У Вінниці під міською радою вінничани ледь не побилися через кладовище

У Вінниці під міською радою вінничани ледь не побилися через кладовище

Сьогодні, 8 квітня під міською радою зібрався мітинг із близько півтисячі людей. Мешканці “Академічного” проти створення кладовища біля новобудов. А вінничани з інших мікрорайонів, кажуть, що це загальноміська проблема і “Академічному треба заткнутися”.

Акція протесту під Вінницькою міською радою почалася з 8-ої ранку. Це переважно мешканці Академічного, які виступають проти забудови кладовища. Вони виступили проти побудови нового міського кладовища. Мовляв, воно буде близько розміщатися до житлових будинків.

- Ми не проти кладовища. Так, воно потрібне. Але ми проти місця його забудови. Ми вимагаємо облаштувати нормальні очисні споруди, аби з Сабарівської ГЕС не тхнуло, облаштувати там зону відпочинку, дитячі майданчики, - сказали активісти.

Матусі з маленькими дітками і… хрести з вінками

Відео дня

Під міську владу люди принесли ритуальні вінки, надгробки. І щоб довести, що мешканці цього району - це переважно молодь 30-35 років, на акцію протесту прийшли мами з малюками.

- Люди будуть прокидатися кожного ранку прокидатись і бачити ці “прекрасні” хрести, - каже керівник ініціативної групи “Академічного” Віталій Донець. - У нашому наймолодшому мікрорайоні “кипить” життя. Багато дітей, молодих матусь. І як це - встановити кладовище біля будинків? Я питаю міську владу, чи є в неї совість?

Інший активіст від мешканців “Академічного” Олександр Дроздик вказав, що на місці побудови кладовища - пролягають грунтові води. І якщо там ховати тіла померлих, то можна отруїти питну воду і станеться екологічна катастрофа. За його словами, тоді можна одразу скидати труни в Буг.

- Нам не дали ознайомитися з геологічною розвідкою грунту. Наприклад, в селі Поляни, грунтові води пролягають на глибині максимум 2 метри. А якщо в нас так само? Пропоную тоді скидати труни одразу в Буг! - обурюється Олександр.

А що думають інші вінничани?

На мітингу були ще і інші містяни, які представляли райони Старе місто, Замостя, Вишенку, Пирогово. Їхня думка - кладовище потрібно, бо нікуди буде ховати мерців. І якщо влада каже, що там санітарні норми дотримані, то треба будувати!

- Нове кладовище потрібно! - каже мешканка Старого міста. - Ви що не розумієте? Мерці чекати не будуть!

Думка вінничан, які виступають за кладовище була негативно сприйнята мешканцями Академічного. Були чутні взаємні звинувачення, що на мітингу “тільки проплачені люди”.

А одна з вінничанок, яка представилась мешканкою Академічного, взагалі намагалась вигнати містянку, яка хотіла розповісти про свій досвід "як жити поряд з кладовищем".

- Це вас не стосується! - каже вона. - Вам взагалі має бути пофіг, бо ви не з Академічного чи Сабарова, там де є проблеми.

У кількох молодих людей були плакати “за кладовище”, і їх виштовхнули з мітингу, звинувачуючи у “продажності місцевій владі”.

Без “кулаків” не обійшлося: протестувальники кажуть про титушок

Між деякими учасниками конфлікту зчинилася сварка, одного учасника навіть хтось вдарив по обличчю. Виявилось, що у чоловіків різні думки щодо цієї ситуації, що й призвело до конфлікту.

Групу молодиків, які по версії активістів, зчинили сварку, поліція “провела” від натовпу людей.

- Вони спровокували на бійку, - каже один з потерпілих.

Інший вінничанин розповів, що ці невідомі молодики забрали в активістів апаратуру. Це мікрофони та колонки, які мешканці Академічного привезли, щоб чиновників могли вислухати всі.

Відповідь міської ради: кладовище будеН
На розмову з мітингувальниками вийшов заступник мера Сергій Матусяк. Але з початку він дав коментарі журналістам у міськради. Коротко з його слів, будівництво кладовища в мікрорайоні Академічний та неподалік Сабарова було затверджено Генеральним планом Вінниці у 2012 році. І всі процедури (дослідження, громадські слухання, розробка плану) проведені відповідно закону.

Люди кажуть, що вони вимагають провести нові громадські слухання, адже попередні вважають недійсними - там були не всі мешканці мікрорайонів.

Також до мітингувальників вийшов заступник міського голови Андрій Рева. Він слухає пропозиції мешканців та відповідає на їх запитання. І згодом, він повідомив, що кладовище на цьому місці буде.

- Ми маємо дотримуватися інтересів всіх вінничан. - каже Рева. - Щоб знайти таку ділянку для забудови кладовища робота велась кілька років. Ми детально розглядали ситуацію навколо міста, працювали з усіма сільрадами. І це всім було відомо!

- А чому ви нам не повідомили? - обурюються мітингувальники.

- З 13 травня 2015 року до Вінниці приєднали багато районів від сільрад, - пояснює заступник мера. - І ви були передані під юрисдикцію міста з усіма проблемами. А до цього, ви були юридично закріплені за Бохоницькою сільрадою, Вінницьким районом.Тому, починаючи з цієї дати ми розмовляємо з забудовником, щоб були влаштовані дитячі садочки, парки та інші об’єкти благоустрою. Але зважаючи на сьогоднішню ситуацію, коли шість з восьми кладовищ заповнені, і ця проблема стає дуже гострою, кладовище там буде!

Активісти почали обурюватися, вимагаючи скасувати рішення міськради. Після цього на мітингувальники запитували чиновників про проблеми очисних споруд на Сабарові, інших проблем благоустрою, тощо.

Після 3-годинного мітингу домовились сісти за стіл переговорів у понеділок, 11 квітня. Жителі збирають підписи, щоб провести громадські слухання.

- Ми домовилися, що в понеділок о 14:30 ініціативна група, яка виступала ініціаторам цього заходу, зустрінеться із міською владою. Орієнтовно, містян, які виступають проти забудови кладовища, представлятимуть п'ять осіб. В ході зустрічі буде обговорюватися ситуація, яка виникла, ми будемо розпочинати конструктивний діалог із владою. Наша вимога - заборонити забудову кладовища, але ми бачимо, що це не так просто. Тому вимагаємо провести повторні громадські слухання і підготувати документацію до забудови кладовища згідно з нормами чинного законодавства. Поки що ми збираємо підписи громадян щодо проведення громадських слухань, - сказав активіст, представник ініціативної групи Олександр Дроздик.

Читайте також:
Мешканці “Академічного” обіцяють заблокувати міську раду через кладовище

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (29)
  • Анонім

  • Насадюк Александр

    Підтримую
  • Муженко Дмитро

    А може краще крематорій ?
  • Olena Kapeltsova

    Чому не піднімається, не пропонується альтернатива у вигляді будівництва крематорію? Це вирішить багато проблем!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстримала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up