Верхівці вінницької прокуратури загрожує звільнення. Дехто хоче собі посаду

Верхівці вінницької прокуратури загрожує звільнення. Дехто хоче собі посаду

Діло принципу. Поліцейський, який «пролетів» на прокурорському конкурсі, вже скасував фінальний документ відбору через суд і тепер вимагає анулювати накази про призначення чотирьох керівників Вінницької місцевої прокурори

Через судовий позов конкурента можуть втратити посади чотири головні людини у Вінницькій місцевій прокурорі – керівник Олександр Гуцол та три його заступники Іван Криворучко, Людмила Карманчук і Володимир Панченко. Співробітник поліції Олександр Мартинюк через суд вимагає скасувати накази про призначення цих людей.

Йдеться про накази Генерального прокурора та прокурора Вінницької області, видані за результатами відбору кандидатів на керівні посади у Вінницькій місцевій прокуратурі, який проводився в Києві. Головний документ прокурорського конкурсу Олександр Мартинюк вже скасував – це протокол конкурсної комісії з рекомендаціями до призначення. У адміністративному суді позивач довів, що останній етап відбору, співбесіду, провели з порушеннями. Апеляційний суд підтвердив рішення першої інстанції. І тепер, виходить, накази про призначення вищеназваних людей мають бути скасовані, а співбесіда – проведена заново.

Іншими словами, Олександр Мартинюк хоче відмотати час назад – до того моменту, коли він був на другому місці в рейтингу. Другим його прізвище стояло в таблиці кандидатів після тестувань, а після співбесіди опустилося на сьому позицію.

Відео дня

Поліцейський називає прокурорський конкурс формальністю, бо врешті керівниками поставили людей, які роками працювали прокурорами. Докладніше про судове розбирання, яке затіяв поліцейський, можна прочитати в статті "Міліціонер судиться з прокуратурою, де йому не дали посади".


«Цікавий конкурс вийшов»

Після набрання чинності судового рішення, винесеного за першим позовом Олександра Мартинюка, скасувати накази про призначення мали б сама Генпрокуратура (про призначення Гуцола) та прокуратура області (про призначення його заступників). Але позивач не став чекати цього і знов пішов до суду. Каже, поспішив з позовом про скасування наказів, щоб не лишитися осторонь процесу, який для нього має принципове значення.

 - Генпрокуратура, принаймні, при Шокіну вела себе, як якийсь напівадвокатський, напівшахрайський орган, - говорить Олександр Мартинюк, який працює в управлінні захисту економіки Нацполіції та хотів потрапити на посаду керівника прокуратури. - Я ж паралельно з тим, що судився, звертався зі скаргами. Відповіді отримував приблизно такого змісту: ну, хочете повторну співбесіду, приїжджайте. Я приїхав. Один. Як можна змінити рішення, заслухавши мене одного? Я просив повторну співбесіду для всіх, з повноваженим складом, з запрошенням представників громадськості, з он-лайн трансляцією, з відеофіксацією, як це передбачено Порядком проведення конкурсу. Але цього не відбулося. Цікавий конкурс вийшов - з однієї людини. Тому я не зацікавлений був щоб прокуратура, яка влаштувала такий обман, самостійно скасовувала накази. Гуцол, Карманчук та інші почнуть оскаржувати, і я буду в ролі доганяючого – мене не запросять на засідання, процес затягнуть на рік-півтора, як в нас у Вінниці буває. Ще до ухвалення рішення першої інстанції апеляційною ухвалою, я подав позов про скасування наказів.

Стрибали по таблиці  

Як проводився конкурс і як мінявся рейтинг кандидатів, RIA/20minut.ua писала в серії публікацій. Нагадаємо, що список лідерів після проходження тестувань кардинально поміняла співбесіда, і керівниками новостворених місцевих прокурор призначили людей, які й раніше обіймали не останні посади в міських та районних прокуратурах. Докладніше про це - тут.

Лідером постійно був молодий співробітник прокуратури області. Після співбесіди перший номер «впав» на десяту позицію. Олександр Гуцол, який був призначений в решті керівником Вінницької місцевої прокуратури, піднявся на першу позицію з п’ятої. Його замами стали люди, що були до співбесіди і на лідируючих, і не зовсім, позиціях. Людмила Карманчук, наприклад, «підскочила» з дев’ятого місця в рейтингу на четверте.


Бронзу взяв, посади не дали

Цікаво, що в списку рекомендованих до призначення був слідчий прокуратури області Олексій Соловйов. За результатами співбесіди його поставили на третє місце після Гуцола і Криворучка (призначений першим замом).

Чи знає «бронзовий конкурсант», чому йому не довірили жодну з посад?

- Ні, - відповів він журналісту по телефону, а потім додав: - Тому що є інші кандидатури, яких призначили.

Проте, Олексій Соловйов не вважає, що його права порушили. Принаймні, він сказав, що причин оскаржувати накази, як у Мартинюка, в нього немає.

- В Положенні (про конкурс, - авт.) не написано про те, що людей призначають на посади за тією хронологією, за якою вони зайняли місце у рейтингу, - сказав Олексій Соловйов та пояснив, що рішення про призначення замів приймало керівництво прокуратури області.

- Вам не образливо? – питаємо у слідчого, що міг стати замом.

- Що мене не призначили? Це мої особисті емоції, я їх коментувати не буду, - звучить у відповідь.

Чи братиме він участь у конкурсі, якщо такий дійсно будуть проводити заново?

- Чесно, не знаю, - каже Олексій Соловйов. - Думав про це, але рішення для себе ніякого не прийняв. Коли буде конкурс, тоді й буду вирішувати.


«Нічого особистого»

Що кажуть ті посадовці прокуратури, які можуть позбавитися своїх посад через позов Олександра Мартинюка? Керівник Вінницької місцевої прокуратури Олександр Гуцол зараз у відпустці, тому переадресував журналіста за коментарем до заступниці Людмили Карманчук.

- Справа про скасування наказів розглядається в суді. Всі питання вирішить суд. У іншій справі, в якій ми були залучені, як треті особи, - говорить про скасування рішення Київської конкурсної комісії Людмила Карманчук, - ще остаточного рішення немає. Генеральною прокуратурою подана касаційна скарга.

За підписом керівника Вінницької місцевої прокуратури та замів на обидва позови Олександра Мартинюка подавали заперечення, але досі суди приймали рішення на користь позивача.

- По цій справі ми теж писали заперечення, - говорить про останній позов Мартинюка заступниця Олександра Гуцола.

- Якщо все таки накази скасують, що будете робити? – питаємо у неї.

- Подамо апеляційну скаргу, - засміялась вона. – Тут нічого особистого. В нього своя позиція, а у нас своя. Є змагальність сторін. Крапку має поставити суд. Якщо ви маєте на увазі захист честі і гідності, то про такий позов мова не іде.

Питаємо також у Людмили Карманчук її думку на те, що конкурс прозвали формальним, а прокурів - корумпованими.

- Коли хтось говорить про щось гучно, то мають бути якісь докази, - відповідає вона. - Знаєте, на навчанні нам давали дані соціологічного опитування «Які структури громадяни вважають найбільш корумпованими». Там прокурора трималася на перших рядах. А в іншому опитуванні, яке питало «А кому ви хабарі давали особисто?», прокуратура навіть не була в першій двадцятці. Так, кожний має право на думку, але потрібні докази. Я, наприклад, ніколи собі не дозволяю говорити, не маючи підтвердження.


Читайте також:

У прокурори вибрали тих самих бувалих. Повна картина псевдо-оновлення системи

Прокуратур і прокурорів стало менше. Список «відреформованих»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Скажу відверто я не є працівником жодних правоохонних органів, але особисто мені було цікаво, як буде проходити співбесіда в майбутнього прокурора Вінниці. Тому дивився онлайн трансляцію. І можу сказати, що Мартинюк неміг відповісти конкретно чим буде займатись якщо стане прокурором, які пріорітети будуть в роботі чим він взагалі має займатись в прокуратурі. На даний час ввжаю,що достойніше відповідали працівники, які працювали в органах прокуратури чи працюють. взагалі прокурорм великого міста повинна бути та людина, яка вже має опит роботи з колективом. А як я зрозумів Мартинюк має лише амбіції, що будучи працівником міліції незаймав жодного керівного місця. Тому його якщо так взяти топотрібно люструвати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up