласну раду ми прибули разом з міліцією, - розповідає Василь Мельник. - Була інформація, що Володимир Воловодюк разом з Хортом організували людей, які збиралися напасти на Самооборону. Після того, як бійка почалася, частина людей в масках побігла в двір ОДА. Тому і заблокували будиночок до приходу міліції, щоб перевірити, чи є хтось всередині. Аналогічно мої хлопці заблокували прохід Хорту в міськраду, адже він не пояснював, з якими намірами прийшов.

Заступник міського голови Володимир Слишинський визнав, що хлопці з “Гепард антикримінал” не пустили активістів до міськради після відповідної команди.

 - До нас надійшла інформація, що до мерії йдуть агресивно налаштовані люди, - коментує Володимир Слишинський. - Для того, щоб запобігти блокуванню роботи міськради, нами було прийняте рішення не допустити людей. Я вважаю, рішення було правильним. І таке враження, що Хорт робить картинку для російських ЗМІ. Як тільки на сході України загострюється конфлікт, одразу і в нас у місті починає відбуватися ескалація.

P.S.

А що каже вінницький Правий сектор? Журналісту RIA в розмові з Сергієм Чумаком, так і не вдалося з'ясувати і зрозуміти, на чиїй він стороні.

{photo_gallery id=4409|}

Хто охороняє міську владу? 

Цілодобова варта,  “Гепард антикримінал”, “Кордон безпеки” - ці три організації поєднані між собою чоловіком на ім’я Василь Мельник. Цілодобова варта - громадське формування при Вінницькій міськраді, створене під час революції, де Мельник - керівник. “Гепард антикримінал” - громадське формуванням, яким також командує Мельник. Саме “гепардівці” блокували будиночок Хорта і не пускали його в міськраду. “Кордон безпеки” - охоронна фірма, в статутний фонд якої Мельник вніс 750 гривень. Саме “Кордон безпеки ” розганяв людей, які мітингували біля будівництва будинку на стадіоні біля 18-тої школи. Окрім того, виявилося, певна частина охоронців з усіх вище перелічених організацій, працюють одночасно в усіх трьох.

Окрім того, Василь Мельник - керівник однієї “співзвучної” охоронної фірми під назвою “Гепард захист-плюс”. Цікаво, що в базі Єдиного державного реєстру судових рішень є шість рішень, за якими працівники цієї охоронної фірми чотири рази притягувалися до кримінальної відповідальності, і по разу до цивільної та адміністративної.

Сам Мельник заперечив, що в “Гепард захист-плюс” та в “Гепард антикримінал” працюють одні і ті ж люди.

Проте, існує схема, за якою спочатку створюють громадське формування та отримують дозволи на носіння її членами травматичної зброї. І ті ж люди працюють охоронцями в паралельно створеній охоронній фірмі. Так економлять гроші на дозволах.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (94)
  • Anonymous

    Путіну весело спостерігати за нами, чи ми не бачимо який час і що від нас потрібно громадянам?! Які захисники? Хлопці, що не награлись у дитинстві.
  • Anonymous

    Все рвутся к корыту. но оно уже пустое. Дни хунты сочтены.
  • Anonymous

    100%
  • Anonymous

    Чого не живуть? Може, чогось не вистачає?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up