У Вінниці переіменують 82 вулиці. Якщо не згодні - збирайте підписи

У Вінниці переіменують 82 вулиці. Якщо не згодні - збирайте підписи
Третього вересня робоча групи з декомунізації визначила усі нові назви вулиць Вінниці. На черзі - схвалення від міського голови та громадські слухання. А потім або вінничани самі вирішать, на якій вулиці будуть жити, або з Києва накажуть

Робота "декомунізаційної" групи завершилась. Остаточний список нових назв вулиць, які пропонували історики і прості вінничани, готовий і складається з 82 нових імен та подій. 
Нові назви вулиць переважно матимуть імена відомих вінничан і видатних постатей України. Список з новими назвами вінницьких вулиць має підписати в.о. міського голови Сергій Моргунов. Згодом нові назви мають обговорити під час громадських слухань і затвердити на сесії міської ради.
Тим часом в інтернеті серед вінничан йде жваве обговорення зокрема про незрозумілі постаті, іменна яких мають намір увіковічнити на мапі міста. А ще про недоцільність проводити такі справи саме зараз, коли війна, коли тарифи, долар та інші негаразди, що потребують першочергової уваги. 

Вінничанка Валентина Кирильчук пише у фейсбуці: "І чим весняна Першотравнева їм не вгодила??? Не хочу я жити на Магістрацькій. Я не проти змін, але дійсно не розумію, до чого ця назва? І чим погана існуюча? Яка дитина правильно напише чи виговорить таку сукупність приголосних?"
Також не розуміє деякі зміни Олена Козюра: "Протестувати! Я теж проти. А хто такі Оводов, Отаманович і ще там один? Козицького на Оводова... чому саме так? А одна із відомих вулиць центру... якось інакше б її назвати, не прізвищем. Першотравневу лишити, не все ж було погано тоді, свято працюючих - позитивне, відпочинок!
Вінничанин Сергій додає: "Цікаво, що державне свято (вихідний) 1 травня не скасували, а вулицю..."

Не розуміють вінничани, яким таким дивом на будинках міста з’явиться, наприклад, ім’я Джозефа Конрата, хоч він і письменник, але відношення до Вінниці жодного, ну бував чоловік кілька разів у наших краях і що...

Відео дня

Та за словами Ігоря Чепугова, засновника сторінки “Вінничани” у фейсбуці всі ці розмови  можна звести до поняття “зона комфорту” та звичний уклад, при якому нічого змінювати не хочеться. В робочої групі з переіменування вулиць, кажуть, що є закон про декомунізацію, і навіть якщо він, як то кажуть, з одного боку готовий з іншого сирий, та його треба виконувати і краще власними силами, аніж указом зверху.


Запропоновані назви не звичні, але ми звикнемо.
Ігор Чепугов, засновник сторінки “Вінничани” в фейсбуці
-  У Вінниці було 826 вулиць, після розширення меж міста та будівництва нового житлового масиву буде більше, - розповідає Ігор Чепугов. - І трохи більше 400 оригінальних назв, всі інші, це провулки, тупики, проїзди ... які беруть назву від "кореневої" вулиці. Так от, до Вінниці безпосереднє відношення мають лише 47 назв, серед яких 41 - іменних і 6 - топографічних.  І нікого це не бентежило. Більш того, з 240 вулиць, що носять імена людей, до Росії відносяться - 61 вулиця, до СРСР - 49, до Росії та України - 36, до Росії та СРСР - 29, до СРСР і України - 26, і безпосередньо тільки до України ... 13 вулиць. І знову ж це нікого не турбувало. Звикли. Навіщо міняти?

Тепер про "незручні" прізвища Могилко, Петро Могила, ще якісь невідомі люди ... "ми їх не знаємо"! Дуже зручна позиція! Але про Павлика Морзова який "здав" ГПУ батька, всі знають. Про царевбивцю Свердлова, про кривавого Жукова ... Знають, але звикли. Навіщо міняти? Запропоновані назви не звичні, але вони українські, вінницькі, історичні ... звикнемо. А у Вінниці з'явиться шанс струсити радянське штампування назв, коли всі міста мали однакові вулиці.

Якщо не ми, то нас - кажуть члени робочої групи з питань декомунізації:
- На сьогодні готовий список з 82 топонімів для вулиць (провулки і тупики перейменують автоматично), який має схвалити міський голова, після чого нові назви вулиць будуть виноситись на комплексні громадські слухання.

На них громада має схвалити запропонований варіант.

Якщо ні – знову обговорення на робочій групі і т.д. На слуханнях вінничани можуть запропонувати свій варіант назви вулиці, якщо він не буде суперечити закону та здоровому глузду. Бажано пропозицію підкріпити підписами, як, наприклад, зробила католицька громада Вінниці, зібравши близько 700 підписів стосовно перейменування вул. Стахурського на вул. Івана-Павла ІІ. Нині активісти продовжують збирати підписи – вже в жителів даної вулиці, щоби отримати в них підтримку.

Протягом вересня-листопада відбудеться низка заходів популяризаційного характеру: відкриті лекції та телепередачі для того, щоб познайомити городян з новими топонімами. Адже багато вінничан ці прізвища чують вперше, і це нормально, бо ми говоримо про когорту забутих чи відомих лише у вузьких колах іменах, які достойні більшого.

Закон зобов’язує до 21 листопада депутатів міської ради проголосувати за остаточні назви вулиць. Закон є закон, комусь він не подобається і дійсно має багато нюансів та суперечностей, але якщо його не виконає міська рада – по ланцюжку його зобов’язані виконати міський голова, голова ОДА, або урядова комісія з Києва. Але не факт, що у Вінниці ситуація настільки загостриться.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Κрасильников Володимир

    На сайті - streets.in.ua - зручно шукати нові та старі назви вулиць Вінниці та інших міст України.

    Є список вулиць та вікно ПОШУКУ.

    Користуйтесь будь-ласка ;)
  • Анонім

    Считаю, что жителям каждой улицы, подлежащих переименованию, нужно дать возможность выбора 2-3 варианта. Организовать доступное голосование. Я полностью согласна, что Констанкин Могилко - герой, но жить на улице с таким названием я категорически не согласна. "Могилка" - сразу возникает ассоциация не с человеком, а с кладбищем.n
  • Анонім

    Що за дурня????? Ніби в нас в Україні війна скінчилась, економіка в нормі, все є, ніяких проблем, газ, вугілля - все на вищому рівні, освіта, медицина, корупцію здолали, більше нема чим займатись, залишилось тільки вулиці перейменувати до виборів!!! Шановні панове депутати!!! Перед виборами потрібно щось робити ДЛЯ НАРОДУ, а не для того щоб народ черговий раз витрачав гроші на переоформлення документів в зв'язку з перейменуванням!!! Чи ви все це для нас безкоштовно організуєте? І взагалі що за перейменування вулиці Квятека у вул. Могилки??? Навіщо вишукувати нікому невідомих персон із сумнівним минулим, називати їх іменами вулиці а при іншій владі - що знову перейменовувати??? Чому назви вулиць повинні бути політизовані??? Назвіть вул. Квятека наприклад Базарною (тому що ринок "Вишенька") або Шкільною (тому що 2 школи поруч) або поверніть стару назву - Заводська, в решті решт можна навіть нумерувати вулиці : 1-ша Вишенська і т.п. Чому Могилки???? Нехай він буде неабияким героєм, патріотом, але я впевнена, всі Хто приживає на Квятека мене підтримають - ну не хочеться жити на вул. Могилки!!! Тоді вже давайте Соборну перейменуємо на Цвинтарську, чи комусь може назва не подобається???
  • Анонім

    если уж переименовывать, то выбирали бы названия НЕЙТРАЛЬНЫЕ  ( мало ли что через ...надцать лет будет) - типа Садова, Парковая, Цветочная и т п
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up