Вінничанин не дав знести тополі, які садив ще в дитинстві

Вінничанин не дав знести тополі, які садив ще в дитинстві

- Цій тополі десь 30-34 роки, я її сам висаджував коли ще був дитиною і ходив у четвертий клас, - розповідає Олександр Петлінський про свої дерева, які хочуть вирубати.

По вулиці Келецькій 77, що посеред проспекту Юності і Космонавтів перед виборами комунальники намагалися  знести три тополі. Олександр машиною загородив від них дерева і не дав зрубати. Комунальники поїхали, та чи надовго?

- Приїхала бригада у якої навіть не виявилося  дозволу на знесення цих дерев, - розповідає Петлінський. - Чотири години біля мене чергувало чотири мента в один день і п’ять у наступний. І муніципальна поліція була, і дільничий був. Якісь слідчі приходили. Вони намагалися мене заламати. Кричали, що зараз ДАІ викличуть. Заберуть машину, якою я загородив проїзд. Розіб'ють її.

Але  дозвіл на знесення так ніхто і не показав.Олександр ”воював” з ними два дні:

Відео дня

- Наступного дня приходить до мене дільничий з дивними питаннями – хто буде платити за те, що приїхала машина? Кажу – ти будеш платити. - А чого я? - А що, ні? Хто цього разу платив, той і буде. Тобі яка різниця.

Коли пройшли вибори від них не залишилося і сліду. Усе вмить стихло. Зараз дерева не вирубують, але рішення залишилося і це турбує чоловіка.

Передвиборчий популізм

Олександр вважає, що  повалення дерев - це депутатський запит. Так йому сказали в ЖЕКу. Він особисто документ не бачив. Так само як і не бачив, щоб приїжджала комісія та проводила експертизу. Одразу приїхали спилювати. За версією Петлінського під час  передвиборчої кампанії 2011 року кандидат в депутати міської ради “приймав замовлення” від мешканців за голоси. Вони і попросили знести тополі.

А якщо впаде?

Мешканці будинку № 79, які  написали в міськвиконком прохання про знесення насаджень, пояснили чому вони  їм заважають.

- Вони такі високі і зовсім поруч з нашим домом, - каже  75-річна пані Бронислава. - Раптом якась буря -  впаде на наш будинок. Може воно і добре, що літом тут є тінь. Але дерево ж не вічне і прямо над нашими квартирами.

Як каже жінка, дійсно приїжджав депутат і це питання  розглядалося на зборах. Міськвиконком дав дозвіл. Два дні  приїжджав кран, але так нічого і не вирішили.

- Він каже (Олександр), що їх садив, але ж ми раніше вселилися, - розповідає пані Бронислава. - І ця територія закріплена за нашим кооперативним будинком. Закликає, що не треба знищувати зелень - тоді сади  плодові дерева, нормальні.  А не такі високі як тополя.

Олександр надіслав звернення у ЖЕК  та міськвиконком щодо скасування дозвільних документів на проведення робіт по видаленню дерев. Але воно було відхилено. При тому, що за вечір Олександр  зібрав 74 підписи мешканців. Оббігав вісім під'їздів у своєму будинку, в якому 120 квартир.

Усього у дворі росте п’ять дерев: верба, ясен та три пірамідальні тополі, які саме і хочуть знищити.

-  Ми їх ледве посадили, тому що там десять років встромити  нічого не можна було, -  розповідає чоловік. - В радянські часи під час будівництва дому  залишки сміття, щебню, піску, будівельних матеріалів. Їх просто  присипали зверху землею і так здавали об'єкт. Ми викопували лопатою,  намагалися посадити хоча б щось - все сохло. І нарешті виростили дерева і посадили потім інші.

За словами Олександра, вони абсолютно здорові і не несуть загрози мешканцям. Почистити треба хіба що вербу. А до сухостіїв які поряд, нікому немає діла - каже Олександр:

- Під вашим домом тріснуте дерево, кажу цим мешканцям. Чого ви його не видалите? А вони відповідають – воно не високе. Якщо впаде - нікому від цього нічого не буде. Я кажу, а якщо дитині на голову впаде? - То нехай там не лазить.

В МНС повідомили, що дерева падають зазвичай через несприятливі погодні умови, шквальний вітер.І через це будь-яке дерево може впасти.

Коли можна зносити дерево?

Існує  постанова Кабміну №1045  «Порядок видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах».З восьми пунктів за якими видаляються зелені насадження, під нашу ситуацію підпадають тільки два пункти. Перший це - знесення аварійних, сухостійних і фаутних( з пошкодженими стовбурами)  дерев, а також самосійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більш як 5 сантиметрів. Та другий - досягнення деревом вікової межі.

Вікова межа дерева - це скільки?

Тополям Олександра - 30 років. Йому прийшов лист від департаменту ЖКГ, що за рішенням комісії “дерева знаходяться в аварійному стані, так як досягли вікової межі. Присутня стовбурна гниль, та підлягають видаленню”.

- Сказати, що дерева хворі – це треба бути ідіотом. Це пірамідальний тополь, який навіть не викликає алергії, - каже чоловік.

Спеціаліст з Департаменту житлового господарства Павло Кидись розказав, що у кожного дерева різна вікова межа, яку встановлює комісія з насаджень. Наприклад, є дуби яким по 140 років - і це не межа і не є головним чинником для знесення. За його словами кожного року приблизно 450 - 480 дерев зноситься. В основному через сухостій або незадовільний фізичний стан.

Підставою для прийняття рішення є…

Заява про видалення зелених насаджень, подана юридичною чи фізичною особою. Тобто, мешканцями будинку.

Хто визначає стан дерев?

Комісія. Складається з представників екологічної інспекції, представника заявника,  користувача (власник земельної ділянки), балансоутримувача - ЖЕКу, представники житлово-комунального господарства. Вона приїжджає, визначає стан зелених насаджень та їх відновну вартість протягом п’яти днів. Далі складається акт обстеження. Якщо все ж таки дерево аварійне, сухостійне або фаутне (з вадами стовбура), має бути вказана причина набуття деревами такого стану в цьому акті.Якщо дерево здорове, неаварійне – тоді вони не мають права видаляти.

Середня тривалість життя тополі - 300 років. У інших дерев процес фотосинтезу здійснюється тільки вдень.Тополя ефективно очищає повітря від пилу, газів і шкідливих домішок та цілодобово насичує атмосферу вуглекислим газом.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    Все добре коли добре закінчується. А от коли впаде дерево, чи хоча б гілля комусь "на голову",тоді скажуть винний ЖЕК чи міська влада, а "20 хвилин"про це й статтю напишуть -"За бездіяльності чиновників постраждали люди!!! Впало дерево!!!", щей "Народний контроль" приєднається. І втой момент ніхто незгадає Олександра, який  перешкоджав роботі по знесенню цих дерев.

    І такими діями, ми створюємо самі собі проблеми, але нічого - головне у цьому звинувачувати когось іншого :).
  • Бабулька Ягулька

    Переход на альтернативные виды топлива. Вырежут все что можно.
  • Vlad Vinn

    А кто-нибудь видел, чтобы эти чудики из зеленого хозяйства сажали деревья во дворах, вдоль дорог, скверов?

    вінничанин reply Vlad Vinn

    а кошти на це виділяють...

    Анонім reply Vlad Vinn

    100%  поддерживаю!

    Человек защищает свое право жить под деревьями  а не в пыли.

    Пусть ЖЕК посадит там деревья и облагородит территорию-для ЖЕКа  какие  для этого жокументы нужны?

    Для таких действий нужно  спосить людей,а хотят ли они этого-а не УРРА режем все.

    Так и дрова потом продатут в часный сектор......Разве нет?
  • Дарья

    Я розумію, він садив ці тополі для нього це приємний спогад, але дійсно, вони дуже величезні і за несприятливих погодніх умов можуть впасти та наробити багато лиха.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up