Вінничанин Андрій Семенов зробив «науковий хет-трик»: зібрав премії для молодих науковців Президента, Кабміну і Верховної Ради

Вінничанин Андрій Семенов зробив «науковий хет-трик»: зібрав премії для молодих науковців Президента, Кабміну і Верховної Ради
Викладач Вінницького національного технічного університету Андрій Семенов в 2012 році несподівано для себе виграв обласний конкурс «Молода людина року» – в номінації «Молодий науковець року». Після цього він вирішив поборотися за аналогічні премії на державному рівні. І навіть запланував зробити своєрідний науковий «хет-трик» до свого 35-річчя – тобто поки офіційно може вважатися молодою людиною. Зокрема, Андрій Семенов замахнувся на всі три престижні премії для визнання досягнень молодих вчених – Президента України, Кабінету Міністрів і Верховної Ради.

І йому вдалося! Минулого тижня доцент кафедри радіотехніки Андрій Семенов отримав останню з цих відзнак – Президентську премію для молодих науковців.

Покращення трафіку Інтернету і мобільного зв’язку

Церемонію вручення Премії Президента України проводили президент Національної академії наук Борис Патон і міністр молоді та спорту України Ігор Жданов. Хоча, згідно положення, нагороджувати мав особисто очільник держави. Престижні нагороди отримали й співавтори Андрія Семенова з нашого «політеху»: його дружина – 33-річний доцент кафедри телекомунікаційних систем і телебачення Олена Семенова та 25-річний асистент цієї кафедри Володимир Кичак.

Відео дня

Згідно Указу Президента України Петра Порошенка, було відзначено спільну наукову роботу вінничан «Розробка імпульсних фазі-логічних та нейронних елементів для використання в телекомунікаційних мережах».

– Розроблені нами пристрої допомагають покращити трафік телекомунікаційних мереж: мобільного зв’язку, Інтернету, телебачення, цифрового радіо тощо. Зокрема, щоб при великій кількості запитів не було перевантажень. Наші дослідні зразки пройшли впровадження у Вінницькій філії «Укртелекому» і принесли економічний ефект. Можливо, саме за рахунок цього ми й перемогли та отримали чималу премію – 40 тисяч гривень на трьох, – розповідає Андрій Семенов.

Попередню премію Верховної ради України вінничанин (спільно з доцентами кафедри радіотехніки Костянтином Ковалем і Дмитром Гавріловим) отримав у галузі «радіовимірювання». Йдеться про прилади, які вимірюють радіохвилі або параметри апаратури, що приймають чи передають їх.  

– Через відомі події в 2014 році ми цілий рік чекали нагородження. Адже тоді Верховна Рада України майже не працювала. Нагороджував нас вже нинішній голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, – продовжує Андрій Семенов.  

Сучасний зв’язок для «швидкої»

Першою державною премією Андрія Семенова нагородили в 2013 році. Це  була відзнака Кабінету Міністрів України «За особливі досягнення молоді у розбудові України» (в номінації «За наукові досягнення). Її вручав тодішній прем’єр Микола Азаров. Кабмін відзначив новації вінничанина в сфері радіотехніки і радіозв’язку.

– Напрацювання, які лягли в основу тієї роботи, я впроваджував за сприяння Вінницького обласного радіотелевізійного передавального центру. Це було продовженням моєї кандидатської дисертації. Напередодні Євро-2012 було державне фінансування програм щодо покращення роботи службового радіозв’язку. Кожна область мала розробити свою власну систему, – згадує Андрій Семенов.

Молодий вінницький науковець брав участь у розробці мережі професійного радіозв’язку для служби швидкої допомоги.

– Це дуже важливо. Адже наша «швидка допомога» й досі використовує застарілі системи радіозв’язку, ще з часів СРСР. Її радіостанції мають обмежений радіус використання – 5 – 10 км. На більшій відстані лікарі вже вимушені використовувати мобілки. До того ж через перевантаженість діапазону постійно виникають перешкоди, – наголошує Андрій Семенов.

Андрія Семенова разом з київськими фахівцями залучили до розробки системи відомчого радіозв’язку для Кіровоградській області. Проект був практично готовий. Але після Євро-2012 кошти в Держбюджеті на ці потреби закінчилися, і його згорнули.

Династія «технарів»

Батько молодого науковця Олександр Семенов більшу частину свого життя пропрацював інженером-конструктором та начальником відділу розробки стендового обладнання на заводі «Термінал», а також в науково-дослідному інституті «ВТТ». Мав патенти на винаходи і раціоналізаторські пропозиції. Олександр Семенов і зацікавив юнака математикою, фізикою і технічною творчістю.

– Зараз батько – вже на пенсії. Він не допомагає мені з науковою роботою, адже має фах машинобудівника, а я – радіотехнік. До речі, під час навчання в університеті я спеціально обрав іншу спеціалізацію, щоб якомога менше «пересікатися» з батьком і до всього доходити самотужки, – ділиться Андрій Семенов.

В родині Семенових всі – «технарі». Дружина Олена працює «пліч-о-пліч» з чоловіком, але на сусідній кафедрі. Їхній п’ятирічний синочок Ігор також має чималий нахил до техніки – складає-розкладає трансформерів,  самостійно працює в Інтернеті, знаходить потрібні канали в системі супутникового телебачення.         

Секрет досягнень

Андрій Семенов наголошує, що неможливо досягти чогось серйозного в науці без дотримання режиму дня, здорового способу життя і відмови від шкідливих звичок. Щовечора він грає в баскетбол зі своїм сином. На щастя, спортмайданчик знаходиться поруч з його будинком.

Також Андрій полюбляє шахи, є кандидатом у майстри з цього інтелектуального виду спорту. Захоплення «королівською грою» також передалося йому від батька, який був постійним учасником міських турнірів.  

В «політесі» Андрій Семенов не лише займається викладацькою і науковою роботою. Він також обіймає посаду заступника директора університетського Центру міжнародних зв’язків, тобто опікується іноземними студентами.

Довідка

Сайт Семенова А.О.
http://semenov.vk.vntu.edu.ua/

Розпорядження Кабінету Міністрів України № 420-р від 19 червня 2013 року
Постанова Верховної Ради України №40-XVIII від 23 грудня 2014 року
Указ Президента України № 936/2014 від 16 грудня 2014 року

Previous Next

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Поздравляю!
  • Анонім

    Вітаю! Молодці! ВНТУ найкращий!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up