Вчительку зі школи №34 можуть звільнити через "Отче наш" з учнями

Вчительку зі школи №34 можуть звільнити через "Отче наш" з учнями
  • У школі №34 на вулиці Ващука працює вчителька української мови, яка кожен свій урок починає з «Отче наш».
  • Батьки забили тривогу, вимагають її відсторонити.
  • З’ясувалося, що таке практикується не перший рік, але раніше всі мовчали

Учителька української мови Таміла Очеретна працює в школі №34 від дня її заснування, 26-й рік. І, судячи зі всього, — останній. У понеділок, 12 вересня, 22-є батьків учнів 5-г класу написали заяву в департамент освіти, щоб вчительку відсторонили. Причина — змушує дітей молитися перед кожним уроком. 
  
Новий хештег у ФБ
На персональній сторінці у ФБ у вінничанки Людмили Уманець 2 вересня з’явився запис під хештегом #вчителькапіп. Жінка питала за якою статтею можна послати вчительку, що змушує молитися дітей. 
Її донька Іванка вчиться у 5-г школи №34. Початкова школа з однією вчителькою на всі уроки залишилась у минулому. Тож дівчинка поділилася з мамою новиною про українську мову. А саме про викладачку, яка перед кожним уроком пропонує всім почитати «Отче наш». Усі встають, читають.


Людмила 5 вересня відвідала вчительку у школі і сказала, що проти молитов перед українською мовою. На що вчителька відповіла, що це робиться на прохання батьків і дітей, але поправилася — попередніх років. 
— Казала, що молитва — то оберіг, і він дітям дуже потрібен. Що навколо дуже багато негативної енергії, а це хоч маленький шматочок позитиву, — розповіла Людмила. —  Для того, щоб заряджати дітей позитивною енергією і давати їм цей оберіг, треба бути дуже сміливою, а вона сама на це викликалася...
— Молитви — то ще півбіди. Вчителька, якщо хтось позіхне, може запалити свічку і ходити з нею по класу, змушує хрестити рота. Бо під час позіхання може усяка нечисть потрапити, — говорять батьки. — Ми зверталися до директора, він пообіцяв поговорити з нею. А от замінити нема ким. 


Наталя Сергієнко — ще одна мама, яка обурилася діями вчительки. 
— Я не знала, що діти моляться, син сказав, що вчителька йому не сподобалась, але чому, мені вияснити не вдалося. Коли вчителька на зборах говорила про «спасіння душ» наших дітей, мене не покидало відчуття хвороби/сюрреалізму/межового розладу і релігійного фанатизму. Були в директора. Він нас уважно вислухав і пообіцяв взяти до уваги. Поки ми розмовляли, у наших дітей розпочався урок. Як виявилося, знову з молитвою. 
За словами батьків, минулого року на вчительку писали заяву директору інші класи. Але замінити вчительку посеред навчального року той відмовився.

Відео дня

Вчитель по заяві
Батьки учнів 5-г кажуть, що у них мала бути зовсім інша вчителька. Але батьки паралельного класу 1-го вересня довідалися, хто викладатиме у їх дітей, пішли до директора з вимогою замінити вчительку. Їм замінили. Тамілу Очеретну поставили викладати у 5-г.


 

Директор школи Володимир Крамар був дуже не задоволений, що питанням зацікавилися журналісти та департамент.
— Я міг би це все вирішити і без допомоги ззовні, — сказав директор, а на питання, чи знав він про молитви на уроках, сказав, що знав, але скарг особливих не було. — Про молитви знаю, але про свічки — ні.
Володимир Крамар обіцяв, що вчителька української мови отримає догану і не буде викладати у 5-г, а далі її доля буде вирішуватися на рівні департаменту. 

Шкільний психолог Людмила Назарова не схвалює новаторство своєї колеги, але каже, що жоден школяр стосовно шкідливого впливу молитов до неї не звертався. 
— Якби вчитель отримав письмовий дозвіл про молитву перед уроком від кожного з батьків — це одне. Крім того, потрібно ще запитати дитину, щоб не порушувати її прав, — сказала психолог. — Тим паче 5 клас, позаду початкова школа, тепер адаптація до великої кількості вчителів, нових вимог, нових навантажень, будь-яка ситуація може викликати стрес. 

На рівні департаменту
Батьки написали заяву на ім’я директору департаменту освіти. У понеділок представник департаменту був у школі №34. На запланований урок української на 9.25 прийшла до школи вчителька — Таміла Очеретна. Директор одразу запросив її до себе у кабінет, де разом з представником департаменту провели бесіду. 
Коли журналістам дозволи поспілкуватися з вчителькою та запросили до кабінету, на столі перед нею був чистий аркуш паперу і ручка. 
На запитання, для чого це, вона сказала, що її змушують написати заяву на звільнення. Причина — заява батьків про те, що вона змушує дітей молитися. 

— Але це не зовсім так, я нікого не змушувала, — говорить вчителька. — Я просто пояснювала дітям, що молитва є надзвичайним оберегом. Діти, які не хотіли молитися, або мали інше віросповідання, не робили цього. Я не просто почала так робити, мене попросили батьки. У директора питала, чи можна починати уроки з молитви, і він був не проти. 
А про позіхання вчителька каже, що ніяких чортів не мала на увазі, і про нечисть дітям не казала. 
— Просто, коли людина починає позіхати, пускається енергія негативу, ліні, - говорить Таміла Очеретна. — Тому радила не робити цього.  
На запитання, чи вчителька дуже набожна та ходить до церкви, Таміла Василівна відповіла, що дуже рідко. Адже, як казав її батько, храм повинен бути у кожного в душі. 


Юрій Єрмаков, начальник відділу загальної і середньої освіти департаменту освіти 
— Я прочитав звернення батьків, яке вже є на сайті міської ради. Батьки праві, тому що церква і школа, відповідно до законодавства, відокремлені. Тамілу Очеретну ніхто не змушує писати заяву на звільнення, лише пояснення на ім’я директора департаменту освіти. Поки її ніхто не звільняє. Ми повинні розібратися в ситуації, а далі приймемо рішення. Скоріш за все, на користь батьків, тому що це — проблема. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (95)
  • інветро

    Те, що вчителька читала молитву...нічого поганого не сталось ні з нею ні з дітьми і не потрібно  створювати такий розголос. А от які діти цієї школи злі по відношенню до вчителів,  один до одного та особливо до новеньких, ніякі психологи не в змозі виправити.
  • Yana Bahrii

    Якщо керуватись європейськими нормативними актами про права людини, то вчитель не права. так вона має право "сповідувати свою релігію  та

    переконання як одноосібно,  так і спільно з  іншими,  публічно  чи

    приватно, у відправленні культу, виконанні релігійних і ритуальних

    обрядів та вчень", однак ця її свобода може бути обмежена законом. Наше законодавство дійсно відокремлює школу від церкви. Крім того, тими ж європейськими нормами закріплено свободу БАТЬКІВ забезпечувати релігійне і моральне виховання своїх дітей відповідно до своїх власних переконань. Плюс кожна дитина так само має право на свободу думки, совісті і релігії і повинна бути вислухана у таких випадках. Так що вчителька хоч і з благими намірами це робила, але вона не права. На мою особисту думку, навіть якщо уявити, що всі згодні на молитву перед уроком, це має бути на Отче наш, а адаптована молитва для діток. Кому цікаво, дивіться статті 13, 14 Конвенції про права дитини, ст. 18   Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, ст. 9 Конвенції

    про захист прав людини і основоположних свобод.
  • Давидов Саньок

    так є перевищення своїх повноважень, але яка ситуація, 24 батьків безбожників? Людина яка немає своєї віри, це всеодно що немає своєї мови. Цікаво як вони заспівають коли їхніх дітей зовсім ще юними загітують до будь-якої секти, де взагалі рахують що батьки це сатанинське отродьє і від них потрібно відмовитись. Якщко батьки правильно не донесуть до дітей яка їхня віра, це зроблять інші, і ненакористь першим
  • Бедрий Алеся

    Краще б ця вчителька укр мові вчила, а не молитві. Бо ,,віруючих н всю голову,, у нам багато, а грамотних мало. На місті батьків дитини я би такий скандал влаштувала. І взагалі, релігієзнавство в школі має викладатися різнопланово. Мають розповідати про всі релігії, про наукову точку зору на створення світу. І кожен сам має вибрати у якого з Богів чи Богинь вірити.

    Oleksandr Stoliarov reply Бедрий Алеся

    Це вже після школи в університетах і технікумах викладається. Коли сформована більш-менш свідомість і аналітичне мислення. Тому лише тоді людина здатна збагнути самостійно, вірити їх у щось чи ні
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up