Вагітна героїня Майдану, якій тиснув руку президент Франції, опинилася без даху над головою

Вагітна героїня Майдану, якій тиснув руку президент Франції, опинилася без даху над головою
Житла і харчів – найперше, що потребує нині Ліза Шапошник, яка від початку і до кінця пройшла Майдан. І одне, і друге вкрай необхідно уже тепер, коли молода жінка чекає дитину

На Майдані в Києві Ліза Шапошник провела з 29 листопада 2013-го по 13 червня 2014-го.  Перед її очима пройшла вся Революції Гідності. Незважаючи на скалічені у дитинстві руки, дівчина з Донецької області допомагала виборювати перемогу. Разом з героями Майдану Ліза літала в Париж, де їй тиснув руку президент Франції Франсуа Олланд. Після Революції добровольцем подалася в АТО, її прийняли в батальйон «Айдар». Про те, що Ліза нині у Вінниці, журналісту RIA повідомив «айдарівець» Володимир Огородник.

- На Майдані, мабуть, не було такої людини, яка б не знала Лізу, - розповідає пан Володимир. – Її мужність нас вражала. Хворими руками дівчина допомагала робити все, що в її силах. З нею зустрічалися політики, іноземні діячі, які приходили на Майдан.  Висловлювали їй свою підтримку, бажали перемоги. Вона стала «зіронькою» Майдану. Її весілля святкували мало не всі учасники Революції Гідності. Ліза вийшла заміж за росіянина, який приїхав в Україну на деякий час. Потрапив у вир Революції. Залишився з майданівцями. Зійшлися з Лізою, з часом одружилися. Розписували їх, звичайно, на Майдані.

Володимир особисто не був знайомий з Лізою, хоча також пройшов Майдан від початку і до кінця. Нині він демобілізувався. У другій половині вересня поїхав до батьків у село в Липовецький район, а там – Ліза. Про несподівану зустріч «айдарівець» розповів журналісту по телефону. Наступного дня пані Ліза приїжджала у Вінницю. Зустрілися з нею на Майдані Героїв Небесної Сотні.

Відео дня

- Приїхала до ваших активістів просити допомоги,  - каже Ліза у відповідь на запитання, яким вітром занесло її у наш край. – Може, їм вдасться підшукати яке-небудь житло. Від харчів не відмовлюся. Непроста в мене ситуація. Нема ні даху над головою, ні за що жити. А я вже виношую дитину.

Про чоловіка просить не згадувати. Каже, він повернувся до себе в Росію. Зараз вона має надійне чоловіче плече в особі іншої людини. На розмову прийшли удвох. Чоловік відмовляється фотографуватися,  не називає прізвище. Пояснює, що він «звідти», з тих країв, де війна, тому «світитися» йому небезпечно.

Перед тим, як відправитися в АТО з «айдарівцями», Ліза проходила під Вінницею вишкіл. Тоді вперше побувала у нашому місті. Воно їй сподобалося. Але після «Айдару» поїхала до Тернополя. На жаль, там у неї не склалося ні з житлом, ні з роботою. У Липовецькому районі проживає переселенець, з яким Шапошник познайомилася в АТО. Він запропонував зупинитися в будинку, який чоловікові надали для тимчасового проживання.

-У Дружківці на Донеччині, де я мала кімнату в гуртожитку, вона вже не моя, - каже пані Ліза. – Та й повертатися в ті краї душа не лежить. Хоч місто уже під нашим контролем, але сепаратисти звідти все одно нікуди не поділися. Я спілкуюся з деким із старих знайомих. Вони видають інколи таку інформацію, що залишається тільки дивуватися. Дух сепаратистський звідти не вивітрився. Якщо відверто, навряд коли таке взагалі станеться.

Незважаючи на те, що Шапошник служила в «Айдарі», посвідчення учасника бойових дій їй непросто отримати. Так пояснюють у військкоматах, куди зверталася за роз’ясненням. З її захворюванням не мали права брати в АТО. По-друге, вона йшла добровольцем. Юристи радять зібрати свідчення тих, з ким була у зоні бойових дій,  і вже з цими підтвердженнями добиватися отримання посвідчення.

- Для цього треба їхати у батальйон, штаб зараз знаходиться у Миколаївській області, - каже Ліза. – Такі довідки мають бути скріплені печаткою. На поїздку потрібні кошти. У нас їх зараз нема. Спочатку треба розшукати побратимів. В АТО дівчина допомагала на кухні готувати їжу для бійців.

Відчай і розчарування читається в очах співрозмовниці. Вона не приховує, що в такі хвилини починає жалкувати, що обрала, за її словами, Україну.

- Я втратила все, - каже Ліза. – Роботу, яку мала у Дружківці, дах над головою. Від мене відвернулися колишні друзі і рідні. На майдані мені їх заміняли добрі люди. Ми там були всі як одна сім’я. Тепер я залишилася наодинці.

Під час розмови до нас підійшов волонтер Вадим Мукомол, він із переселенців, активно допомагає вінницькій «Самообороні» й «Автомайдану». Вадим сказав, що для Лізи виділили продукти харчування. Треба буде забрати їх. Таїса Гайда після зустрічі з Лізою повідомила у соціальних мережах про ситуацію, в якій опинилася героїня Майдану. Попросила відгукнутися тих, у кого є можливість підтримати учасницю Революції Гідності.

Телефон Лізи 0988142445

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (34)
  • ОЛЯ

    ТАК їЙ і треба! Мала з нею справа! Це 1000% аферистка
  • Анонім

    Попробуй попросить прощенья у родных , может простят и примут, хотя с такой кашей в голове...
  • Анонім

    При старой власти имела работу, жильё , все бросила ушла майданить, сейчас ни жилья ни работы ни родни ни друзей- так за что боролась то?!!!
  • Анонім

    это типа как в голодные послевоенные годы ,безногие,однорукие ,обгоревшие герои великой отечественной -которые перебивались попрошайничеством в поездах да по вокзалах,были все выловлены и отправлены в совецкий концлагер на гибель!..побему бы этой женщине непопросить миллион взаймы у сына парашена,ведь в многом благодаря таким как она -он депутат,папа президент,мама первая леди.....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up