У крові міліціонера за кермом зафіксували - 1,78 проміле. Суд усе скасував

У крові міліціонера за кермом зафіксували - 1,78 проміле. Суд усе скасував
Підполковника міліції В'ячеслава Гіренка зупинили даішники, почули запах спиртного і повезли в наркодиспансер. Алкотестер виявив 1,78 проміле алкоголю в крові. Лікарський огляд показав алкогольне сп'яніння, вирок суду - огляд не дійсний

Суд по слуханню адміністративної справи підполковника міліції В'ячеслава Гіренка відбувся 25 вересня. Cуддя оголосив - висновок лікаря про сп’яніння Гіренка необгрунтований, а тому не дійсний. Справа закрита. На апеляцію 10 днів. Та коли інструкції не дотримувати, навмисно чи ні, толку з тої апеляції. 

Згідно зі статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення за керування транспортом у нетверезому стані водій повинен сплатити штраф - від 3400 до 5950 грн. Лишитись без права керування на один-два роки, чи отримати адміністративний арешт на строк 7-10 діб.
28 серпня працівники ДАІ, які патрулювали місто разом з дорожнім патрулем та автомайданом, зупинили автомобіль, за кермом якого сидів чоловік напідпитку. Під час перевірки документів виявилось, що водій - підполковник вінницької обласної міліції В'ячеслав Гіренко. Водія відвезли в наркодиспансер, зробили аналіз і отримали результат - 1,7 проміле. За словами В'ячеслава Гіренка, коли його зупинили даішники, він нічого не порушував, але вийшов з машини, надав документи, згодився проїхати на обстеження.  

“Я пив лише корвалол”
- Разом з інспектором ДАІ зі службового автомобіля вийшов чоловік у цивільному, який без дозволу почав знімати на відео мене і мої документи, - розповідає В'ячеслав Гіренко. - При цьому молодий чоловік телефонував комусь, щоб той приїхав, тепер ці люди являються свідками справи.
За словами Гіренка, протокол на місці зупинки не складався, від керування транспортним засобом його не відстороняли, свідки не були зазначені.
- У наркодиспансері мені запропонували подути в трубку, яка знаходилася не у футлярі, а в шухляді, самі мундштуки були в контейнері, схожому на "хлібницю", - каже В'ячеслав Гіренко. - Аналіз показав, що є пари алкоголю. Потім у мене зміряли тиск, сказали високий, але ніхто не спитав про моє самопочуття, хоча я був застуджений, на обличчі був фурункул. До того ж випив 40-50 крапель корвалолу і жував гумку. Може, це є привід вважати, що був випивший?
За словами підполковника міліції, він написав, що не згоден з результатами алкотесту, але чомусь у нього не взяли ні кров, ні будь-які інші аналізи. Більше того, провести такі аналізи йому навіть не запропонували, хоча це правило не сьогодні писане. Тому в подальшому Гіренко звернувся в наркодиспансер про те, що огляд 28 серпня провели з порушеннями. 
- Отримав відповідь - дійсно в мене повинні були взяти зразки біологічного середовища, щоб можна було провести повторні дослідження. Таким чином мене позбавили права на захист, - каже В'ячеслав Гіренко. 

Відео дня

Свідки даішник та автомайдан
Інспектор ДАІ, котрого викликали свідком по справі Гіренка сказав, що вони відпрацьовували ситуацію на дорогах міста. Зупинили машину Гіренка, від водія було чути алкоголем, відвезли в наркодиспансер для обстеження.
Разом з даішником, свідком по справі проходить автомайдановець Віталій Павловський, котрий наряду з інспекторами ДАІ патрулював місто. 
- Коли у водія Гіренка попросили документи, виникла підозра, що він знаходиться під дією алкоголю, - розповідає Віталій. - В наркодиспансері його перевірили на драгері двічі, і результат був 1,78 проміле. Стосовно цього є відеофіксація.
 
Суд вирішив - виправдати
Коли суддя Вішар зачитував ухвалу суду, основним мотивом виправдального вироку став висновок комісії наркодиспансеру, підписаний головним лікарем. В якому йдеться про те, що повна процедура обстеження проведення не була, а покладатись лише на показники драгера та слова свідків не доречно.
Тож висновок лікаря про сп'яніння Гіренка необгрунтований, а тому не дійсний.  Справа закрита.

Драгера досить
Одразу після засідання суду, автомайданівці на чолі з Віталієм Павловським та координатром люстраційного комітету Анатолієм Банахом поїхали до наркодиспансера. Люстратори хотіли запитати у головного лікаря Павла Слободянюка, що це за комісія в них така працює, яка відміняє висновки їхнього ж лікаря. Головного не застали, той якраз давав інтерв'ю на радіо, але на місці була його заступник Наталя Щербак.  
- Нема в нас ніякої комісії, - розповідає Наталя Щербак. - З тих пір, як вийшов наказ №400/666 щодо інструкції про виявлення у водіїв транспортних засобів ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, така комісія може бути лише на рівні департаменту охорони здоров’я. Є черговий лікар, який оглядає людину і за результатами огляду складає акт.
Заступник головного лікаря зателефонувала своїм підлеглим, щоб ті принесли журнал реєстрацій та акт огляду водія Гиренка. Лише глянувши на висновок чергового лікаря Наталя Щербак промовила: “Тут алкогольне сп'яніння”. 
- Тоді чому комісія відмінила це рішення? - питають активісти.
- Ніхто не може відмінити висновок лікаря, - каже Наталя Щербак. - У суді до уваги береться постанова огляду та результат судово-медичної експертизи, але якщо немає постраждалих, не було дорожньої пригоди, це не потрібно.

Закон, як дишло
За словами лікаря, ніяких передумов для того, щоб брати аналізи крові, сечі чи слини, не було, тому що не було ДТП. В такому випадку достатньо драгеру, зовнішнього огляду та висновку лікаря.
- Але якщо водій не згодний з показниками драгеру, лікар пропонує взяти аналізи, щоб перевірити на вміст етанолу, - каже Наталя Щербак. - У нас забираються матеріали і зберігаються до 30 діб, в будь-який час ці зразки доставляють судмедекпертам, де проводяться аналізи. До речі, людина взагалі може відмовитись по закону від будь-якого огляду, а те, що водій не згодний з висновком лікаря, то його проблеми. 
Хоча, додає заступник головного лікаря, нормальний адвокат це може використати для захисту. Що й було зроблено.
До головного лікаря наркодиспансеру Павла Слободянюка потрапити все-таки вдалося, але він нічого конкретного не повідомив, лише порадив писати люстраторам офіційний запит, на який і буде офіційна відповідь. Відповідь отримали. В ній Павло Слободянюк посилається на статті закону про лікарську таємницю...

Юрист Анатолій Варчук каже, що в даному випадку лікар не дотримався норм обстеження.
- Якщо людина, яку доставили в наркодиспансер на обстеження, заперечує показники драгеру, її повинні провести додаткові аналізи біологічних речовин, - каже юрист. - Адже дійсно бувають такі випадки, що люди вживають лікарські препарати, котрі підвищують рівень алкоголю в крові. И лише аналіз сечі, крові чи слини може з впевненістю показати вживала людина алкоголь чи ні.  Тобто можна сказати, що лікар провів неякісне обстеження особи, яка заперечує результату алкотесту.  

ДАІ буде подавати на апеляцію
Голова люстраційного комітету Анатолій Банах звернувся до начальника обласного ДАІ Павла Солоненка з офіційним запитом:
"Враховуючи те, що за результатами судового засідання протокол, складений  вашими підлеглими, щодо адміністративного  правопорушення Гиренка був скасований, прошу вас  невідкладно звернутися до суду із вимогою негайного отримання самого рішення суду та всіх матеріалів справи для подання апеляції. Адже, на думку представників громадськості, саме такий результат судового засідання може підняти певний негативний ажіотаж, який буде за інерцією спрямований на працівників ДАІ, котрих звикли огульно звинувачувати у правопорушеннях”.
Відповідь з ДАІ: "У відповідності норм Кодексу України про адміністративні правопорушення, в юрисдикції якого знаходиться правопорушення, вчинене Гіренком, а саме ст. 287, постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржено лише особою, щодо якої її винесено, або потерпілим. Однак, враховуючи норми ст 250, 288, 289, УДАІ УМВС України у Вінницькій області має намір звернутися до прокуратури Вінницької області з метою опротестування постанови Вінницького міського суду, винесеної 25 вересня відносно Гіренка, у визначені, відповідно до діючого законодавства терміни.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анонім

    вчора був апел. суд - хто знає, чим скінчився?
  • 1

    Красава, че. Завтра на улицах города в той же кондиции.
  • Арт

    Они  на службе знают как в случае чего отвертеться когда с поличным взяли...
  • Громадянин України

    Вішара люструвати в пршу чергу ,а в другу ГІренка !

    Georgy Dmitriev reply Громадянин України

    Махрового взяточника Вышаря давно пора отправить в места не столь отдаленные, но мешает кум-Онопенко, тоже кристальнейшей души персона.

    Natalka Melnyk reply Georgy Dmitriev

    та хоча б у смітник для початку...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up