Українська молодіжна діаспора святкує День Незалежності у Вінниці

Українська молодіжна діаспора святкує День Незалежності у Вінниці
Представники Форуму української молодіжний діаспори святкують День Незалежності у Вінниці

День Незалежності на Європейській площі у Вінниці святкують представники молодої української діаспори. Серед них є і ровесник Незалежності України з Румунії.

Мирослав Гочак приїхав на Форум української молодіжної діаспори, який організує Світовий конгрес українських Молодіжних організацій. Мирослав - президент Світового конгресу українських молодіжних організацій. Народився у Німеччині, зараз живе у Сербії. Все своє свідоме життя організовує українство по всьому світу.

– Мої прадіди виїхали з України, коли в рамках Австро-Угорщини відбувалося переселення з Західної України, - розповідає Мирослав. – В моїй родині розмовляють українською. Коли був студентом, я навчався на Україні і покращив свою мову. Сьогодні відчуваю тісний взаємозв’язок з Україною. 

Мирослав Гочак, президент Світового конгресу українських молодіжних організацій та співорганізатор Форму української молодіжної діаспори Оксана Стебельська

Відео дня

До розмови приєднується киянка Оксана Стебельська, співорганізатор Форуму по культурній частині.

- У Вінниці зібралися люди, які підтримують українство у всьому світі. Переважно ті, хто народжені за межами України, їхні батьки, діди і навіть прадіди були українцями. Молодь, яка має українське коріння. Їх головна ціль – своя яскрава причетність до українства, робота на тлі того, щоб просувати українські інтереси – каже Оксана. - Це завтрашній день наших зв’язків і комунікації з Європою і світом. Сьогодні у Вінниці представлені біля 40 країн, на Форумі зареєструвалося більше 150 учасників, є представники з Литви, Азербайджану, Румунії, Сербії, Китаю, США, Канади та інших країн. Хочеться подякувати вінницькій владі і вінничанам, які відносяться до Форму з пієтетом і багато допомагають.

 

Олександр Греченюк - ровесник Незалежності. Представляє спілку української молоді Румунії

Серед тих, хто прийшов у центр Вінниці святкувати Незалежність, є і ровесник Незалежності. Це 25 річний Олександр Греченюк.

- Я народився 25 років тому у 1991 році. Живу у Румунії, - каже Олександр. – Представляю спілку української молоді Румунії. Два дні тому було відкриття Форуму у Вінниці, пізніше відбулися тематичні сесії. Ми обговорювали напрямки розвитку української молодіжної діаспори у світі – інвестиційні, інформаційно-комунікаційні, культурне збереження національної ідентичності та молодіжну політику. Сьогодні починаються тренінги молодіжних організацій – чистою українською мовою продовжує румун.

– Мої батьки народилися у Румунії. Живу я на кордоні з Закарпатською областю у місті Сігету-Мармацієй. Раніше вже відвідував Україну - приїздив на українознавчі табори. Вдома розмовляю українською і навчався в українській школі. У День Незалежності відчуваю культурне і духовне натхнення. – говорить Олександр. - Те, що ми тут зустрілись, прибули з усіх куточків світу, нас об’єднує.  Ми носимо вишиванки і це не просто символ патріотизму, це символ міжнародного світового українства.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Прокоповна Проня

    В Швейцарии 4 языка. Как они живут??? Нимагупонять.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up