Вінничанка повернулася з Австралії і розповіла як там “усе для людей”

Вінничанка повернулася з Австралії і розповіла як там “усе для людей”

Пісня Don't worry, be happy (не хвилюйся, будь щасливий) майже повністю характеризує життя австралійців. Але треба бути обережним, бо простий перехожий може спитати у вас, як справи, тож іти, потупивши голову, не вийде

 

У помаранчевій толстовці, малинових штанях та яскравій жовтій бейсболці 70-річна Раїса Макієвська — сама Австралія, тепла та літня. Президент клубу вінницьких “моржів” нещодавно повернулася із подорожі, і їй уже кортить розповісти, чому у вбиральнях Мельбурна висять таблички: “Слідкуй за своїм сусідом”, а жінки можуть виганяти своїх чоловіків з дому на три місяці.

У березні Раїса повернулася з подорожі до Мельбурна, де вже 13 років живе її донька Наталя.

- Люди там дуже люблять одне одного, - розповідає Раїса. - Постійно посміхаються і регочуть з будь-якої дрібниці. Кожну середу отримують зарплату, і в четвер біля супермаркетів стоянки вже вщент заповнені машинами — усі приїхали на закупи. У суботу та неділю — відпочивають: ходять на тренування, пікніки, кафе, ресторани. З таких дрібниць складається їхнє життя.

Відео дня

Там усе для людей... і штрафи також

У країні уважно ставляться до здоров'я людини, в тому числі психічного. Щоб вона ніде не піддавалася стресу, уникала хвилювань, особливо на дорозі.

- Донька розповідала історію, як жінка-хірург поспішала на операцію і щось забарилася через водія: туди поїхала, сюди, - розказує вінничанка. - Перехвилювалася. Звернулася зі скаргою на водія до поліції. Якщо вона зможе довести свою правоту, їй виплатять компенсацію у розмірі 200 доларів. Якщо ж ні — вона заплатить цю суму кермувальнику. І всі справи. Про ці правила знають навіть іноземці.

Із перших вуст

Ось кілька невеликих історій Раїси Макієвської, які, на її думку, найвдаліше характеризують Aussie (оззі), як скорочено зменшувально-пестливо іноді називають Австралію.

- Якщо в ресторані сидить чоловік напідпитку, його дружина подає до суду на офіціанта, який не прослідкував і, так би мовити, “споїв” людину. Доходить до звільнення, адже працівник мав дивитися, щоб той не випив зайвого. Тому навіть у туалеті попередження: “Слідкуй за своїм сусідом!”, щоб він сильно не напився.

При цьому дружина може запросто вигнати чоловіка на три місяці за таку витівку.

- Йди, куди хочеш, їж, де хочеш і пий, де хочеш, - каже Раїса. - Три місяці, щоб я тебе не бачила. Тому, що Австралія - уся за жінок!

- Коли я їхала на велосипеді, за мною побігла собака, а за твариною її хазяїн наздоганяти. Вигляд у нього був доволі збентежений. Він злякався того, що пес може мене покусати. Тут уже я заходилася його заспокоювати. Кажу: «Its okey, this is dog”. Просто, якщо раптом ця собака вкусила б мене, він сплатив би великий штраф. Це мені потім донька пояснила.

- Коли мій внук врізався на машині в іншу автівку, її власник не вимагав від нього сплатити суму збитків. А все тому, що не має права, бо хлопець студент. Тільки після закінчення навчання зі студентів можуть щось вимагати. Держава не залишить людину, якщо в неї нічого немає.

“Нагадувалки”, щоб спростити життя

В Австралії тобі не дадуть забути, коли та які саме рахунки, платіжки тобі потрібно сплатити найближчим часом, а також повідомлять про всі зміни у місті. Наприклад, коли в автобуса, який розвозить дітей до школи, помінявся маршрут, про це обов'язково сповістять батьків листівкою. Для цього спеціально їздить чоловік на мотоциклі  і розкидає “інформашки” по домівках.

- Ти не забиваєш голову всіма цими дрібницями, - каже Раїса. - Людина цим не перевантажена.

Вільні від упереджень

Австралійці позбавлені забобонів. Вони собі вдягаються, як хочуть і роблять, що хочуть. Так можна зайти до супермаркета босоніж просто тому, що в машині спекотно.

- Жінка доволі пухкенька йде в коротесеньких шортах і хоч би що, - розповідає наша туристка. - Їй так зручно, і ніхто не на неї пальцем не тицяє, навіть уваги на це не звертає. Якщо захоче, сяде потім десь на підлогу і буде собі підфарбовувати губи. Люди там почуваються в своїй країні.

Жителі материка дуже поважають робітників, які працюють фізично. Фермерів, наприклад. Вони заходять до ресторану або кафе поїсти, в чому є: в брудному комбінезоні, вимащених чоботах. Але ніхто і слова не скаже, що в такому вигляді не можна. Всі розуміють - людина йде з роботи.

- Навіть, якщо біля каси черга, перед такою людиною розступаються і пропускають першою.

А як там кенгуру?

Кенгуру можна побачити за містом.

- Є місце біля водосховища, там така гора, де вони стоять як квіти, цілим стадом, - розповідає Раїса. - Але як тільки починаєш наближатися, щоб сфотографувати — одразу тікають. По дорозі стоять таблички “Обережно, кенгуру!” Багато тварин вискакує на проїжджу прямо під колеса автівок.

А ще водіїв попереджають про коал: “Тихіше! Сплять коали”.

- Вони понаїдаються евкаліптового листя, а це ж наркотик, і лягають потім спати, - каже Раїса Макієвська.

Скільки коштує дорога?

Дорога туди і назад літаком із аеропорту “Київ” (Жуляни) коштує майже три тисячі доларів. Зі слів вінничанки, кожного разу — це новий маршрут. Цього разу вона летіла спочатку на Дубаї (приблизно п'ять годин). Потім звідти на Мельбурн — 14 годин.

Previous Next

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Дарья

    Яка красота, розповідь приголомшлива, хотіла б я там жити, де все робиться для людей. Чудово коли є час відпочити та не забивати собі зайвим голову про якісь дрібниці.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up